kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Derin Mavi Kasparov'u yendi
'Derin Mavi', satranç ustası Kasparov'u yenerken IBM'in de yükselişinin başlangıcı oldu. Heyecanlı maçın öyküsünü anlatan kitap, aynı zamanda IBM'in sırlarını da açıklıyor

Tarih 7 Mayıs 1997, Çarşamba. New York'ta Equitable Center binası. Manhattan merkezinin karmaşa ve gürültüsünün 35 kat yukarısı. Lou Gerstner, pervasız bir tavırla 'Derin Mavi'nin savaş odasına dalıyor. Başka bir zaman olsa, CEO'nun kapıdan girmesi gözlerin o yana çevrilmesiyle sonuçlanırdı. Ama şimdi öyle değil. Burası bir şirket ofisi olduğu halde, Gerstner'in karşısındaki sahne daha çok bir bilimkurgu filminden çıkmış gibi. Klasik maun masalarla döner koltukların yerinde bir satranç tahtası var ve üzerine bir sürü insan eğilmiş. Kimileri de dikkat kesilerek gözünü odanın ortasındaki ekrana dikmiş, 'Derin Mavi' denen süper bilgisayarın programlanmış düşüncelerini izliyor. Başka bir ekran, üstünde gri bir pantolon ve mavi bir ceket, bitişik odada satranç tahtasının arkasında volta atan, dünyanın en büyük satranç oyuncusu Gary Kasparov'u gösteriyor.

İKİ MİLYON HAMLE
Evet, bir yanda iki milyon dolarlık bir bütçeyle 'Derin Mavi'yi geliştiren IBM araştırma takımı, karşısında ise Kasparov...

Gerçi iki yıl önce Kasparov, satrançta buna benzer bir süper bilgisayarı yenmişti ama, şimdi 'Derin Mavi' kazanırsa Lou Gerstner'in IBM'in başına geldiğinden beri savunduğu "ana bilgisayarların endüstrideki anahtar rollerini korumaları gerektiği" tezi de kanıtlanmış olacaktı.

Ve maç başladı.

Kasparov, saniyede iki hamle değerlendirebiliyordu.

Peki, ya 'Derin Mavi?'

İnanılamayacak ama, saniyede iki milyon hamle...

Bu durumda dahi altı oyunluk maçın birini Kasparov kazanmıştı, birini de 'Derin Mavi'... İki maç ise berabere sonuçlanmıştı.

Tarihi maç, 11 Mayıs pazar günü sona erdi.

Sekiz gün boyunca süren bu heyecanlı savaşın sonunda "şah" çeken 'Derin Mavi', Kasparov'u "mat" etmişti...Oysa aslında kazanan bilgisayar değil, IBM ve dolayısıyla "Yeni şirket kültürünü yaratın, uygulayın ve anlatın, yoksa asla hayata geçmez. Kendine güveni yaygınlaştırın, liderliği ortaya çıkarın. Ürün değil, çözüm satın" diyen Gerstner'di. Maçtan sonra da Gerstner'in liderliği ve başarısı hızlı bir ivme kazanacak ve IBM'de köklü bir değişim yaşanacaktı.

LİDERLİK SIRLARI
Aralarında "Time", "Newsweek" ve UPI'nin de bulunduğu çok sayıda yayın organına yazılar hazırlayan Robert Slater, "Literatür Yayınları" arasında çıkan "Büyük Maviyi Kurtarırken" kitabında, işte bu maçın hikâyesinden yola çıkarak bir yandan Gerstner'in cesaret ve kararlılıkla çökmekte olan IBM'i nasıl başarıya ulaştırdığını anlatırken bir yandan da bu ünlü yöneticinin liderlik sırlarını açıklıyor.

Bir başka deyişle boyut ya da sektör farkı gözetmeden birçok alanda uygulanabilecek yönetim tekniklerini anlatan bir çalışma...

Slater'in "Derin Maviyi Kurtarırken"de olduğu gibi Amerikan iş dünyasını ve bu dünyada rol alanları anlattığı bir başka kitabı da "Jack Welch ve General Electric'in Yolu" başlığıyla yine Literatür Yayınları arasında çıkmıştı.

REFİK DURBAŞ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır