kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

İngiliz basını: Soğuk savaş geri mi geliyor?
Amerika'nın Irak'a düzenlediği saldırıyı sert bir dille eleştiren Rusya, nükleer kapasiteli 3 füzesini "başarıyla" denediğini açıkladı.

Savunma Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Sorumlusu General Leonid Ivashov, Amerika'nın oluşturmak istediği füze savunma sistemine karşı olduklarını belirtti ve "Washington, Rusya'nın uluslararası arenadaki rolünü azaltma politikası izliyor" dedi. Rusya'nın denizaltı, uçak ve karadan fırlatılan füzelerini aynı anda denemesi, İngiliz basınında "Soğuk Savaş dönemi geri mi geliyor?" yorumlarına neden oldu. Rus savunma uzmanlarından Pavel Felgengauer de "Bu, ABD ve Rusya arasında füze savunma sistemi konusundaki çekişmeye doğrudan kesin bir yanıt olarak değerlendirilebilir" dedi. Japonlar, Rus uçaklarının havasahalarına girdiğini ve denemeleri burada kendilerine bildirmeden yaptıklarını iddia etti.

ABD; İran, Irak ve K. Kore gibi tehdit unsuru ülkelere karşı tüm ülkeyi kapsayacak bir füze savunma kalkanı oluşturmak istiyor. Rusya ise buna, 1972'de imzalanan anti-balistik anlaşmayı ihlal edeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

DÜNYADAN TEPKİLER
FRANSA: Amerika'nın kendilerine bombalama hakkında herhangi bir bilgi vermediklerini belirtti. Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı bildiride, "Bu saldırı olmamalıydı. Irak problemini çözmek daha da zorlaşacak" denildi.

KANADA: Başbakan Jean Chretien, saldırıyı destekledi, "Batı'nın oluşturduğu uçuşa yasak bölgenin güvenliği için bu gerekliydi. Uçuşa yasak bölge için bir anlaşma yapıldı. Buna uyulması gerekli" dedi.

ÇİN: Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "Operasyon, Irak'ın egemenliğini ihlal etmekten başka bir şey değildir. ABD ve İngilizler'in ortak hava saldırısını kınıyoruz" diye açıklama yaptılar.

İSRAİL: Savunma Bakan Yardımcısı Ephrahim Sneh, bombalamanın ardından artık ülkesinin Irak'tan yana bir tehdit altında olmadığını vurguladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır