kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Çubuklu

İTÜ Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Kaptan Yücel Sügen'den bir mektup aldık. Yücel Kaptan, Çubuklu'daki yakıt depolarının Sabah-İstanbul'da sık sık değindiğimiz sakıncalarının, "kara trafiği bağlantısı" ile ilgili bir başka yönüne işaret ediyor. Yücel Kaptan'ın mektubu şöyle:

"İzmit Körfezi'nden yakıt alan deniz tankerleri her gün defalarca körfezi ve Boğaz'ı geçerek yüklerini Çubuklu'da boşaltmaktadırlar. Ortada tam bir paradoks vardır. Zira, Çubuklu depolarına boşaltılan yakıt kara tankerleri ile tekrar yükün geldiği yönde harekete geçerek kentin çeşitli yerlerine gönderilmektedir. Buradan Maltepe ve Kartal'a yakıt taşıyan tankerlerin kara trafiğinde oluşturduğu keşmekeşi gözlerinizin önüne getirin lütfen! Üstelik, deniz yolu ile ürün aynı rotasyonla buraya getirilmektedir.

HER gün Körfez ve Boğazı aşan deniz tankerleri Boğaz'dan transit geçen tankerlerden daha mı az tehlikelidir ? İstanbul trafiği felç olmuşken her gün yüzlerce kara tankerinin Çubuklu'dan İstanbul içine otoyollardan sevk edilmesi mantıklı mıdır ?

BOĞAZ akıntısı, dümeni kilitlenen bir gemiyi her an Çubuklu depolarına sürükleyebilir. Bu da korkunç bir çarpışmaya ve Boğaz'ın alevler içerisinde kalmasına yolaçabilir. Yıllarca küçük hesaplar uğruna bu kaosa göz yumulmuştur. Zira, depolara boşaltılan malların doğal kayıp adını vereceğimiz bir eksiklik payı vardır. Bu miktarın ayda binlerce ton tutması, kafalarda ister istemez soru işaretleri bırakıyor."

İŞTE "Boğaz'daki bomba"ile ilgili bir uzman uyarısı daha. Bakalım değişen bir şey olacak mı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır