kapat

18.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Amerika niye vurdu?
Amerikalı uzmanlar, Bush'un Bağdat'ı "politik nedenlerden" dolayı vurduğuna inanıyor. 28 günlük başkanın ilk mesajı "Babamın yolunda devam edeceğim" oldu

George W. Bush'un Cuma gecesi Irak'taki 5 noktadaki 20 hedefin vurulmasını emretmesi, Amerikalılar arasında fikir ayrılıklarına neden oldu. Bir kısım Ortadoğu uzmanı, Saddam'a artık bir cevap verilmesi gerektiğini belirtirken, bir kısım da bu hava saldırısının Bush'un politik gücünü ortaya serme şovu olduğunu dile getirdi. Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışma Vakfı'ndan Irak uzmanı Anthony Cordesman, "ABD'nin Saddam'a böyle mesaj göndermesine gerek yoktu. Saddam'ın eline koz geçti" dedi.

'CLINTON YOK, BEN VARIM'
Washington'daki Ayrımcılık Karşıtı Komitesi Sözcüsü Hüseyin İbiş, "Saldırı bir bilinçsizliktir" derken, ABC Televizyonu'na konuşan bazı yorumcular bu saldırıyla Bush'un halen ilgi odağı olan Clinton'ın popülaritesini düşürmek istediğini dile getirdi.

Bir diğer iddia da İngiliz The Guardian gazetesinde yer aldı. Politika yazarı Michael White'ın kaleme aldığı haberde, "Biraz komplo teorisi olabilir ancak Amerika bu saldırıyla son dönemlerde konuşulan bir diğer konu olan füze savunma sisteminin gerekliliğini kanıtladı" diye yazdı. Ancak Washington'daki genel kanı ise Bush'un babasının oğlu gibi davranmak istemesi ve babasının yolunda ilerleme arzusu...

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin Irak ambargosunu delmesinin ABD'nin Irak'taki etkisini yitirmeye başladığı izlenimine kapıldığı iddia ediliyor. ABD basınına göre, Fransa, Rusya, Ürdün, Mısır ve Türkiye'nin diplomatik ilişkilerin başlatılmasının ardından bir hava harekatı düzenleyen ABD, "Ben buradayım" izlenimi verdi. İşte harekatın diğer nedenleri:

1-Iraklı muhalefet liderlerinden alınan bilgiye göre, Saddam eskimiş olan uçaklarını yeniliyordu.

2-Uçuşa yasak bölgede devriye gezen müttefik kuvvetlerin uçaklarına Irak ordusunun tacizi son bir ay içinde 10 katına çıkmıştı. Bu tacizler arasında uçaklara uçaksavar atışı, uçuşa yasak bölgeye girmek yer alıyor.

3-Saddam, fiber optik kablolar kullanarak komuta merkezlerini yeraltına indirecekti. Bu olsaydı, kumanda merkezlerinin yok edilmesi zor olacaktı. Operasyon fiber optik kabloların kurulması aşamasında yapıldı.

4-Saddam, son dönemlerde Sırplar'la yakın ilişkiye girmişti. Birçok askeri yetkilisine Belgrad'a yollayarak, Sırplar'ın Kosova Savaşı'nda kullandığı Rus yapımı Sam 2 ve Sam 6 füzeleriyle ilgili eğitim alıyordu.

5-Saddam, Ortadoğu krizini bahane bilmiş, Filistin'de ölenlerin ailelerine 10 bin dolar vererek Araplar arasında kahraman olmaya başlamıştı.

6-BM'ye bağlı UNSCOM silah denetçilerini ülkesinden attığı günden bu yana silah yapımı kontrolden çıktı. Saddam, Ruslar'ın yardımıyla kimyasal silah yapımını hızlandırdı.Yine olsa vururum

Amerİka Başkanı George W. Bush, Irak diktatörü Saddam Hüseyin'i BM kurallarına uyması konusundaki tehdidini yineledi. İlk uluslararası gezisi nedeniyle Meksika'da bulunan Bush, yasak bölgelerin ihlali durumunda Irak ya yönelik saldırıların süreceğini söyledi. Cuma gecesi, hava harekatı sonrası yaptığı ilk açıklamada oldukça rahat görünen Bush dünkü basın toplantısında daha sert gözüküyordu: Yasak bölge konusundaki saldırılar ilk defa yapılmıyor. Yasak bölge ihlali olduğunda saldırılarımız devam edecek. Irak'ın silahlanma konusundaki hareketlerini dikkatle izliyoruz. Ciddi faaliyet gözlersek, ona göre yine tepkimizi göstereceğiz...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır