kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu hayat nereye kadar?
Türk pop müziğine alternatif tarzı hediye eden CemAli, yeni albümlerinde "Hayat?" diye soruyor. İkili, ruhumuzu teknolojiye teslim ettiğimizi düşünüyor ve "Ruh olmazsa hayatın anlamı olmaz" diyor

Bir önceki albümleri 'Yuh Yuh'un isim şarkısının yasaklanmasından sonra yaşamlarını sürdürdükleri ABD'ye dönen Cem ve Ali, üç yıl sonra koltuklarının altında yeni bir albümle ve yeni plak şirketleri Universal'le yaptıkları anlaşmayla yurda dönüş yaptı. Daha önceki iki albümlerinde elektronik müzik sularında yüzen ve hayattaki çarpıklıklara isyan eden ikili bu kez şarkılarını "hayat" etrafında oluşturmuş.

Her albümden sonra ABD'ye dönen ve pek fazla ortalarda gözükmeyen grup, bu kez yaptıkları parçaları tanıtmakta kararlı. Cem söze "Herkes bizim küçük bir kitleye hitap ettiğimizi düşünüyor. Ama yanılıyorlar, bu albümle bunu göstereceğiz" diye başlıyor. Sonra da sanatçıların ve filozofların binlerce yıldır peşinden koştukları hayatın sırlarının bu yeni albümü nasıl etkilediğini anlatıyor: "Diğer albümlerimizde de belirli konular vardı ama bu albümler tek bir tema üzerinde odaklanmıyordu.

TEKNOLOJİ ESİRİ
Greenpeace'e destek olmak için yaptığımız çalışmalar, insanların giderek teknolojiye esir olması, genetik araştırmalar, Ortadoğu'daki, Türkiye'deki problemler derken; n'oluyor, hayat nereye gidiyor diye sorgulamaya başladık" diyor.Hayatla ilgili günlük problemlerden yola çıkıp "bireylerin önce kendilerini, ardından çevresini sorgulayıp dış dünyaya isyan etmesini ve tekrar içine dönmesini hayal ederek" bir daire oluşturmuş Cem Ali. Bu daire üzerinde yapılan yolculuğun; yani albümün adı "Hayat?" olmuş.

Ali, Cem'in kaldığı yerden devam ediyor: "İnsanların duygusal anlamda hayattan kopması ve duygularını geri plana atması var albümde. Biz her zaman teknolojiden ve gelişmişlikten yanayız. Ama her şeyden önce biz ruhu olan ve yaşayan canlılarız. Ruhumuz olmazsa teknolojinin hiçbir anlamı olmaz. Son zamanlarda ruhumuzu modern hayata ve teknolojiye teslim etmiş gibiyiz. Bu yüzden yaşanan bireysel kopuklukları anlatıyoruz. Ruhumuzdaki küçük mutlulukları arıyoruz."

'Hayat' üzerine şarkılar yaparken kendi hayatlarını da gözden geçirmiş ikili. Ve görmüşler ki, farklı bir ülkede yaşayıp, dünyanın farklı yerlerinden insanlar tanımak, birçok düşünce kapısını açıyor. "Peki hayat üzerine bir albüm yapmak hayatınıza neler kattı?" diye soruyoruz.

Cem yanıtlıyor yine: "Hep şunu düşündük: Hangi dinden olursan ol, insanın gerçek arayışı kendi içinde. Ve sanırım bu duygularımızı albüme de fazlasıyla yansıttık."

Parçalar ruhun derinliklerinden söz edince, CemAli'nin diğer albümlerindeki isyankar hava kendini pozitif düşüncelere bırakmış. "İnsanları karamsarlıktan uzaklaştırmaya çalışan parçalar bunlar. Hiçbir şey yapamazsak bile, 45 dakika boyunca bu albümü dinleyenlerle bir şeyler paylaşmış olacağız" diyor Ali.

BUSH'A HİCİV
Bugüne kadar Türkiye'de kulaklarımızın pek de alışık olmadığı elektronik ve deneysel parçalar yapan CemAli, bu albümde bir değişiklik yaparak elektronik müzikten bir adım uzak durmayı tercih etmiş. Müziklerin albümün konusuyla uyumlu olması için daha çok canlı enstrümanlar kullanılmış. Amerika'da birlikte çaldıkları gitar ağırlıklı 'pahalı' gruplar, arkadaş desteği olsun diye gitarın tellerinde dolaştırmışlar ellerini.

ABD'de oluşturulan albümde yer alan iki Aşık Mahsuni türküsünden de söz etmek gerek. Bu iki türkü Cem ve Ali'nin çıktıkları içsel yolculuğun Anadolu durağı. Küçük yaşlardan bu yana ozana hayran olan ikili Mahsuni'nin yalın sözlerle söylediği "Affetmem" ve bir politik hiciv olan "Şaka Maka"yı yorumlamış. Ali, özellikle "Şaka Maka"nın "Kuru göller su doldu/ Karaman dağda kaldı/ Karga padişah oldu/ Şaka maka deriken" diye devam eden sözlerinin yeni ABD başkanı Bush'u hatırlattığını söylüyor.

PINAR ÇELİKEL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır