kapat

19.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Fransızlar kafayı yedi
Bir Fransız gazetesi, Paris Kürt Enstitüsü'nün "Türkler, Ermeni tasarısını kabul etti diye Fransa'ya kızdı. 1000 Kürt'ü gemiyle Fransa'ya yolladı" açıklamasını manşet yaptı. TV kanalları ve haber ajansları Ankara'yı "krizi organize etmekle" suçladı

Fransa Millet Meclisi'nin sözde Ermeni soykırımını kabul edip iki ülke ilişkilerini zora sokmasının ardından Fransız medyası da "kritik demeçlere" yer vererek halkı etkilemeye çalışıyor. Ülkede Pazar günleri çıkan iki gazeteden biri olan Le Parisien, önceki gün güney sahillerinin ünlü Boulouris sahilinde karaya oturan kaçak göçmen gemisine geniş yer ayırdı. Türkiye'nin Avrupa'ya göçün kaynağı olduğunu, yetkililerin bunu önlemede başarılı olamadığını yazan gazete, Paris Kürt Enstitüsü Genel Sekreteri Kamuran Cicikan'ın ipe sapa gelmez suçlamalarına yer verdi.

'TÜRKİYE'NİN ZEHİRLİ HEDİYESİ'
"Bu, Türkiye'nin Fransa'ya zehirli bir hediyesi" diyen Cicikan, Türk yetkililerin göçmenlerin geçişine bilinçli olarak izin verdiğini iddia etti. Cicikan sözlerini şöyle sürdürdü: Fransa'nın Ermeni soykırımını tanımasından sonra gerginleşen ilişkileri gözönüne alırsak, akla çeşitli ihtimaller geliyor. Bunlardan biri de Türk mafyasının bu tür yollardan büyük paralar kazanıyor olması. Türk güvenlik yetkililerinin isteğiyle bu gemiler genellikle İtalya'ya gönderiliyordu. Belki özellikle Fransa son anda seçildi...

İddiaların Fransa'da Pazar günü ülke genelinde çıkan iki gazeteden birinde manşetlere taşınması düşündürücü. Diğer Pazar gazetesi L' Equipe ise göçmen haberinde yalnızca insan dramlarını yazdı.

AFP'DEN YANLI YAYIN
Fransız TV kanalları da bültenlerinde Türkiye'yi suçladı. France 3, Avrupa'ya göçün İstanbul'daki mafya tarafından yönetildiğini öne sürdü. France 2 ise Ortadoğu ve Asya'dan göçün üssünün Türkiye olduğunu söyledi. Ülkenin haber ajansı Agence France Presse (AFP) de boş durmadı! Kendisini "sürgündeki" Kürt Parlamentosu'nun üyesi olarak tanıtan Ahmet Alım, "Ankara, Kuzey Irak'ı Kürtler'den temizlemek için kolları sıvadı. Göçmenler, Türk hükümetinin emri dahilinde gemilere bindirildi. Bu kadar çok kişinin sınırı "hükümetin bilgisi olmadan" geçmesi şans değil. Ankara, Kürtler'i kızdığı için Fransa'ya gönderdi" dedi. AFP de Alım'ın suçlamalarını "Riviera Göçmen Drama'nın ardında Türkiye Var' başlığıyla dünyaya geçti.

Çevre evlere sığındılar
ST. RAPHAEL kentinin Boulouis sahilinde karaya oturan "East Sea" isimli gemiden karaya çıkartılan bin Kuzey Iraklı Kürt, 1 haftası denizde geçen 2 aylık sefaletleriyle ilgili inanılmaz açıklamalar yaptı.

Gemideki göçmenlerden biri, 2 ay önce çıktıkları belirlenen umuda yolculuklarını şöyle anlattı: 200 dolar ödeyerek botlara bindik. Gemiye binmek için ise kişi başına 2 bin - 4 bin 200 dolar arası paralar ödedik. Çocuklar için ise 1500 dolar aldılar. Yolculuk başladıktan sonra zaman kavramını yitirdik. Karanlıktı. Yatacak bir yer bile yoktu. Çoğumuz ayaktaydık. Çok az yemek ve su verdiler. Nerede olduğumu, hangi günde olduğumu bilmiyorum. Tek hatırladığım hepimiz çok açtık... Gemi karaya oturdaktan sonra yaklaşık 100 erkek yüzerek karaya çıktı. En yakın yerleşim birimine gidip kapısını çaldıkları bir Fransız şöyle konuştu: Kapım yumruklanarak çalındı. Açtığımda karşımda yaklaşık 30 kişi vardı. Islaktılar ve perişan görünüyorlardı. Yalnızca 'Bize yardım edin' diyebildiler. Hemen polisi aradım. Biz de bölgeye gittik. Gerçekten kötü görünüyorlardı.

"İyi ki rotayı değiştirmişler"
Kamboçya bandıralı East-Sea adlı geminin Antalya'dan kaçak göçmenleri aldıktan sonraYunan adaları ve oradan da Fransa'ya geçtiği belirlenmişti. Gemiyi karaya oturttuktan sonra kayıplara karışan kaptanın Yunanlı, armatörün ise Suriyeli olduğu tespit edidi. Kızılhaç yetkilileri, gemide toplam 918 göçmen bulunduğunu, bunların 300'ünün 10 yaşın altında çocuk, 200'ünün ise yaşlıların oluşturduğunu açıkladı. Aralarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan da Kürtler'in bulunduğu göçmenler, kayıtları yapıldıktan sonra boş bir askeri üsse yerleştirildi. Gemi, aldığı darbenin de etkisiyle römorkörle çekilirken battı.

İtalyan yetkililer ise göçmenlerin rota değiştirmesinden "mutlu". Son aylarda neredeyse her gün gemi dolusu göçmenle uğraşan İtalya, katı kurallar uygulayacağını ve tek bir göçmenin bile kabul edilemeyeceğini açıklamıştı. Göçmenlerin artık kıyılarından "teğet" geçerek Fransa'ya gitmesi İtalyan sahil güvenlik ekiplerine rahat bir soluk aldırdı.

Faşist Le Pen: İstila edildik
Bölgeye giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Elisabeth Guigou, öncelikle insani yardım yapıldığını gerisine sonra karar verileceğini bildirdi. İlk kez böyle bir göçmen kitlesiyle karşılaşan Fransızlar şaşkın. Kentte kriz masası oluşturuldu. Siyasi sığınma başvuruları değerlendiriliyor. Aşırı sağcı politikacı Jean Marie LePen, göçmen konusunda söyledikleriyle yine dikkatleri üzerine çekti. Kapatılan Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan'ın yakın dostu LePen, "Fransa, üçüncü dünya insanlarının istilasıyla karşı karşıya. Tüm göçmenler derhal ülkelerine gönderilmeli" dedi.

Kazım AKAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır