kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yerli Kunta Kinteler şehri

KİMİ Sivas'tan, Diyarbakır'dan, kimi Rize'den, Erzurum'dan, Kimi Hanya'dan, kimi Konya'dan gelmiş.

Vapurlarda, minibüslerde, otobüslerde insan akıyor.

Dünyanın en kozmopolit kenti NewYork'a da İtalya'dan, İrlanda'dan, İspanya'dan, Afrika'dan, Çin'den, Maçin'den gelip yerleşmişler.

Gerçek anlamda metropol NewYork'tur. Dünya milletlerinin galerisidir. Dünyanın bütün kültür ve gelenekleri de biraz Amerikanlaşmış olarak orada hala yaşamaktadır. Esasen Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nin orada bulunması da Amerika'nın stratejik gücü yanında, bizatihi şehrin bu anlamda temsil yeteneğindendir.

İstanbul artık bir metropol değildir. Yaklaşık iki asırdır metropollerin en görünür simgesi zencilerdir. İstanbul zencisi olmayan bir kenttir. Zencisi olmayan kent metropol olamaz.

İstanbul; ekonomisi, siyaseti ve sosyal yapısı cendere altına alınmış Anadolu'nun, sıkıntıdan ve yüksek ateşlerden boyna vurmuş iri bir çıbandır. New York nasıl dünyayı temsil ediyorsa, İstanbul da bugün sadece Anadolu'yu temsil etmektedir.

İstanbul'da yaşayan insanların öncelikli sorunu kültür, tarih, uygarlık değil, ekonomidir, yani düpedüz geçim sıkıntısıdır.

O halde sosyal refaha bağlı politikalar gerekiyor. İstanbul'u, yerel bir hamlenin dünya çapında bir metropollüğe taşıması imkansızdır. Anadolu'nun kara bağrından kopup gelmiş Kunta Kinteler, aslanın ağzında ekmek ararken, elin zencileri İstanbul'u metropol göstermek uğruna akın akın fotoğraf çektirmeye mi gelecekler?


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır