kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Telekom'un neyi stratejik?
Geçen yıl hayal kırıklığı yaratan ihracata hamle yaptırmak amacıyla yeni pazarlar arıyoruz.

İTKİB'in öncülüğünde Devlet Bakanı Tunca Toskay ve bir grup işadamıyla birlikte Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeyiz. Beyazın siyaha galip geldiği bu ülkede artık dengeler değişiyor. 1994'te işbaşına gelen siyahlar, işadamı olma çabasında. Tıpkı 1980'lerin Türkiye'si gibi kabuk değiştiriyorlar. Toskay ile sohbet ediyoruz.

Bakan, Türkiye'nin 20 sene önce başlattığı kalkınma hamlesinde ikinci kademe reformları ihmal ettiğine dikkati çekiyor. "Türkiye ekonomisi 1987 yılından bu yana ağırlıklı olarak popülist anlayışla yönetildi" diyor ve sözü Türk Telekom özelleştirmesine getiriyor. Telekom'un stratejik olduğu iddiasıyla satışına karşı çıkan çevrelere hatta, kendi partisinden arkadaşlarına mesaj göndererek, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Size bir anımı anlatayım. Stratejik denilen devletin elinde kalması savunulan Telekom'un Tahtakale'deki büyük santraline 12 Eylül'den önce sol örgütler sızmış. Militanlarını, genç kızları oraya yerleştirmişler. Bu kurum devletin elinde ve stratejik. Ama özelleşirse zinhar olmaz.

Türkiye'nin milli menfaatleri bu özelleştirmenin gerekliliğine işaret ediyor. Teknolojinin bu kadar geliştiği, küreselleşen ortamda Telekom stratejik olarak tanımlanamaz. Bu anlayışı Petlas'ta da görmüştüm ben. F-16 savaş uçaklarının lastiğini yapıyor diye stratejik ilan edilen ve özelleştirilmesine karşı çıkılan ancak Sultan Hamit döneminden kalma modelle üretim yapan bir fabrika vardı karşımızda. Oysa F-16'yı uçuran elektronik beyin ABD'den bir özel şirketten geliyor. Neymiş, lastik statejikmiş, olur mu öyle şey!"

Ah 7 milyar dolarım olsaydı!
Toskay, sözü son olarak yeni nesil GSM teknolojilerine getiriyor ve şu çarpıcı tespiti ortaya koyuyor: "GSM 1800 ihalesi yapılırken yeni nesil lisans da satışa çıksaydı, en az bir milyar dolar daha alırdık. Eski işletmeciler de bu teknolojiye muhtaç. Onlar da paşa paşa 1.5'ar milyar dolar verirdi. 3 milyar dolar da üçüncü GSM lisans satışından gelmişti. Elimde 7 milyar dolar olsaydı, Kasım krizi çıkar mıydı?" Toskay, şu son noktayı koymayı da ihmal etmedi: "Ekonominin bu şekliyle gitmesi mümkün değil. Bu programın ana ilkelerinden saptığımızda, Türkiye için çok kötü olur."

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Özal ailesine yakınlığı ile tanınan sanatçı Yüksel Uzel'in Güney Afrika'ya yerleştiğini, bu ülkede dil öğrenmek isteyenler için okul açmayı düşündüğünü,

*Damat TWEEN'in Johannesburg'da bir mağaza açtığını, tekstilin yanı sıra Efes Pilsen, Hacı Bekir ve benzeri Türk ürünlerini de pazarladığını,

*Güney Afrika bünyesindeki Swaziland Krallığı'nın bütün alt yapı işlerinin orta ölçekli bir Türk firması tarafından yapıldığını ve bu pazarda Türk mallarına geniş satış imkanları bulunduğunu,

* Johennesburg da 5 dönüm alan üzerine kurulu 500 metrekare bahçeli ve havuzlu bir evin fiyatının 150-200 bin dolar civarında olduğunu.

* DTM Kürşat Tüzmen'in dalgıçlık merakını Cape Town'na da taşıdığını ve şansını bu kez okyanusta denediğini.

OKAN MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır