kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Odacı olmak isteyen profesör

Elinde bir tomar kağıtla, odama giren profesör bir arkadaşım, daha konuşmama fırsat vermeden söze girdi;

- Odacı olmaya karar verdim. Senin çevren geniştir, elimde bir liste var, bu listedeki kurumlardan birine odacı kadrosuyla geçmek istiyorum!..

Herhalde şaka yapıyor diye düşünerek güldüm, gülünce bozulur gibi oldu ve elindeki kağıtları göstererek;

- Sen şaka yaptığımı düşünüyorsun değil mi? Oysa şaka falan yapmıyorum. Şu elimdeki kağıtları görüyor musun? Bunların hepsi aylık ücret bordrosu. Bu benim ücret bordrom, ne almışım Ocak ayında? Tam 618 milyon lira... Üniversiteyi bitirdikten sonra sırasıyla master, doktora, yardımcı doçentlik ve ardından profesörlük. Hayatımın neredeyse tamamı okumakla, araştırmakla, yazmakla, ders vermekle, sınavlarla, panellerle, konferanslarla geçti. Dönüp bakıyorum, elime geçen para 618 milyon lira. Merak edip bazı kurumlardaki odacı maaşlarını araştırdım, kaç lira biliyor musun?

- Bilmiyorum.

- O zaman dinle... Devlet Su İşleri'nde işçi kadrosunda görev yapan 25 yıllık bir odacı, ikramiye dahil ayda tam 718 milyon lira alıyor. Merkez Bankası'nda 25 yıl hizmeti olan odacının maaş, ödenek ve ikramiye olarak ortalama aylığı 810 milyon lira. Star Gazetesi'nde Taşkın Şenol yazdı, Merkez Bankası'ndan emekli yüksek bir bürokrat, vakıftan payına düşen gelirle birlikte ayda 6 milyar lirayı yani 15 profesörün emekli aylığını bir ayda alıyormuş. Dikkatini çekerim, bu tutar ikramiye değil, aylık... Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde 25 yıllık odacının aylığı, devletin verdiği dört ikramiye, sendikanın verdiği iki ikramiye dahil aylık ortalama ücreti 751 milyon lira. Ankara Valisi'nin odacısı, işçi kadrosunda ve ayda 735 milyon lira ücret alıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde 20 yıllık bir odacının ortalama aylığı 680 milyon lira. Bu tutar TEAŞ'da ikramiyesi ile birlikte 974 milyon lira. Dahası da var devam edeyim mi?

- Yok, yok...yeter. Şimdi anladım, niçin odacı olmak istediğini...

- Daha araştırma görevlilerini örnek vermedim. Çocukları alırken sınava tabi tutup, ince eleyip sık dokuyoruz. Çok iyi de bir yabancı dil seviyesi arıyoruz. Ondan sonra, yukarıdaki odacıların üçte biri kadar maaş verip, bilimsel araştırma yapmalarını, kariyer sahibi olmalarını bekliyoruz. Üç asistanın maaşı bir odacınınki kadar. Hayatını bilime adamış bir profesör, odacı maaşı kadar dahi ücret alamıyor... Şimdi anladın mı, niye "odacı olmak istiyorum" dediği mi?

Maliye Bakanı'nın kravat merakı...
Gerçİ şu andaki Maliye Bakanımız da kravata ve şık giyinmeye özen gösteriyor ama anlatacağımız Bakan o değil.

Özellikle kravata çok meraklı olan Maliye Bakanlarımızdan biri, beraber öğle yemeği yerken sordu;

- Senin kravatların çok dikkatimi çekiyor. Şu senin kravatçıya bir gidelim mi?

- Zamanınız varsa hemen gidebiliriz Sayın Bakanım...

Biraz sonra, kravatçıda kravat seçiyorduk. Maliye Bakanı yaklaşık 10 tane kravat beğendi. Sıra hesabı ödemeye gelmişti. Kaç lira tuttuğunu öğrenmeden önce kulağıma eğilip fısıldadı:

- Hoca sen mağaza sahibini iyi tanıyorsun, söyle patrona, bana fatura lazım değil. KDV'sini düşüp ona göre hesaplama yapsınlar...

Maymun korkmaz!

Vergi memurları ormana baskın yapmışlar.

Hayvanlar da bir telaş bir telaş... Ayı "ben kaçıyorum" demiş.

- Sana ne yahu vergi memurlarından?

- Öyle deme! Ben de kürk, hanımda, çocukta kürk, çok ağır vergi gelir!

Leylek de telaşlanmış.

Diğer hayvanlar "sana ne oluyor" demişler. Leylek:

- Bende yazlık, hanımda, çocukta yazlık, müthiş vergi alırlar.

Maymun son derecek rahat: "isteyen istediği yere kaçabilir" demiş:

-Benim kıçım çıplak, hanımın, çocukların çıplak, bana ne olacak ki, ben kalıyorum!..

Erkeklere verilen başlık parası vergiden muaf

Veraset ve İntikal Vergisi Yasası 8 Haziran 1959'da yürürlüğe girmiş. O tarihte yasaya drahomaların (yani erkeklere verilen başlık parasının) vergiye tabi olmadığına dair bir hüküm koymuşlar (Madde 4/c).

Yıllar geçmiş bu maddeye kimse dokunmamış. 4369 sayılı vergi yasası ile gelirin tanımı değişince, kızlara verilen başlık parası da gelir vergisine tabi olmuş. Ancak, erkeklere verilen draholamalara yine dokunan olmamış. O yine vergi dışı kalmış.

Eee, olacak o kadar. Ne de olsa Meclistekilerin çoğunluğu erkek...

Kirada oturup, kira geliri olanlara...
İstanbul'daki iki konuttan, yılda 5 milyar lira kira gelirim var. Kendim de, yılda 6 milyar lira konut kirası ödüyorum. Kira gelirimi beyan ederken, ödediğim kirayı düşüp, vergiden kurtulabilir miyim?

Uğural GAFUROĞLU/İSTANBUL

Kira gelirinizi beyan ederken "gerçek gider" yöntemini seçerseniz, ödediğiniz konut kirasını, elde ettiğiniz konut kira gelirinden mahsup edebilir yani düşebilirsiniz. Bu yolu izleyince de, gelir vergisi ödemezsiniz.

Ayakkabı, simitçi vergi mükellefi değil
Ayakkabı boyacıları ve simitçiler gelir vergisi mükellefi mi, değil mi?

Pınar ANAFOR - ANKARA

Ayakkabı boyacıları ve simitçiler, elde ettikleri gelir nedeniyle esnaf muaflığından yararlandıkları için, vergi mükellefi değiller.

Kârı sermayeye eklemenin vergisi
2000 kazancımızı, ortaklara dağıtmayıp, sermayeye eklemek istiyoruz. Müşavirimiz, bununla ilgili tebliğ olduğunu, şirketlerimizin gerçek kişi ortaklarının, kâr payı elde etmiş gibi, beyanname vermek zorunda olduklarını söyledi. Doğru mu?

Sabri COŞKUN - SAMSUN

Doğru değil. Daha doğrusu bu yönde bir tebliğ vardı ama Danıştay 4. Dairesi 06.12.2000 Tarih ve E:2000/1307, K: 2000/5053 sayılı kararıyla, bu tebliği iptal etti. Bu nedenle, kârın sermayeye eklenmesi kâr dağıtımı sayılmıyor.

Hoşlandığınız şeyleri elde etmeye bakın, yoksa elde ettiğinizden hoşlanmayabilirsiniz.

Bernard SHAW

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır