kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Şeyh Sait'e yol açılır
MHP'li iki bakan 'iade-i itibarı' tartıştı. Çay, 'Nâzım'ı affedersek Şeyh Sait'e de yol açılır' derken, Durmuş, 'Nâzım'ı alıyorsak Merve'yi niye atıyoruz?' diye sordu

Şair Nâzım Hikmet'e 'şiirli savaş' açan MHP'li Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay ile MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş, 'iade-i itibarı' tartıştı. Çay, "Kararname iki kere geldi. İmzalamadım. Nazım'ı affederseniz Şeyh Sait'e de yol açmış olursunuz" derken, Durmuş, "Kararnameyi görmedim. Belki imzalamış da olabilirim Ama, Nazım'a vatandaşlık veriyorsanız Merve'yi niye vatandaşlıktan atıyoruz" diye sordu. Çay, Durmuş'u "Hiçbir MHP'li bakanın imzası yok. Ben gördüm" diyerek sakinleştirdi. İki bakanın arasında geçen diyalog şöyle:

ÇAY: Nâzım Hikmet komünizmi savunmuş, Kürtçülük'ü pompalamıştır. Apo varsa bunun sebebi Nâzım Hikmet'tir. 69'li yıllarda, 68 Kuşağı diye ortaya çıkan adamlar bunlar. Atatürkçüyüz diye ortaya çıktılar. Mihri Belli'nin 12 Mart 1971'deki çıkışıyla Atatürk'ü 'Burjuva Kemal' olarak nitelendirildi ve iş bitti. Türk solu parçalandı. 65'te rektörlerin arabası yakıldı. Haliç'te gemi batırdılar.

DURMUŞ: Yücel Yaman benim sınıf arkadaşımdır. Gemiyi batıranlar arasındaydı o da. Marmara Gemisi'ni yakmışlardı. 6. Filo'ya da git dediler. 6. Filo'ya 'Go Home' diyenler sonra bana defol dediler. İcraata bakın. Bizim komünistleri kimin kumanda ettiği karışık.

ÇAY: Slogana değil, icraata bakalım.

DURMUŞ: Bu işlere kimin kumanda ettiği karışık. Almanya mı Rusya mı kim kurcalıyor?

ÇAY: İdeolojik kavganın sebebini siz bugün affetmeye kalkıyorsunuz. Af çıksa. Vatandaşlığa iade edilse kime ne faydası var. DP'nin çıkardığı aftan yararlandı. Atatürk zamanında Şeyh Sait, Dersim isyanına kadar birçok isyanda rol oynayanlar af edildi. Hain değil, komünist diyorlar. O günün şartları içinde o haindi. Bugün o günü değerlendiremezsiniz. Onun fikri gelirse ben olmayacağım. Atatürk olmayacak. Şeyh Sait'in affına yol açacak bu tabii. İslamcı hareketin, İslami başkaldıranın önderlerine de. Bugün Nâzım Hikmet için imza atarsan, yarın da Şeyh Sait'e evet dersin.

BİZDEN İMZA YOK
DURMUŞ: Merve'yi niye vatandaşlıktan çıkarıyoruz sahi. Öleni alıyoruz da yaşayanı niye çıkarıyoruz madem öyle. İdeoloji serbestse ne fark eder?

ÇAY: Kara yılan bir şiiri var. Onun nazarında tarla sıçanıdır. Bu adam Gaziantep'te vatanı savunurken ilk şehit olandır. Bu komünizmin putları dikme taktiğidir.

DURMUŞ: Ben daha kararnameyi görmedim İmzalamış da olabilirim belki. Fark etmeden.

ÇAY: Ben gördüm. Bana iki kez geldi. İkisinde de geri gönderdim. Baktım hiçbirimizin imzası yok.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır