kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Aktaş devri sona erdi
Danıştay, Aktaş Elektrik'in Enerji Bakanlığı ile yaptığı enerji dağıtım sözleşmesini iptal etti. 1993'te yapıldığı gibi sözleşmesiz olarak çalıştırılmazsa Aktaş Elektrik yolun sonuna gelmiş olacak

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, İstanbul Anadolu yakası elektrik dağıtımı ve ticareti konusunda Aktaş A.Ş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında yapılan imtiyaz sözleşmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Genel Kurul Danıştay 10. Dairesi'nin aksi yöndeki kararını bozdu.

İdari Dava Daireleri'nin bu kararı, Aktaş A.Ş ile Enerji Bakanlığı arasında yapılan sözleşmenin iptali anlamına geliyor.

Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararı nihai özellik taşıdığı için, Danıştay 10. Dairesi bozma gerekçesine uyarak imtiyaz sözleşmesinin iptali yönünde karar verecek. Aktaş A.Ş, Dava Daireleri Genel Kurulu'na başvurarak "karar düzeltme" talebinde bulunabilecek. Ancak bu başvurudan sonuç alınma ihtimali, karar düzeltme taleplerinin aynı Kurul tarafından değerlendirilecek olması nedeniyle çok düşük.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun verdiği iptal kararı karar 10. Daire'yi bağlayan bir nitelik taşıyor. Genel Kurul'un gerekçeli kararı tamamlandıktan sonra 10. Daire davayı yeniden ele alacak.

10. Daire, Genel Kurul'un görüşü doğrultusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aktaş Elektrik A.Ş arasında 2 Aralık 1997'de imzalanan imtiyaz sözleşmesini iptal etmesi gerekiyor. Bu kararın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın İstanbul'un Anadolu yakasında elektrik dağıtım işini yeniden TEDAŞ'a devretmesi gerekiyor. Aktaş'ın, TEDAŞ'ın bir çok tesisini kullandığı için bazı araç, bina ve malzemelerin de TEDAŞ'a devri gündeme gelecek.

SİYASİ SORUMLULUK
Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından mahsuplaşma ile ilgili bürokratlara yönelik soruşturma devam ederken, dağıtım hakkının iptal edilmesi Aktaş'a son noktayı koymuyor. Hukukçulara göre gerek bürokrat, gerekse siyasilerin sorumluğulu devam edecek. Yaklaşık 11 yıldır İstanbul Anadolu yakasında sözleşmesiz olarak dağıtım işini üstlenen Aktaş'ın kamuyu 100 trilyon lira zarara uğrattığı iddası ile açılan dava ve suç duyurularına devam edilecek. Aktaş ile ilgili başta TEAŞ, TEDAŞ olmak üzere bir çok kurum ve kişinin alacak davasının yanı sıra Aktaş'tan atılanların da tazminat davaları sürüyor.

12 bin yatırımcı için kötü haber
Aktaş ile ilgili bundan sonraki süreçte 10. Daire'nin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararı uyarınca iptal yönünde karar vermesi gerekiyor. Bu da yüzde 15'I halka açık olan Aktaş'ın devreden çıkarak dağıtımda yeniden TEDAŞ'ın görevlendirilmesi demek. Uzun bir süredir Aktaş'ın kağıtlarını elinde bulunduran 12 bin 680 yatırımcı için bu kötü haber. Aktaş'ın dağıtım görevinin elinden alınması ile ortada içi boşalmış bir şirketin hissedarı olarak 12 bin 680 yatırımcı olacak. Bu noktada Aktaş'ın sahibi Ar Holding'in şirket ismini koruyarak ana sözleşmesini değiştirip başka bir alanda faaliyet göstermesi gündeme gelebileceği gibi tasfiye süreci yaşanabileceği belirtiliyor. Ancak holdingin bu konuda alacağı karar netleşene kadar şirketin borsadaki işlem tahtasının kapalı kalacağı kesin.

Son nokta genç avukattan
Aktaş'IN Anadolu yakasındaki dağıtım hakkını elinden alacak bu kararın çıkmasının arkasında ise genç bir avukat var. Bir yıllık avukatken Elektrik Mühendisleri Odası'nın hukuk danışmanlığını üstlenen ve 1997'de "İstanbul'un Anadolu yakasında elektrik dağıtım ve ticaret hizmetlerinin yapılmasına yönelik görev verilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmesinin iptali istemiyle" dava açan Avukat Gökhan Candoğan'ın haberi alındığındaki ilk sözü "nihayet" oldu. Yıllarca 10. Daire ile Danıştay İdari Dava Daireleri arasında gidip gelen dosyalar arasında boğuşan ve bugün 30 yaşında olan Candoğan, "Bugünkü rakamlarla 100 trilyon liralık kamu zararı var" diyor.

11 YILLIK HUKUK ÖYKÜSÜ
*1989'da Bakanlar Kurulu kararı ile Aktaş Anadolu yakası elektrik dağıtımını aldı.

*Enerji Bakanlığı ile aynı yıl "görev verme sözleşmesi" imzalandı. 1990'da TEK ile "işletme hakkı devir sözleşmesi ve elektrik satış anlaşması" imzalandı.

* Vahap Eycan adlı bir işçi devir kararının özlük haklarını ihlal ettiği savı ile sözleşmenin iptali için dava açtı.

* Danıştay 1993 yılında oy çokluğu ile şirket ile TEK arasında yapılan işletme hakkı devir sözleşmesini iptal etti.

*Karar gereği Aktaş'a el çektirilmesi gerekirken yargı kararı uygulanmadı. 1994'te Bakanlar Kurulu Aktaş'ın faaliyetlerinin devamına karar verdi.

* Şirket 1997'ye kadar sözleşmesiz çalıştıktan sonra Enerji Bakanlığı ile "imtiyaz sözleşmesi" yaptı.

*2 Aralık 1997 tarihinde EMO adına Avukat Gökhan Candoğan, kamu yararı olmadığı savı ile iptal davası açtı.

*10.Daire bu istemi önce reddetti. İtiraz üzerine Dava Daireleri Genel Kurulu yürütmeyi durdurma kararı verdi.

*Bakanlık Aktaş'a el koyarak 16 kişilik bir heyeti Aktaş yönetimine gönderdi.

* 10.Daire 16 Kasım 1999'da davanın esastan reddini bozdu, Enerji Bakanlığı adamlarını geri çekti.

*EMO temyize gitti. Danıştay yürütmeyi durdurdu.

*Danıştay, sözleşmenin iptali kararı verdi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır