kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Targıt bana şans dile...
ABD Başkanı George W. Bush'un Irak'a yönelik hava saldırısını önceden Türkiye'ye haber vermemesinin yankıları sürerken, SABAH, 10 yıldır "sır" gibi saklanan Baba George Bush ile dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal arasındaki ilginç diyaloğu ortaya çıkardı.

1991'de Bağdat'a yapılan ilk hava saldırısını 1 saat 10 dakika önce Özal'a bildiren Baba Bush, Özal'dan kendisine şans dilemesini bile istedi.

Şans dileme konuşması, Amerikalılar'a özel ritüelle gerçekleşti: Baba Bush, Amerikalılar'ın kritik durumlarda bir nevi duayı andıran şekilde işaret parmağın orta parmağın üzerine çapraz konuma getirerek birbirlerine şans dileme sırasında kullandıkları "Cross your fingers-Şans dile" deyimini kullandı. Özal da Bush'un bu isteğini kırmadı. Bush, konuşmasına "Hello Targıt - Merhaba Turgut" diye başladı, Özal'ın cevabı ise "Corç-George" oldu.

BUSH GİZLİLİK İSTEDİ
ABD'nin Kuveyt'i işgal eden Irak'a yönelik ilk hava saldırısını başlattığı gece Köşk'te hareketli saatler yaşandı. 16 Ocak 1991'de, Özal'ın Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Engin Güner, Fransız TV kanalını izlerken Irak'a hava saldırısı olacağını izlenimini edinince, hemen Özal'ı aradı. Özal ise "Öyle mi? Bakalım ne olacak, göreceğiz" dedi.

Görüşmenin üzerinden 4 saat kadar geçmişti ki, Bush'tan beklenen telefon geldi. Saat 00.20'de (17 Ocak 1991) Bush, Bağdat'a yapılacak hava saldırısının 1.5 saat sonra başlayacağını bildirdi ve bu bilginin dışarıya sızdırılmamasını özellikle rica etti.

İŞTE GÖRÜŞME TUTANAKLARI
Güner, tutanakları açıklarken, "Özal'lı Yıllarım adıyla yayınladığım kitabımda bile bu görüşmenin tutanaklarına yer vermedim" dedi. İşte tutanaklar:

*Merhaba Turgut. Nasılsın?

* Teşekkür ederim George. Sen nasılsın?

* Şimdi sana bir haber vermek istiyorum. Saddam'ın Kuveyt'i terk etmesi için sürdürdüğümüz diplomatik faaliyetlerin sonuçsuz kalması üzerine bir buçuk saat sonra askeri harekatın başlaması için emir verdim. Bağdat üzerinde bir hava saldırısı olacak. Sanıyorum bu haberi bekliyordunuz. Senden ricam, bu bilgilerin dışarıya sızmaması. Pilotlarımızın hayatları söz konusu.

* Evet. Hiç merak etmeyin. Şimdi Genelkurmay Başkanımız'a (Doğan Güreş) haber vereceğim.

* Milletlerimiz için dua edelim.

* Evet. Şu an Allah'a dua ediyorum, inşallah, her şey milletlerimizin hayrına olur.

* Evet. Ben de dua ediyorum. Umarım iyi olur.

*Müttefik olarak birlikte hareket edelim.

* Bu geniş kapsamlı bir saldırı olacak. Umarım ki saldırı, bu adamı yerinden etmek için yeterli olur.

* Bunun için dua ediyorum.

*Operasyonun başarılı olması için bana şans dileyin... Cross your fingers (Bush işaret parmağını orta parmağının üzerine çapraz getiriyor)

* Sana iyi şanslar. (Özal da Bush'un işaretine karşılık aynı parmaklarını aynı konuma getiriyor)

* Sana da iyi şanslar.

Telefonu kapattı zirve düzenledi
Bush-Özal görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü'nde durum değerlendirmesi yapıldı. Zirveye ABD büyükelçisi telefonla katıldı

Turgut Özal, Bush'la yaptığı görüşmenin hemen ardından Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Engin Güner'i acele yanına çağırdı. Köşk lojmanında kalan Güner, Çankaya'ya girdiğinde Özal resmi bir şekilde giyimiş üst kattan aşağıya doğru iniyordu. Güner'in ifadesiyle, o an Özal çok endişeli ve gergindi, kaşları çatık, dudakları aşağı doğru sarkıktı.

"Engin haklı çıktın" diyerek söze başlayan Özal, Bush'un kendisini aradığını söyledi. Daha sonra Başbakan Yardımcısı Yıldırım Akbulut, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Milli Savunma Bakanı Hüsnü Doğan ve Dışişleri Bakanı Kurtcebe Alptemoçin'i çağırması talimatını verdi.

Bu olağanüstü durumun Irak ajanları tarafından öğrenilmesini önlemek için de girişler için arka kapının kullanılması sağlandı. Operasyona dakikalar kala Çankaya'da Özal'ın makam odasında mini zirve toplandı. Toplantıya daha sonra Kara Kuvvetleri eski komutanı olan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Kemal Yamak da katıldı.

ÖNÜNE HARİTA AÇTI
Güner yabancı ajansların bağlı olduğu bilgisaların başına geçti. Güreş ise kuvvet komutanlarını harekete geçirerek operasyon hakkında bilgilendirdi. Bu arada operasyonu canlı yayınlayan CNN kanalı açıldı. Masanın üzerine büyük bir harita konarak, bölgeyle ilgili değerlendirmeler yapıldı. Bu sırada ABD'nin Ankara Büyükelçisi Morton Abromowitz telefonla zirveye katıldı. Güner, Büyükelçi Abromowitz'in hava saldırısına ilişkin verdiği bilgileri anında zirvedekilere aktardı. Abromowitz, ABD dışındaki ülkelerden kalkacak uçakların geçiş rotaları hakkında da bilgi verdi ve Türkiye'nin nabzını tuttu. Özal, Güner aracılığıyla Türkiye'nin tutumunu ABD büyükelçisine anında aktardı.

BİR DE ANI FOTOĞRAFI
Güner, o geceyi anlatırken, Çankaya'nın fotoğrafçısını yatağından kaldırarak anı fotoğrafı çektirdiklerini açıkladı ve şunları söyledi: "Başlangıçta iyimser bir hava vardı. Hatırlayacaksınız o dönemde, Irak'ın Türkiye'ye füze göndereceği ileri sürülüyordu. Böyle olmayınca hava saldırısı bir rahatlama sağladı. ABD'nin ne kadar rahat operasyon yaptığı, yüksek teknolojinin savaşı nasıl kolay hale getirdiği, Irak'ın bu teknolojiye fazla direnemeyeceği konuşuldu. Ancak, operasyon kısa sürmeyecekti."

Saddam'dan 'hazır olun' emri
Irak Lideri Saddam Hüseyin geçtiğimiz Cuma gecesi Amerika ve İngiltere'nin Irak'taki 5 komuta merkezini bombalamasına karşı sert tepki gösterdi ve İsrail'e karşı oluşturduğu ordusunu harekete geçirdi. Bombalanma olayı üzerine Irak Güvenlik Konseyi'ni toplayan ve Batılı ülkelere karşı intikam yemini eden Saddam, bombalama olayında Amerika'yı harekete geçiren gücün İsrail olduğu iddiasında bulundu. Uzmanlar saldırının Saddam'ı etkilemediğini, Irak liderinin asıl amacanın İsrail olduğunu belirtiyorlar.

21 ayrı birlikten meydana gelen Kudüs Kurtuluş Ordusu'nu bir harekat için hazır tutan Hüseyin'in 6.5 milyon gönüllüden oluşan bu birliklere "hazır olun" talimatını ilginç bir tarihte verdi. Saddam, aşırı sağcı Şaron'un başbakan seçildiği 6 Şubat'tan bir gün sonra, Irak resmi makamlarına "Akdeniz'den Ürdün'e tüm Filistinliler'in bağımsızlıkları sağlanacak" açıklamasını yaptırdı.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır