kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Dünyayı eğitiyoruz
TSK, bugüne kadar 4 bin 750 yabancı personeli eğitti, halen 23 ülkeden bin 313 yabancı askeri öğrenci ve subayı eğitiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), güvenlik ortamında meydana gelen değişikliklere paralel olarak ülkeler arasındaki işbirliğini geliştirilmesine büyük önem veriyor. İkili ilişkileri geliştirerek, bölge ve dünya barışına katkıda bulunmayı hedeflen TSK, 38 ülke ile Askeri Eğitim İşbirliği anlaşması imzaladı. Halen 14 ülke ile de benzer anlaşma için temaslar sürdürülüyor. Bu kapsamda bugüne kadar 4 bin 750 yabancı askeri personel Türkiye'de eğitilmiş bulunuyor. Günümüzde ise Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim kurumlarında 23 ülkeden bin 313 yabancı askeri öğrenci ve subay eğitim görüyor.

Bölgesinde huzur ve istikrara büyük önem veren Türk Silahlı Kuvvetleri, Dünya barışını da hiçbir zaman unutmadı.

1950'DE KORE'DE BAŞLADI
1950'de Kore'de Türk bayrağını dalgalandıran TSK, halen Bosna-Hersek, Kosova, Gürcistan, Kuveyt, Doğu Timor ve İsrail'de de barışın korunması için çaba harcıyor. TSK, bölgesindeki barış ve istikrarın korunmasında da öncü rol oynuyor. 1998'de Balkanlar'da bölgesel güvenlik ve istikrara katkıda bulunmak ve bölge ülkeleri arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla bir çalışma başlatıldı. TSK'nın önderlik ettiği faaliyete, Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, İtalya, Romanya ve Yunanistan katılımcı olarak, ABD ve Slovenya gözlemci olarak iştirak ediyor. Çalışmalar neticesi Güneydoğu Avrupa'da bir "Barış Gücü Tugayı" kurulması konusunda anlaşma sağlandı. Tugay 31 Ağustos 1999'da faaliyete geçti.

TSK'nin önderlik ettiği, Karadeniz'deki komşu ülkelerin katılacakları, "Karadeniz Çağrı Kuvveti" oluşturulması yönündeki faaliyetler de son aşamaya geldi. Gücün kurulması için önce Karadeniz'e üye ülkelerin Deniz Kuvvetleri Komutanları İstanbul'da, daha sonra da Büyükelçileri Ankara'da törenle imza attılar.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır