kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )


Yaşar Holding'de neler oluyor?

Sermaye artırımları, değişen genel müdürler ve satılan şirketler...Yaşar'da değişim son sürat

Son günlerde 'İş dünyasının en hareketli grubu hangisi' diye sorsanız herhalde 'Yaşar Holding' cevabını veririz. Öyle ya, bir yandan bazı şirketlerini satıyor, diğer yandan kimi şirket genel müdürünü değiştiriyor. Holding'in içi kıpır kıpır. Gün geçmiyor ki, Yaşar Holding ve iştirakleriyle ilgili yeni bir gelişme borsaya açıklanmasın.

Yaşar'dan yapılan son bir aydaki açıklamalara bir göz atacak olursak şunları görüyoruz. Pınar Süt Genel Müdürü Ahmet Uysal istifa etti. Yerine Ergun Akyol atandı. Aynı şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Bilget ayrıldı. Yerine Levent Dağhan atandı. Viking Kağıt Genel Müdürü Bülend Özakdağ ayrıldı. Yerine Ekrem Erdemli atandı. Viking Kağıt'ın ABD'li SCA Holding'e satışı ise son anda SPK'nın muafiyet engeline takılınca gerçekleşemedi. Ancak satışı herşeye rağmen gündemde. Ege Gübre'nin ise Bağfaş'ın hissedarlarından Gencer Holding'e satışına karar verildi. Grup şirketlerinin sermaye artırımı işlemleri de son sürat devam ediyor...

LİDER İŞ KOLLARI
Hal böyle olunca, grupta neler olduğunu en yetkili isimden, yani Holding'in kurucusu Selçuk Yaşar'ın kızı olan Yaşar Holding Başkan Vekili Feyhan Kalpaklıoğlu'ndan öğrenmek farz oldu. Kalpaklıoğlu, üst üste yaşanan değişikliklerin aynı günlere denk gelmesinin tamamen bir tesadüf olduğunu anlatıyor. Grubun, bazı iş kollarından tamamen çıkmayı, kiminde küçülmeyi, lider konumda oldukları konularda ise sağlıklı bir büyüme hedefini, bundan tam 2 yıl önce aldıklarını hatırlatıyor. "Büyümeyi düşünmediğimiz işlerden ya dış ya da iç ortaklara satarak veya devrederek çıkıyoruz. Bu arada mali yapıyı güçlendirerek lider işlerimizde yeni yatırımlara yöneliyoruz" diyor. Grup içindeki istifaların ise emeklilik ya da daha iyi bir iş teklifinden ibaret olduğunun altını çiziyor. Yaşar Grubu kendine böyle bir vizyon çizmişken, Viking Kağıt'ta Amerikalı şirketle anlaşıp satışa son şeklini vermeye çalışırken SPK engeline takılmaktan ise son derece rahatsız. ABD'li şirket, Viking Kağıt'a Amerikalı bir genel müdür dahi atamış. Feyhan Kalpaklıoğlu'na göre, kağıtta bir dünya devi olan Amerikalı şirketin gelmesi küçük yatırımcının lehine. Ancak öyle algılanmadı. Tabi anlaşma olmadı diye herşey bir kenara bırakılmıyor. "Bugünkü ekonomik koşullarda bu işin bitmesi gerekirdi ama olmadı" diyen Kalpaklıoğlu, Viking'in başka talipleri de olduğunu söyleyiveriyor. Yatırımlar da devam ediyor. Üstelik IFC'den de destek alınıyor. Sohbet sonunda dönüp dolaşıp morallerin bozuk olmasının iş dünyasındaki etkilerine geliyor. "İnsanların morali bozuk olunca, bu yaptığınız her işe yansıyor" diyor Kalpaklıoğlu. O da iş dünyasının diğer temsilcileri gibi Ankara'nın moralinin bir an önce düzelmesini istiyor. "Umarım olur. Bize de yansıyacak çünkü" diyor. Kalpaklıoğlu son olarak, enflasyon inerken başta enerji, finans ve personel maliyetlerinin yükselmesinden yakınmadan duramıyor.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır