kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Başkanın müfettişleri
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamu bankalarını araştırma görevi verdiği Devlet Denetleme Kurulu'nda boş bulunan 5 üyeliğe devletin teftiş birimlerinden yetişen bürokratları atadı. Üyeler arasında geçen dönemden kalan tek üye Mülkiye Müfettişi Recep Sanal oldu...

!Ankara'da geçtiğimiz günlerde sürpriz bir gelişme oldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yolsuzluk konusunda harekete geçerek Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK) yeniden yapılandırma kararı aldı. 12 Eylül döneminde oluşturulan, aslına bakılırsa o günden bugüne birkaç konuda inceleme ve görüş oluşturma dışında, çok da önemli bir soruşturma faaliyeti olmayan Devlet Denetleme Kurulu'nun bu yeni yapılandırılması için kolları sıvayan Sezer, önce 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel döneminden kalan teftiş kurulu üyelerinin istifasını aldı. Sezer, ilk olarak çok güvendiği arkadaşı hukukçu Alparslan Nazlıoğlu'nu kurulun başına getirdi.

DDK Başkanı Alpaslan Nazlıoğlu, Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi Başkanı iken, yaş haddi dolmadan emekli olmuştu. Sezer, Nazlıoğlu'nun, hazine avukatı olan eşi İzge Nazlıoğlu'nu Danıştay Üyeliği'ne atamıştı.

Nazlıoğlu ve Sezer çok eski 2 dost
Hukukçu Alparslan Nazlıoğlu ile Sezer'in tanışıklığı aslında uzun yıllar öncesine dayanıyor. Nazlıoğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1961 yılında, Sezer ise 1962 yılında mezun oldu. Aynı dönemde, aynı okulda okuyan iki hukukçunun yolu, 1988'de yeniden kesişti. Nazlıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nde raportör olarak görev yaparken, Sezer de, 27 Eylül 1988'de Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne atanmıştı. 1992 yılında Anayasa Mahkemesi raportörlüğünden, Yargıtay Üyeliği'ne seçilen Nazlıoğlu, üyesi olduğu 18'inci hukuk dairesinde 2 yıl kadar da başkanlık yaptı. Nazlıoğlu, Anayasa Mahkemesi'ndeki görevinden önce Sason Hakimliği ve Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı yapmıştı.

Sezer'in atadığı bir diğer bürokrat ise Süreyya Turgut. Maliye Bakanlığı müfettişi iken Devlet Denetleme Kurulu üyeliğine atanan Turgut, Çankaya Köşkü'ndeki ikinci CHP kökenli. Turgut, 18 Nisan 1999 seçimleri öncesinde CHP'den milletvekili aday adayı olmuş; ancak listeye girememişti. Sezer'in DDK'ya atadığı Turgut, özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel'e olan yakınlığı ile biliniyor. Süreyya Turgut'un Zekeriya Temizel'le birlikte görev yaptığı ve kamu maliyesini hakim olduğu da ifade ediliyor. 1951'de Tokat'ta doğan Turgut memuriyete Türkiye Zirai Donatım Kurumu'nda şef yardımcısı olarak başlamış, 1977'den itibaren de Maliye Müfettişi olarak görev yapmıştı.

Turgut, bir süre de Çay ANAP hükümetinde yolsuzluk tespit etti

İşletmeleri Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştu.

Sezer'in DDK'ya atadığı isimler arasında yer alan Hıfzı Deveci ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda başmüfettiş olarak görev yapıyordu. ANAP hükümeti döneminde otoyol ihalelerindeki yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere görevlendirlen Deveci, dönemin Bayındırlık Bakanı Safa Giray'ın ihalelerde belli firmaların kayrılması suçunu işlediğini tespit etmişti.

İktisadi ve Ticari İlimler Bakan Koray'dan Deveci'ye tebrik
Akademisi mezunu olan Deveci yaklaşık 17 yıllık müfettiş. Daha önce PTT'de görev yapan ancak uzun süre önce Bayındırlığa geçen Deveci'yi, Bakan Koray Aydın da tebrik ederek bakanlıktaki dürüst çalışmasını DDK'da da sürdürmesini istedi.

Atananlar arasında Demirel döneminden tek üye Recep Sanal
Demirel döneminde de görev yapan tek üye Recep Sanal oldu. DDK eski Başkanı Fahri Öztürk döneminde göreve başlayan Sanal, bir dönem İngiltere'de kaymakamlık stajı yapmış. Türkiye'ye döndüğünde birikimini değişik yerlerde birkaç yıl kaymakam olarak aktaran Sanal, başarılı çalışmalarından dolayı "Mülkiye Müfettişi" olmaya hak kazandı. DDK'ya atanmasına kadar geçen sürede ise İçişleri Bakanlığı'nda görev yaptı.

Sezer'in DDK'ya atadığı üyelerden Galip Çelik ise uzun yıllar Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlığı bölümünde denetim elemanıydı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduğu yıl, sınavı kazanarak "Hesap Uzmanı Yardımcısı" olan Çelik, 1987'den beri Baş Hesap Uzmanı olarak görev yapıyordu.

Ankara Defterdar Yardımcılığı ve Emekli Sandığı Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde de bulunan Çelik, bir süre İngiltere'de kamu yönetimi alanında incelemelerde bulundu.

Ecevit ve Sezer'in 'kurul' tartışması
Başbakan'ın BDDK ile ilgili "Denetimin denetimi yapılıyor" yorumuna Sezer'den yanıt geldi: Hedef kurul değil, bankalar

CumhurbaŞkanI Ahmet Necdet Sezer'in, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) ve kamu bankalarının incelenmesi talimatı vermesine Başbakan Bülent Ecevit, tepki gösterdi. Ecevit yaptığı açıklamada "Denetimin denetimi yapılmak isteniyor" dedi.

DENETİMİN DENETİMİ
Başbakan Bülent Ecevit sabah saatlerinde yaptığı açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanı'nın buna neden gerek duyduğunu henüz bilmiyoruz. Belki kendisi önümüzdeki günlerde açıklar" dedi ve ekledi: "Bilindiği gibi, BDDK, bankacılık konusunda çok kapsamlı yetkilere sahiptir. Şimdi ilginç bir durum ortaya çıkmış oluyor.

Denetimin denetimi yapılmak isteniyor. Bu, ilk defa karşılaşılmış bir durum olduğu için, şimdilik bir değerlendirme yapamayacağım, ama durumu dikkatle izleyeceğiz."

SEZER'DEN YANIT
Sezer'in Ecevit'e yanıtı çabuk geldi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden öğleden sonra yapılan yazılı açıklamada Sezer'in BDDK ve başkanı için değil Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalarla ilgili işlemlerin denetlenmesi için talimat verdiği belirtildi. Herhangi bir kurum ya da kişinin hedef alınmadığı, çalışmalarda BDDK uzmanlarından da yararlanılacağı ifade edildi.

Fatih ATİK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır