kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Silikon Vadisi ona dar geldi
Merkezi Silikon Vadisi'nde bulunan dünyanın en büyük üçüncü elektronik devre üreticisi IMI'ın başarılı patronu Refioğlu, yatırım için İstanbul'da

Teknolojik gelişmelerin beşiği olarak bilinen Silikon Vadisi'nin en eski kuruluşlarından International Microcircuits (IMI) yatırım için Türkiye'ye geldi. Yönetim Kurulu Başkanlığını Dr. İlhan Refioğlu adında bir Türk mühendisinin yaptığı IMI'ın geride bıraktığımız üç yıl içerisinde geliştirdiği 130 farklı entegre devresi, teknoloji dünyasının dev şirketleri Apple, Canon, Cisco, Dell, Fujitsu, Siemens, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Panasonic, Pioneer, Sharp, Samsung, Sanyo ve Xerox'un ürünlerinde kullanılıyor.

İSTANBUL 2. MERKEZ
70 milyon dolar yıllık ciro ile elektronik entegre devre sektöründe dünyada üçüncü sırada bulunan şirket İstanbul Kozyatağı'nda bir tasarım merkezi açtı. Henüz dört tasarımcının çalışmakta olduğu merkezde eleman sayısı yıl sonuna kadar 15 çıkarılacak. Silikon Vadisi'nin ardından şirketin dünyadaki ikinci tasarım merkezi olacak İstanbul bürosunda bilgisayar, komünikasyon ve tüketici elektroniği pazarı için büyük önem taşıyan yüksek performanslı entegre devreler tasarlanıp geliştirilecek. Yaklaşık 30 yıldır ünlü Silikon Vadisinde çalışan Refioğlu ile şirketi IMI ve Türkiye projeleri hakkında görüştük:

*Kaç yıldır IMI'ın Yönetim Kurulu Başkanısınız?

Ben şirket yönetimini 1995 yılında devraldım. Faaliyetlerimizi zamanlama devreleri üzerinde yoğunlaştırdım. Bugün kendi alanımızda yıllık 70 milyon dolarlık ciromuzla dünyanın en büyük üçüncü şirketiyiz.

*Ürettiğiniz devreler ne işe yarıyor?

Zamanlama devreleri elektronik cihazlar içerisindeki farklı birimlerin birbiriyle uyumlu halde çalışmasını sağlıyor. Mikro işlemci sistemin beyniyse zamanlama devreleride sistemin kalbi oluyor.

*Silikon Vadisi'nin haricinde bir tasarım merkeziniz var mı?

Hayır yok. İstanbul'da açtığımız tasarım büromuz ikinci merkezimiz olacak.

* Türkiye'de büro açma fikri nasıl doğdu?

Teknoloji dünyasında başarı ile başarısızlık arasındaki farkı mühendis gücü belirliyor. Buradaki teknik eğitim çok iyi bir seviyede. Ayrıca ABD'de insanlar çok sık iş değiştiriyor. Oysa Türkiye'de insanlar işlerinden memnun oldukları sürece çalışmaya devam ediyor. Bu süreklilik açısından çok önemli.

*İstanbul ve Silikon Vadisi'nde bulunan merkezler arasında bir fark olacak mı?

Hayır, olmayacak. Her iki büroda da aynı model üzerine devre tasarımı yapılacak. Orada ne varsa aynısı burada da olacak. Çalışanlarımız nerede isterlerse orada çalışacaklar. Ne Türkiye nede ABD'den kopmak zorunda kalmayacaklar

Mahmut SANCAK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır