kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Saddam zehriyle güzellik
Kırışıklıkların tedavisinde artık Saddam Hüseyin'in kullandığı Botulinum isimli zehir kullanılıyor. Tabii 150 milyon defa sulandırılarak...

Almanya'nın en ünlü estetik cerrahı Ziya Saylan'ı dünyaca ünlü kılan estetik cerrahiye yaptığı katkılar. Yağ emmeden, göz altı kırışıklıklarını gidermeye kadar pek çok yeni teknik geliştiren Saylan, bunun karşılığını Avrupa Kozmetik Cerrahi Derneği (The European Academy Of Cosmetic Surgery) Başkanlığı'na getirilerek almış. Ama o, mesleğindeki gelişmelerin yanı sıra, tehlikelerin altını çizmeyi ihmal etmeyecek kadar Hipokrat yeminine bağlı bir tıp adamı. Her ince operasyonu anlatırken, yan etkilerini sıralamayı asla ihmal etmiyor. İşte Saylan'ın uyarılarıyla güzelleşmenin reçetesi ve bedelleri...

HER YERDE AYNI
Avrupa Kozmetik Cerrahi Derneği'nin amacı nedir?

Bu işe kalite getirmek. Çünkü önüne gelen estetik yapıyor. Kalitenin ucu kaçtı. Genel cerrahların, özellikle de kulak, burun, boğaz ve kadın doğumda ihtisas yapmış cerrahların işi estetik. Ama pratisyenler, hatta dişçiler bile estetik yapıyor.

Türkiye'de mi?

Sadece Türkiye'de değil, Almanya'da da öyle. Türkiye'de etken bir Tabibler Odası var. Meslekten men cezaları veriyor, reklamları kontrol ediyor. Şikayetçi olduktan sonra gerekeni yapıyorlar.

Estetik cerrahide yeni bir buluş var mı?

Bir iğne üzerinde çalışıyorum. Bu iğne ile yağları eriteceğiz. O zaman kanüllere de gerek kalmayacak. Zaten artık iki hafta evde yatıran ameliyatlara kimsenin vakti yok.

Peki yüz germek için siz ne yapıyorsunuz?

Artık ufacık bir kesikle yapıyorum. Kulağın kenarına bir kesik atıp bütün dokuyu oradan çekebiliyorum. Eski usulde kulağa dikiliyordu. Ameliyat sonrasında yüz geriliyor, çarpılıyor, kulak düşüyordu. Şimdi bütün bu dokuyu toparlayıp elmacık kemiğine dikiyorum.

Ya göz altı kırışıklıklarını nasıl hallediyorsunuz?

Gıda maddesi zehriyle yapıyorum. Saddam Hüseyin'in elinde bu zehirden tam beş kilo var. Bütün dünyayı ortadan kaldıracak güçte. Adı Botulinum zehiri. Solunum felci yapıyor. Adeleleri felç ediyor. Zaten ben de bu özelliğinden ötürü kullanıyorum. Zehirin bir gramını 150 milyon defa sulandırıyorum. Adeleye zerk ediyorum. Adele felç olunca kırışık gidiyor.

Ya ehil biri yapmazsa tehlikeleri ne olur?

Göz kapanır. Gülemez, edemez. Çok riski var. Bakın bu ilacı Almanya'ya beş yıl önce ben getirdim. Sakramento'ya gittim. İşi öğrendim. Dönüşte de 100 ünite zehir aldım. Şimdi devamını yapıyorum. Kanada'da bir kadın estetikçi daha çok tikleri ortadan kaldırmak için kullanıyordu. Mesela Ecevit'in tiki var ya, onun gibilere yapıyorlardı.

Yani Ecevit'in tiklerini yok edebilir misiniz?

Tabii. Ecevit gelsin hemen tiklerini hallederim. Ama görüyorum ki eskisi kadar da tiki yok. Belki de yaptırmıştır. Bakın bu iğne çok garantili. Bir kere doktor için büyük rahatlık. Çünkü hata yaparsanız 5-6 ay sonra düzeltme imkanınız var. Diyelim ki, bugün göz çevrenize iğneleri yaptım. Sonuç kötü oldu. 5-6 ay sonra nasıl olsa eski haline dönecek. Burada Alman hocalara her ay ders veriyorum. Ve bu yöntemi tavsiye ediyorum.

RİSKLERİ DE VAR
Keserek yaparsanız riski nedir?

Çok riski var. Sinirler kesilebilir, kanama olabilir, göz çarpık kalabilir, bir daha gülemez. Hatta çok daha kötü şeyler olabilir. Göz kapanabilir. Ayrıca kadın çalışıyor. Bana öğle paydosunda sekreterler geliyor. İğne olup işlerininin başına dönüyorlar. Birkaç gün sürüyor kırışıklıkların ortadan kalkışı.

Peki size en çok hangi sorunlarla geliyorlar?

Ben çok yağ emiyorum.

Gördüğüm kadarıyla sizde de çok yağ var...

Bendeki yağ başka. Kadınlardakinden farklı. Kadınlar daha çok bacaklardan, basenlerden yağ aldırıyorlar. Daha çok doğum kontrol hapının yol açtığı yağlanmalar oluyor. Östrojene bağlı olarak kalçalarda yağlanma var. Türkler'de, Doğulu kadınlarda ise daha çok doğurgan olmaktan kalçalar geniş oluyor.

Peki yağ emmenin riski var mı?

Çökmeler, kanamalar oluyor. Ama yine benim bir buluşum var. Liposculpture diye... Yağı vücuttan çıkarmadan itip kalmış olan boşlukları doldurabiliyorum. Tabii eskiden ben de kalın kanüllerle yağ emiyordum ve büyük oyuklara sebep oldum. Ama şimdi onlar gelince örtebiliyorum. Yağı çevre dokudan alıp itiyor ve boşlukları dolduruyorum. Eskiden yağları alıp bırakıyorduk. Artık böyle değil.

MİNE ŞENOCAKLI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır