kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
KISA KISA KISA

'Paramı istiyorum'
Galatasaray Teknik Direktörü Mircea Lucescu, batık parasını kurtarmak için harekete geçti. Çoğunluk hissesi Bayındır Holding'e ait Banco Turco Romana'ya yatırdığı parasını kurtarmaya uğraşan Lucescu, SABAH'a şu açıklamayı yaptı: "Bu banka, kulübüm Rapid Bükreş'in sponsorluğunu yapıyordu. Bana gelip 'Yüksek faiz veriyoruz. Üstelik bizim için de reklam olur. Paranız varsa bankamıza yatırın' dediler. Bunun üzerine 400 bin dolarımı bu bankaya ve Türkiye'ye güvenip yatırdım. Ama bana verdikleri hiçbir sözü tutmadılar. Bayındır Holding yöneticileriyle konuştum. 4 aydır beni oyalıyorlar. Para olmasın ama en azından bir çek, bir teminat istiyorum. Romanya'da villa yapıyorlarmış. 200 bin dolarlık villayı, bana 400 bin dolara vermeye çalıştılar. Ben böyle rezalet görmedim."

Gökmen ÖZDEMİR

5 milyar $ artık hayal değil
Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD), 27. Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun da katıldığı kurul toplantısında OSD Başkanı Ali İhsan İlkbahar, otomotiv sektörünün genel bir değerlendirmesini yaparak, sektörün sorunlarını dile getirdi. İlkbahar, toplam 300 binler civarında olan yatırım aşamasındaki ihracat projeleri ile 5 milyar dolarlık ihracatın artık hayal olmadığını belirterek, "2002 yılında tekstilden sonra en büyük ihracat kalemi otomotiv olacak" dedi. Yapılan seçimlerde ise 11 yıldır OSD başkanlığını sürdüren Ali İhsan İlkbahar, tekrar bu göreve seçildi.

Honda Civic geliyor
Türkiye'de üretilen Honda Civic serisinin 7. jenerasyonu olan Civic 4 kapı, ay sonunda satışa sunulacak. 1.4 lt ve 1.6 lt'lik versiyonları olan yeni Civic'in satış fiyatı hakkında bilgi verilmedi. Civic'ten ilk etapta, bayilere 250 adet yollanacak.

IMF toplantısı ertelendi
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin, dün Hazine'de düzenlemeleri beklenen ortak basın toplantısı haftaya ertelendi. 18-19 Şubat'ta İstanbul'da yapılacak olan G-20 toplantısı nedeniyle Türkiye'ye gelecek olan IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in, Salı günü Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Fischer'in, özellikle bankacılık ve özelleştirme konuları üzerinde duracağı ifade ediliyor. Bu çerçevede, ortak basın toplantısının ertelendiği öğrenildi.

EGS 6.1 trilyon kâr etti
EGS Holding'in 2000 yılında net karı yüzde 550 artışla 6.1 trilyon olarak gerçekleşti. EGS Holding'den yapılan açıklamaya göre, holdingin halka açık şirketlerden EGS Dış Ticaret'in ihracatı yüzde 20 artışla 726 milyon dolara ulaşırken, vergi öncesi kârı 607 milyar lira oldu. EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı da 5.5 trilyon lira kâr açıkladı. EGS Egeser'in ticaret hacmi yüzde 42 artarak 40 milyon doların üzerine çıktı. Kârı ise yüzde 166 büyüyerek 1.2 trilyon liraya yükseldi. EGS Leasing de 3.5 trilyon lira kâr sağladı.

Kıbrıs Rum yatırımcıları ayaklandı
Kıbrıs Rum borsasındaki sürekli düşüş, sonunda yatırımcıları ayaklandırdı. Bu durumun düzeltilmesi ve acil önlem alınması için borsa önünde gösteri yapan yatırımcılar, düşüşte rolü olanların cezalandırılmasını istedi. Eylemci yatırımcılar, Rum Maliye Bakanı Takis Klerides ile Borsa Müdürü'nün istifasını istedi. Kıbrıs Rum Borsası 1999 yılında yüzde 600'lük olağanüstü yükselişin ardından düşüş trendine girdi ve bütün kazançlarını geri vererek son 18 ayın en düşük seviyesine geriledi.

24 ay taksitle sakız!
Koçfinans'a ait Akıllıkart ile sakız, gofret gibi ürünler bile 24 ay vadeyle satın alınabilecek. Koçfinans'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk "akıllı" tüketici kredisi kartı Akıllıkart, alışverişte yeni bir dönemi Migros'la işbirliğine giderek başlattı. Akıllıkart, çeşitli illerdeki 11 Migros mağazasında ödeme aracı olarak kullanmaya başladı. Akıllıkart ile
her türlü alışveriş 24 aya kadar vadelendirilebilecek. Satın almada herhangi bir limit uygulanmayacak. Özgür ödeme seçeneği sunan Akıllıkart sayesinde kullanıcı peşinat ve vade süresini de kendi belirleyecek.

Borsa 10.000 puanı devirdi
Dar alanda yukarı aşağı oynayan borsa, dün 10 bin puanı geçti. İMKB-100 Endeksi yüzde 4.15 değer kazanarak 10 bin 169 puana kadar çıktı. Günlük işlem hacmi 336 trilyon lira seviyesinde gerçekleşti. Borsacılar yurtdışı yatırımcıların gelmediği ve spekülatörlerin ağırlığının hissedildiği piyasada, endekste ağırlığı olan hisselerle yükseliş ve düşülerin yaşandığına dikkat çekiyor. Borsadaki son tırmanışı körükleyen faktör faiz düşüşü oldu. Salı günü yapılan Hazine ihalesinin ardından yüzde 70 olarak belirlenen faizin yüzde 64'e gerilemesi, 20 Şubat'taki büyük ihalede Hazine'nin sorunsuz borçlanacağı beklentisi piyasadaki tansiyonu düşürüyor. IMF'nin "Telekom satılmasa da olur" şeklindeki açıklaması da moral kattı. Ancak uzmanlara göre hızlı bir yükseliş beklemek için henüz vakit çok erken.

Emlakbank'ta satış hazırlığı
Devlet Bakanı Faruk Bal, bu hafta Bakanlar Kurulu'na sunduğu Emlak Müsteşarlığı'nın kurulmasına ilişkin yasa taslağında yer alan geçici maddelerle, hem Emlakbank'ın özelleştirilmesinin hızlandırılacağını hem de inşaat ve taahhüt sektöründen tamamen ayrılmasının sağlanacağını söyledi. Bal, yasa taslağının, Emlakbank'ın ticaret ve inşaat sektörünü destekleyen bir ihtisas bankası haline dönüştürülmesi yönündeki düşüncelerini gerçekleştirecek bir çalışma olduğunu söyledi. Bu taslağa göre Emlakbank, Türkiye'deki inşaat sektörünü kredilendirmek suretiyle, mortgage bankacılığına benzer bir tarza dönüştürülecek. Banka, Emlak Konut'taki hissesini ihtiyaç fazlası ve ticari portföyündeki gayrımenkullerini Hazine garantili tahvil karşılığı TOKİ'ye devredecek. Banka inşaat sektöründen tamamen ayrılacak.

Demirbank'la İlgİlenİyoruz
Bu değişimi bankanın içinden gelen güçle başarabileceklerini söyleyen Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, "Ancak banka satın alma konusuna da kendimizi kapatmamalıyız" dedi. Fon bünyesinde bulunan ve satışa sunulan 8 bankayı incelediklerini ancak yaptıkları inceleme sonucu ilgilendikleri bankaların sinerji, ilave ekonomik katkı sağlamayacağını görmeleri üzerine, kararlarını menfi yönde kullandıklarını söyledi. Demirbank için, "Stratejimiz çerçevesinde ilgisiz kalmamız doğru olmazdı" ifadesini kullanan Kurtul, Vakıfbank'ın özelleştirilmesi konusunda ise "Kayıtsız kalmamamız gerekiyor. Getiri ve götürüleri incelenecek. Karar ancak, inceleme sonrası verilebilir" diye konuştu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır