kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Katrilyonluk miras tek oğluna kaldı
Genelev patroniçesi, vergi rekortmeni Matild Manukyan'ın katrilyonluk servetinin tek varisi oğlu Kerope Çilingir...

Türkiye'nin "Genelev patroniçesi" olarak tanıdığı Matild Manukyan önceki gece saat 02.00 sıralarında Şişli'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Yıllarca üst üste vergi rekortmeni olan, gayrimenkulleri arasında yüzlerce ev ve birçok işyeri bulunan Manukyan'ın katrilyonları bulan serveti ise oğlu Kerope Çilingir'e kaldı. 87 yaşında hayata gözlerini yuman Manukyan'ın cenazesi Çarşamba günü toprağa verilecek.

1914 doğumlu olan Manukyan aristokrat bir Ermeni ailesinin kızıydı. İş hayatına sosyete terziliği ile başlayan Manukyan, genelev patroliçeliğinden edindiği servetin büyük bölümünü gayrimenkule yatırdı. Hatta, son yıllarda sahibi olduğu gayrimenkullerinin vergilerini ödemekte güçlük çektiğini söylemiş, "Çok sevdiğim halde artık gayrimenkule yatırım yapmayacağım. Olanlar yeter. Emlak vergisini zor ödüyorum" demişti.

Manukyan'ın mirasın en önemli bölümünü, Yalova'da 200, İstanbul'da 500 daire ve 70 iş hanı, Antalya ve Alanya'da oteller oluşturuyor. Defalarca İstanbul vergi rekortmeni olan Manukyan geçtiğimiz yıl İstanbul vergi sıralamasında 85'inci olmuş, bu yıl da 272 milyar lira vergi ödemişti. Ölümünden önce özel bir vasiyet hazırlamayan ve mirasını herhangi bir kuruma bağışlamayan Manukyan'ın katrilyonluk serveti böylece oğlu Kerope Çilingir'e kaldı. Evlatlık olduğu ileri sürülen Kerope Çilingir mirasın tamamını alabilecek. Kerope Çilingir'in, İlda, Dora ve Mayk adında 3 çocuğu bulunuyor. Dördüncü çocuğu Linda Çilingir ise geçirdiği beyin kanaması sonucu 6 yıl önce hayatını kaybetmişti.

Aileye yakın kaynaklar Matild Manukyan'ın trilyonluk mirasının tek varisi olan oğlu Kerope Çilingir'in mafya baskısından korktuğunu bu yüzden cenazeye bile katılmayabileceğini söylüyor. Manukyan'ın aile dostlarından Peyman Akçan, "Annesine yapılan silahlı saldırıdan sonra Kerope iyice ürktü. Takdir edersiniz ki trilyonluk bir miras, mal varlığı ve karşısında annesini öldürmeyi göze alan bir mafya. O nedenle belki cenaze törenine bile katılmayacak" diyor.

İşte mal varlığı
* İstanbul'da 500 daire, 70 iş hani

* Yalova'da 200 daire, 4 bin metrekarelik arsa

* İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde bin dönüm arazi üzerine kurulu ambalaj ve emaye fabrikası

* Antalya ve Alanya'da ikisi dört yıldızlı, biri beş yıldızlı üç otel

* Büyükada'da bir köşk

* Kalamış Yat Limanı'nda demirli 18 metre boyunda Sang Harmony yatı

* BMW, Mercedes ve Rolls Royce otomobil

* Çok sayıda mücevher ve ziynet eşyası

Torunu Linda'nın yanına gömülecek
''Pera Kızı'' olarak da tanınan Manukyan için, Beyoğlu'ndaki Üç Horan Ermeni Kilisesi'nde 21 Şubat Çarşamba günü cenaze töreni düzenlenecek. Manukyan, dini törenden sonra Şişli Ermeni Mezarlığı'nda, 6 yıl önce 18 yaşında beyin kanaması sonucu ölen torunu Linda Çilingir'in yanına gömülecek.

Saldırıdan kurtulmuştu
Manukyan, beş yıl önce arabasına yapılan bombalı saldırıda şans eseri kurtulmuş, koruması ise ölmüştü

MATİLD Manukyan 1996 yılı, Ağustos ayında bombalı saldıya uğramıştı. Yakın koruması Mehmet Urhan'ın öldüğü saldırıda ağır yaralanan Matild Manukyan aylarca hastanede kalmıştı. Evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yüzü ve sağ ayağında ikinci derece yanık meydana gelen, sol ayak ve kaval kemiği de üç yerden kırılan Manukyan, 8 ay içinde 12 ameliyat geçirmişti. Uzun süre nekahat dönemi geçiren Manukyan bu olaydan sonra toparlanamamıştı.

Saldırı olayında "Söylemezler çetesi"nin parmağı olduğu basına yansımış fakat olay aydınlığa kavuşamamıştı. Manukyan'ın saldırıda yaşamını yitiren yakın koruması Mehmet Urhan'ın daha önce Özer Çiller'in özel kuryesi olması o günlerde çok konuşulmuştu.

Güzelliği ve kolej eğitimiyle İstanbullu beylerin hayallerini süslüyordu

Atatürk'ü Pera Palas'ta tanıdı Diktiği elbise yüzünden nasıl genelev işletmecisi oldu?

Turgut Özal'ı neden severdi?

YARIN SABAH'ta


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır