kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Öğlen oldu siftah yok
Çarşı diken üstünde; herkeste karamsarlık ve "toplu iflas" korkusu var. Kimse geleceğe umutlu bakamıyor

KARA BULUTLAR
Başkan Feyzullah Kıyıklık ile birlikte, Bağcılar'da alışverişin kalbi olan İstanbul Caddesi'ni dolaşırken hoşnutsuzluk ve huzursuzluk havasını adeta kokladık. Üzerinde kara bulutların dolaştığı çarşıda esnaf, gelecekten umutsuz. Geçici önlemlerle işlerin düzeleceğine inanmayan esnaf, "Ellerini çabuk tutmazlarsa biteriz" diye uyardı. Şikayetler hemen her yerde olduğu gibi vergilerin yüksekliğinde, süper-hipermarket rekabetinde, kiraların insafsız ölçüde tırmanışında odaklandı.

EL AYAK ÇEKİLDİ
İstanbul Caddesi, vakit öğlen olmasına rağmen bomboştu. Başkan Feyzullah Kıyıklık, "Geçen yıl bu saatlerde, burada kalabalıktan adım atamazdınız. Ekonomik kriz çarşıya bomba gibi düştü. Esnaf haklı olarak, toplu iflaslardan korkuyor. Zaten kepenk indirmeler şimdiden başladı" dedi. Bağcılar esnafı, siftahsızlığa artık alışmış durumda. Sabah dükkanını açıp akşama kadar kapısı bir tek müşteri tarafından dahi açılmayan esnafın sayısı, hızla artıyor. Endişe giderek yoğunlaşıyor.

ALTINLAR GİTTİ GİDER
Dertleştiğimiz esnaf adına bir lokantacı şu duygu yüklü sitemde bulundu: "600 bin nüfuslu ilçen ölüyor Başkan!.. Esnafın çökerse ekonomi de çöker. Bağcılar esnafı olarak kendi evimize ekmek götürmekte zorlanıyoruz. Borçlarımızı ödemek için eşlerimizin altınını bozdurduk. Esnaf ekmek almakta dara düşerse dar gelirli memurun, öğretmenin hali ne olacak? Devlet baba neden bizi görmezden geliyor? Son nefesimizi tüketmemiz mi bekleniyor?"

LOKANTACI

Nurdoğan Birgül
Kesat

Bütün müşteriler yemeği yarım porsiyon istiyor. Karı-koca çalışıyoruz, dükkanın masrafını çıkaramıyoruz. İşler çok kesat. Kapıya kilidi vurmamıza az kaldı.

MOBİLYACI

Mustafa Aydoğan
Yattık

İşler tamamen öldü. Kelimenin tam anlamıyla yattık. Çarşıda tık yok. Sabah açıp bomboş oturuyor, akşam siftahsız kapatıyoruz. Gücümüz artık tükenmek üzere.

DÜRÜMCÜ

Ahmet Aydın
Durdu

İnsanların artık ayak üstü karnını doyuracak parası da kalmadı. Bazen saatlerce kapıdan içeri müşterinin girmediği oluyor. Son dönemde gıda işi de fena halde durdu.

KASETÇİ

Berkant Ergün
Batak

Vatandaşın keyifle müzik dinleyecek hali kalmadı. Çünkü evine ekmek götürmekte zorlanıyor. Böyle olunca kim kaset alacak? Tam manasıyla batağın içindeyiz.

Çözümsüz
Esnafın derdi dağlar gibi. Gelirler giderlerin dörtte birini karşılamıyor. Bu krize kolay kolay çözüm bulunacak gibi görünmüyor. Bakalım bizim halimiz ne olacak.

KUYUMCU

Ethem Arancıoğlu
Yazık

Dükkana 20 müşteri geliyorsa 15'i altın bozduruyor. Yatırım yapmak değil, ekmek alabilmek için.. Hem kendim hem onlar için 'Eyvah' diyorum, içim yanıyor.

ECZACI

Nedret Durgun
Şaşırtıcı

Bizde de işler bıçak gibi kesildiğine göre demek vatandaş artık sağlığını koruyamaz hale gelmiş. Hem şaşırtıcı, hem çok üzücü. İnsanlar tamamen kadere teslim olmuş.

AYAKKABICI

Metin Saka
Çöktü

Piyasa tam manasıyla çöktü. Ayakkabı fiyatlarında yüzde 50 indirim yaptım. Yine de mallar elimde kalıyor. Bu gidiş iyi gidiş değil. Esnafın derdinden kimse anlamıyor.

GALERİCİ

Reyhan Şahin
Yıkıldık

Halimizden memnun değiliz. Böyle giderse toplu iflaslar olur. Bizi rahatlatacaklarına vergi bombardımanına tuttular. Her gün biraz daha kötüye doğru gidiyoruz.

KASAP

Feramuz Oruç
Stop ettik

Yılların esnafıyım, hiç bu kadar darda kaldığımı hatırlamıyorum. Veresiye defteri iyice kabardı. Vatandaşın ödeme gücü yok. Bu kötü durumda biz de sıfırı tüketiyoruz.

OKTAY APAYDIN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır