kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
KISA KISA KISA

Fischer program için İstanbul'da
IMF'nin iki etkili ismi IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve kurumun Avrupa Sorumlusu Michael Deppler dün Türkiye'ye geldi. G-20 toplantısı için Türkiye'ye gelen Fischer ve Deppler, daha sonra Ankara'ya gidecek. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Fischer ve IMF heyetinin Başbakan Bülent Ecevit de dahil olmak üzere hükümet yetkilileri ile uygulanan programa ilişkin bir görüşme yapacaklarını söyledi. Demiralp, G-20 toplantısında, globalleşme ve globalleşmenin getirdiği sorunlar ile finansal krizlerde özel sektörün rolü üzerinde duracaklarını kaydederek, "Toplantıda spesifik olarak Türkiye konuşulmayacak" dedi.

Hazine'den 3.2 katrilyonluk 2 ihale
Hazine, bu hafta düzenleyeceği 12 ay (365 gün) vadeli tahvil ve 7 aylık (210 gün) bono ihalelerinde, 2.9-3.2 katrilyon lira arasında borçlanmayı öngörüyor. Hazine Müsteşarlığı, buradan gelecek parayla, 21 Şubat'ta, 2001 yılı ilk çeyreğinin en büyük iç borç geri ödemesi olan, 3.2 katrilyon lira için kaynak yaratmış olacak. İhraç tarihleri 21 Şubat Çarşamba olarak belirlenen ihalelerden tahvil için geri ödemenin 20 Şubat 2002, bono için ise 19 Eylül 2001'de yapılması öngörüldü. Hazine, Şubat ayı iç borçlanma programı çerçevesinde düzenleyeceği, tahvil ve bono ihaleleri için açıkladığı 3.5- 3.7 katrilyon lira aralığında satış miktarını da revize ederek 2.9-3.2 katrilyon liraya düşürdü. Hazine'nin 21 Şubat Çarşamba günü, bu yılın ilk çeyreğinin en büyük iç borç geri ödemesi olan, 2 katrilyon 671 trilyon 291.4 milyar lirası anapara, 1 katrilyon 254 trilyon 790.3 milyar lirası da faiz olmak üzere toplam 3 katrilyon 926 trilyon 81.8 milyar lira tutarında ödemesi bulunuyor.

Zengin ülkeler ekonomide global büyüme istiyor
Zengin ülkelerden oluşan Yediler Grubu (G-7), dünya ekonomisinin öndegelen güçlerinden ABD ve Japonya'daki ekonomik sorunlara rağmen, global ekonomideki büyümenin devam edeceği konusunda iyimser görüş taşıyor. G-7 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankaları başkanlarının Sicilya'nın Palermo kentindeki toplantısının bitiminde yayınlanan sonuç bildirisinde, belli başlı sanayileşmiş ülkelerin çoğunda devamlı büyümeyi destekleyen faktörlerin mevcudiyetine işaret edildi.

4 banka dün resmen tarih oldu!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), Sümerbank bünyesinde birleştirilecek olan Egebank, Yurtbank, Yaşarbank ve Bank Kapital'in bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığına ilişkin kararı Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Böylece bu 4 bankanın tüm aktif ve pasifleri Sümerbank bünyesinde resmen birleştirildi.

Motorola'nın dijital iletişim sistemi
Motorola ve Türkiye disribütörü Setkom, yeni dijital telsiz standardı TETRA (Terrestrial Trunked Radio) uyumlu telsiz sistemlerini tanıttı. Ürünün en önemli özelliği baz istasyonları ve mobil telsiz kullanıcıları arasındaki iletişimi tamanlamıyla güvenlik altına alması. Sistemin getirdiği yeni şifreleme modeli aranan numaraların tesbiti, kullanıcı kimlikleri veya konuşmalarının dinlenmesini imkansız hale getiriyor. TETRA'nın ilk pilot uygulaması 2001 yılının Şubat ayında aralarında Polis, Ambulans ve itfaiye gibi önemli kamu hizmeti veren ve faaliyetlerinde yüksek derecede güvenlik gerektiren kuruluşların katılımıyla hayata geçirildi.

Blacksea Bank'tan santral finansmanı
2002 yılıbaşında hizmete alınması beklenen ve toplam 16.5 milyon dolarla mal olacak Arıt (Bartın) ve Yukarıçay (Muğla) Hidroelektrik santralleri için gereken finansmanın yüzde 70'i Yapı Kredi Bankası'nın girişim ve organizasyonlarıyla yurtdışından sağlandı. Yap İşlet Devret modeline göre geliştirilecek santralleri Brova-TML Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. inşa edecek. 20 yıl süreyle şirketin işleteceği santrallerde yılda yaklaşık 62 milyon kWh elektrik üretilecek. Proje finansmanına Yapı Kredi'nin yanı sıra Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Bank Austria Creditanstalt da katıldı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır