kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Domuzlar isyanda
Çiftlik sahibi Bay Jones'un boyunduruğundan sıkılan hayvanlar, Koca Reis'in devrim planları ile isyan bayrağını kaldırır. Ama ne 'animalizm' ne de 'yedi emir' işe yarar. Koca Reis'le birlikte 'hayvanların eşitliği' ilkesi de gömülür

Big Brother ismini bu sıralar yarışmalar vesilesiyle sıkça duyuyoruz. Ancak bu isim, "1984" okurlarına hiç de yabancı değil. George Orwell'in "1984" başlıklı kitabının okurları, bu birader meselesine hiç de iyi gözle bakmamış, hatta dehşete düşmüştü. Bu kitapta da gözetleniyorduk ama sonunda ödül mödül yoktu. Orwell bize özgür falan olmadığımızı, her şeyimizin kontrol altında olduğunu söylüyordu. Bizi gözetleyen de "Büyük Birader"di.

Dünya edebiyatını aykırı ve sert fikirleri ile sarsan Orwell'ın yankılar uyandıran bir diğer önemli kitabı "Hayvan Çiftliği" ise Celal Üster'in çevirisi ile piyasada. Kitap Türkçe olarak defalarca yayımlanmış hatta ilk çevirisini Halide Edip Adıvar yapmıştı. Herhalde kitabın anti-komünist yapısı, Halide Edip'in hoşuna gitmişti. 1940'ların sosyalizmini simgesel olarak anlatan ve Stalin yönetimine ağır eleştiriler de bulunan kitabın konusunu şöyle özetleyebiliriz:

YEDİ EMİR
Olaylar İngiltere'de bir çiftlikte cereyan eder. Hayvanlar, çiftlik sahibi zalim Bay Jones'un boyunduruğu altında köle gibi yaşamaktadır. Yaşlı domuz Koca Reis, buna karşı çıkmak için bir devrim planlar ve hayvanları gizli bir toplantıya çağırır. Üç gün sonra da öldürülür. Fakat konuşması diğer hayvanlarda yeni ufuklar açmaya yetmiştir. Artık en zeki olarak tanımlanan domuzlar diğerlerine önderlik yapmakta ve devrime her gün daha çok yaklaşılmaktadır.

Süreç içerisinde iki domuz öne çıkar; Napoleon ve Snowball. Napoleon iri yarı, iyi konuşamayan ancak otorite sahibi biri, Snowball ise etkili konuşan, parlak zekaya sahip biridir. İkisi birlikte Koca Reis'in fikirlerinden yola çıkarak "animalizm' adında bir öğreti ortaya koyarlar. Ardından da kamçıları, gemleri, burun halkalarını, zincirleri yok ederler ve aynı gün "Yedi Emir"i yazıp ahırın kapısına asarlar. Yedi Emir şöyledir:

1) İki ayak üstünde yürüyen herkesi düşmanın bileceksin

2) Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dostun bileceksin

3) Hiçbir hayvan giysi giymeyecek

4) Yatakta yatmayacak

5) İçki içmeyecek

6) Hiçbir hayvan bir diğerini öldürmeyecek

7) Bütün hayvanlar eşittir

Bu kurallar tüm hayvanlar tarafından benimsenmiş ve beklenen devrim gerçekleşmiştir. Ancak zamanla Napoleon ve Snowball birbirini çekememeye başlayıp, ikisi de yeni düzenin tek adamı olmak istemektedir. Snowball çiftlikte elektrik üretimi için bir yeldeğirmeni yapılması gerektiğini söylediğinde Napoleon'un köpekleri tarafından çiftlikten sürülür. Ama buna rağmen yeldeğirmeni çalışmalarına başlanır. Devrimin amaçlarından da hızla uzaklaşılmaktadır; çalışma saatleri artmış, verilen yiyecekler azalmıştır. Bu arada domuzlar da hızla şişmanlamaktadır. Hatta yatakta yatmakta, içki içmektedirler. Tüm hayvanların eşitliği ilkesi Koca Reis'le birlikte toprağa gömülmüştür.

SEMBOLİK KAHRAMAN
Bir gece fırtına kopar ve değirmen yıkılır, bunu Snowball'ın yıktığı söylenir ve onu yakalayan ödüllendirilecektir. Değirmenin yeniden inşaası iki yıl sürer. Çiftliğin en çalışkan atı Boxer'ın yere yığılıp kalması da kötü beslenme ve çok çalıştırılmanın ilk işaretlerini verir.

"Hayvan Çiftliği"nin tüm kahramanları Rus Devrimi'nin olaylarını ve kişilerini sembolize ediyor. Bay Jones eski rejimi yani Rus Çarı II. Nicholas'ı, Koca Reis Marks'ı, Napoleon Stalin'i, Snowball Troçki'yi temsil ederken çiftlikte çalışan atlar da özellikle Boxer, niteliksiz işgücünü, domuzlar Komünist Parti üyelerini ve Stalin'in dostlarını, köpekler de KGB'yi ve Stalin'in korumalarını simgeliyor. Yıkılıp yeniden inşaa edilen yeldeğirmeni ise Rusya'nın başarısız beş yıllık kalkınma planlarından başka bir şey değil. Devrimin unutulup gitmesi, hırslara kurban edilmesi de kitabın adına taşınmış: Hayvan Çiftliği.

BUKET AŞÇI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır