kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Bu haftasonu büyük Sümerbank doğuyor
Yaşarbank, Yurtbank, Bank Kapital ve Egebank şubelerinin tabelaları bu hafta sonu indiriliyor. Pazartesi günü hepsinin adı Sümerbank olacak

Bu hafta sonu 4 bankanın şubelerinin bulunduğu caddelerde hareket var. Çünkü Yaşarbank, Egebank, Bank Kapital ve Yurtbank şubelerinin tabelaları sökülecek, yerlerine Sümerbank adı asılacak. Böylece "Büyük Sümerbank" doğacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından satışa çıkarılan ancak müşteri bulamayan 5 bankanın Sümerbank çatısı altında toplama işleminin 20 Şubat'a kadar tamamlanması gerekiyordu. Türk bankacılık tarihinin en büyük banka evliliği sayılabilecek bu birleşme, BDDK'nın verdiği süreden bir gün önce gerçekleştiriliyor. Ama herşey halledildi, 5 banka gerçekten bir banka haline dönüştü zannetmeyin! Bankaların her türlü birimi için oluşturulan "birleşme komiteleri" gece gündüz çabalasa da, bankalar "5 benzemez". Ne bilgisayar sistemleri birbirine benziyor, ne operasyonları... Dolayısıyla birleşme şimdilik görünüşte tamamlanacak. Ancak yavaş yavaş sistemleri de birbiriyle "anlaşır" hale getirilecek.

Yeni büyük Sümerbank'ın kısa süre öncesine kadar 305 civarında şubesi vardı. Bir kısmı kapatıldı. Pazartesi açılacak Sümerbank, yaklaşık 280 şubeli, 3.7 milyar dolarlık mevduata sahip büyük bir banka olacak. Genel Müdür, halen Egebank'ın başındaki Cevdet Erkanlı olacak. BDDK'nın verdiği tahvillerden bol miktarda sahip olan banka, hergün piyasadan yaklaşık 500 milyon dolar kadar borç alacak.

Sümerbank'ta hepsinden 5 tane olan birimlerin teke indirilmesi çalışması da sürüyor. Örneğin bankaların kalbi sayılabilecek fon yönetimi, Sümerbank binasının içinde kurulacak "merkez” Hazine" ile birleştiriliyor. Ama işlem tam olarak tamamlanamadığı için diğer bankalarda alt birimler duracak. Şubelerden gelen talepler önce alt birimlere, oradan da merkeze aktarılacak. Nakit akışlar birleştirilecek. Birinin açığını öbürü tamamlayacak. Ya da piyasadan karşılanacak.

Bu değişim diğer birimler için de zaman içinde tamamlanacak.

Tabii bu arada yan yana dizilen "Sümerbank" tabelalarında da bir birleştirme yapılacağına şüphe yok. Zaman içinde, birleşme tam anlamıyla tamamlandığında, Egebank'ın müşterisi Sümerbank ATM'sinden para çekebilecek hale geldiğinde, şube sayısı azaltılacak. Bazı çalışanlar işsiz kalacak...

Gönüllü birleşmeye yanaşmayan bankacılık sektöründeki zoraki evlilik böylece tamamlanacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır