kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Zig-Zag Barak
İsrail'in geçici Başbakanı Barak, seçimi kaybedince parti başkanlığı ve vekillikten istifa ettiğini açıklamıştı. 10 gün sonra yeni kurulacak kabineye girmek için fikir değiştirince halk ve medyanın ağır eleştirilerine neden oldu

İsrail'de 6 Şubat günü yapılan başbakanlık seçimi kaybettikten sonra "Milletvekilliğinden ve parti liderliğinden istifa ediyorum" diye açıklama yapan İşçi Partisi lideri Ehud Barak ilk başta halk arasında büyük destek toplamıştı. Ancak Barak, halkın bu "onurlu" bulduğu davranışından 10 gün içinde yan çizdi... Barak "uzun müzakereler sonunda" seçimlerdeki rakibi Likud Partisi'nin lideri Ariel Şaron'un kuracağı hükümette Savunma Bakanlığı görevini kabul etti. Edince de hem halkın güvenini yitirdi hem de gazetelerin diline düştü.

Barak'ın hesabı, İsrail halkının gözünde oldukça popüler olan Savunma Bakanlığı koltuğunda güç kazanarak bir sonraki seçimlerde yeniden başbakanlık koltuğuna oturmaktı. Çünkü İsrail halkı için güvenlik ekonomiden daha önde geliyordu.

"ZİGZAG DEĞİL, TAKLA ATTI"
Bu konuda örnek aldığı kişi İzhak Rabin'di. Rabin de karısının yurt dışındaki yasadışı banka hesapları yüzünden istifa etmek zorunda kaldıktan sonra, 1984-1990 yılları arasında savunma bakanlığı görevinde bulunmuş ve İntifa'da karşısında gösterdiği tavırla 1992'de yeniden başbakan seçilmişti.

Fakat Barak'ın bu planı tutmadı. Şaron'un teklifini kabul etmesi, İsrail halkında hem şaşkınlık hem de öfke yarattı. Yedioth Ahronoth gazetesi "Tarihin en kısa emekliliği" manşetini atarak Barak'la dalga geçti. Sol eğilimli Haaretz gazetesinde de Barak'ın kararının zigzagdan da öte olduğu belirtilerek, "çifte takla atarak geri dönüş" olarak tanımlandı. Jerusalem Post gazetesi ise Barak'ı "dahi"! ilan etti.

Uzmanlara göre Barak'ın yitirdiği inandırıcılığını bundan sonra geri kazanması imkansız. İsrail halkı Barak'ın bu tavrının "devlet adamlığıyla bağdaşmayacağını söylüyor. Halka göre, İsrail'i siyasi, ekonomik, diplomatik ve askeri açıdan batağa sürükleyen Barak'a güvenmeleri artık imkansız. Yapılan halkoylamalarından çıkan sonuç da bu doğrultuda.

Kurulacak milli birlik hükümetini destekleyenlerin oranı yüzde 84 gibi yüksek rakamlara ulaşırken, Barak'ın savunma bakanlığını onaylayanların oranı sadece yüzde 47...

O bunu hep yapıyor...
Barak, 1999 yılının Mayıs ayında göreve geldiğinden beri sürekli olarak benzer zigzaglar çizdi. Uzmanlara göre Barak'ın ağır yenilgisinde de bu zigzagların rolü büyüktü:

*Geçen Temmuz ayında Filistin lideri Yaser Arafat'la birlikte katıldığı Camp David zirvesi başarısızlıkla sonuçlandığında, zirvede ileri sürülen önerilerin boş ve geçersiz olduğunu söyledi. Daha sonra şiddet olayları patlak verdiğinde ise Camp David ilkelerine bağlı olduğunu ve bu ilkeler doğrultusunda barışa hazır olduğunu söyledi.

*Aşırı dinci Yahudiler'e savaş açtı. Fakat koalisyon hükümetini sürdürebilmek için aşırı dincilere ihtiyacı olduğunu anlayınca dincilere üst üste tavizler verdi.

*Başbakanlığı sırasında, muhalefet lideri Ariel Şaron'un milli birlik hükümeti kurması önerisine "hayır" dedi. Seçimleri kaybettikten sonra ise bu fikre dört elle sarıldı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır