kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Ağır toplar ayakta
"CHP'de ihanet var"

CHP'li Fikri Sağlar, Susurluk davasının sona ermesinin ardından, kendisinin partiden ihracının gündeme gelmesine dikkat çekiyor ve bunun "acı bir tesadüf" olup olmadığını soruyor. Sağlar, SABAH'a şunları söyledi: Türkiye'nin en ciddi sorunlarının ortaya çıktığı bir dönemdeyiz. Ama CHP bunları bir kenara atıp kendi içinde bir kavgayı sergiliyor. CHP'de ihanet var. Sayın Genel Başkan çıksın açıklama yapsın, beni disipline sevkediyorlar mı, gerekçesi nedir? Benim ihracımla ilgili konu Susurluk olayı ile ilgili mahkeme kararının hemen ardından gündeme geldi. Bu davada 6 yıla mahkum olan Korkut Eken beni tehdit ediyor. Ne acı tesadüf ki benim tehdit aldığım gün partim beni ihraç etmeyi düşünüyor. Baykal ekibinin göreve gelmesinden bu yana 2 bin 500 il ve ilçe yöneticisi görevden alındı. Genel merkez durmadan üye kaydediyor. Bir aileden 50 kişi aynı gün CHP'li oluyor. Naylon üyeler var adreslerine gidin böyle bir kişi oturmuyor. Amaç partiyi ele geçirmek.

"Bize cevap bile vermiyor"
CHP'nin Deniz Baykal'dan önceki genel başkanı Altan Öymen, eski genel başkanlar olarak yazdıkları uyarı mektubunun "yok sayılmasına" tepki gösterdi. Öymen, SABAH'a CHP'deki durumu şöyle değerlendirdi: Partimizde şimdiye kadar görülmemiş, işler yapılıyor. Biz 5 eski genel başkan olarak sayın Genel Başkanımıza bir mektup yazdık. Nezaketle kaleme aldık. En yaşlı üyemiz bizzat randevu alıp götürdü. Genel Başkanımız orada açıp okumadı bile. Gazetelerde çıkan haberlere göre kendi çalışma arkadaşlarına birşeyler söylemiş, gazetelere onlar yansıtıldı. "Bunu ciddiye almayın, yok sayın" demiş. Bunlar bizim dikkatli üslubumuzla, "Bizden ricada bulunuyorlar" diye alay etmiş. Bir de kendisine hiç yakıştıramadığım sözler söylemiş. "Bu eski genel başkanlar kontenjan milletvekili olmak istiyorlarmış da, onun için böyle girişimler yapıyorlarmış" demiş. Şunu bilsin ki, kendisinden böyle bir şey beklenmemektedir. Partide yaratılan çıkmaz şimdi şudur: Biz eski genel başkanlar, Parti Meclisi üyeleri tek tek ve toplu halde mektuplar yazıyorlar. Şikayetlerini ifade ediyorlar. Bunlara cevap bile verilmediği gibi bunların "yok sayılması" talimatı veriliyor. Hele hiç olmayacak bir şey yapılıyor. İstediklerini yapmayacağını düşündükleri Disiplin Kurulu başkanları, Parti Meclisi üyeleri disiplin kuruluna veriliyor. O zaman partililer kendi hukuklarını korumak için şikayetlerini nereye yapacaklar? Haklarını mahkemede aramak isteyenler disiplinle tehdit ediliyor.

"Demek birleşme yok"
SHP'nin son genel başkanı Murat Karayalçın, İstanbul İl Başkanı Ali Topuz'un "Onlar başka partilerin eski genel başkanları" sözüne tepki gösterdi. Karayalçın, SABAH'a şunları söyledi:

Öncelikle 5 eski genel başkanın göndermiş olduğu mektuba karşı sergilenen tavrı değerlendirmek istiyorum. Doğrudan Genel Başkan'ın bir tepkisi olmadı, açıklamada bulunmadı. Ama basından "çevresine değerlendirmeler" başlığıyla bazı değerlendirmeler veriliyor, burada bizleri de rencide edici ifadelerin kullanıldığına üzüntü ile tanık oluyoruz. Bunun Genel Başkan ya da Parti Meclisi yöneticileri tarafından tekzip edilmesini beklerdim. Beni üzen bir başka değerlendirme de İstanbul İl Başkanı tarafından dile getirildi. Sayın Ali Topuz, bu 5 kişiden sadece 2 tanesinin eski CHP genel başkanı olduğunu, ötekilerin de başka partilerin genel başkanlıklarını yaptıklarını bir televizyonda ifade etti. Başka partilerden birisi de benim genel başkanlığını yaptığım SHP. Bu parti aynı zamanda Ali Topuz'un milletvekili olarak görev yaptığı parti. Bu parti SHP CHP birleşmesinde yer alan 2 partiden biri. Sayın Ali Topuz'un bu ifadesi SHP-CHP bütünleşmesine nasıl bakıldığını da çok açık bir biçimde ortaya koyuyor. Demek ki yönetim böyle bir bütünleşmenin olmadığı kanısında. Bu da beni son derece üzdü. Sayın Moğultay gibi önde gelen bir partilimizin ihraç istemini ise son derece de yanlış buluyorum.

Muhalifler kılıçları kuşanıyor
CHP Parti Meclisi'nde (PM) Baykal grubunun muhalifleri yarın yapılacak ve Mehmet Moğultay ile Timurlenk Dal'ın da durumunun da görüşüleceği toplantıya ayrı hazırlanıyor. Bugün Murat Karayalçın ve Mehmet Moğultay'ın da aralarında bulunduğu bazı PM üyeleri toplantı yaparken, Öymen kanadına yakın PM üyeleri de ayrı bir toplantı yapacaklar. Akşam saatlerinde gün içinde ayrı ayrı toplanan muhaliflerin biraraya gelmesi bekleniyor. Parti Meclisi'nde Baykal'ın listesini delerek giren 18 muhalif isim bulunuyor. İstanbul İl Başkanlığı, Moğultay ile Dal'ın hemen ardından İl Başkanlığı önünde yapılan yürüyüşe lojistik destek sağladığını ileri sürdüğü Esenler Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın ihracını gündeme getirecek. Ercan Karakaş'ın disipline sevkinin ise zamana yayılması bekleniyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır