kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Programın tadı kaçtı
Koç'un "Bu program son şans" açıklamasının aksine, Sabancı,"Enflasyonu düşürmenin tadını kaçırdık. Üretim durdu, işsizlik arttı, ihracat azaldı" dedi

Enflasyonu düşürmenin dozunu kaçırdık.

Daha uzun vadede, ama sağlıklı ve akılcı düşürülen enflasyon insanları mutlu eder.

İş dünyası ekonomik programdan umudunu yitirmemelidir.

IMF hep parasal açıdan bakıyor. Türkiye'nin kendine özgü nüanslarını IMF'ye anlatmalıyız.

Ekonomik programın sonuçları üzerine zaman zaman yaptığı olumsuz açıklamalarla gündeme gelen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, "Programın tadını kaçırdık" sözleriyle isyan bayrağı açtı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'un önceki gün yaptığı "Programa nefesi uzun olan dayanır. Bu Türkiye için enflasyonu düşürmek adına son şans" açıklamasının aksine Sabancı, programa ağır eleştiriler yöneltti. Daha önce de toplu sözleşmelerde verilecek zam oranları konusunda hükümetin enflasyon hedefiyle de ters düşen Sabancı, Adana'da yaptığı açıklamada "Enflasyonu düşürmenin tadını kaçırdık. Bu yüzden işsizlik arttı, üretim durdu, ihracat azaldı, böyle devam etmemeli" dedi.

Sabancı Vakfı (VAKSA) mütevelli heyeti toplantısına katılan Sabancı, enflasyonu düşürme mücadelesine çok hızlı girildiğini ve frene fazla basıldığını belirterek, şöyle konuştu:

TÜRKİYE GERÇEKLERİ
"Bir otomobil düşünün ki; frenine aniden basıyorsunuz, o otomobil sağlıklı durmaz, takla atar, içindekiler de ölebilir. Biz de bunun gibi enflasyonu düşürmenin tadını kaçırdık. Bu insanları bıktırdı, yıldırdı. Bugün bakın Türkiye'ye, hiç kimse mutlu değil. Benim insanlarım işsiz insanlar. (Ne olur iş verin) diye yalvarıyor. Bu işsizlik daha da artacak. Çünkü, nüfusu disipline edemiyoruz."

Sabancı, daha uzun vadede ama sağlıklı ve akılcı düşürülen enflasyonun insanları mutlu edeceğini söyledi.

Sakıp Sabancı, IMF gibi reçete yazan organizasyonların çok hızlı konsantre olduğunu ve konuya daha çok parasal pencereden baktığını ifade ederek, Türkiye için yazılan reçetede de ülke gerçeklerinin gözardı edildiğini söyledi. "Türkiye'nin kendine özgü nüanslarını IMF'ye anlatmalıyız" diyen Sabancı, şöyle konuştu:

"Bizim memleketimizin kendine özgü nüansları olduğu kadar bir kriter daha ileri götüren işsizleri var. Teknoloji hem iyilik hem kötülük getiriyor. Teknoloji geliştikçe insan gücüne daha az gereksinim duyuluyor.

İşte tüm bunları reçete yazanlara anlatmak zorundayız. Enflasyonu düşürelim, hepimiz aynı fikirdeyiz, ama bunu gerçekleştirirken, üretimden ve yatırımdan vazgeçemeyiz. İhracata dönük yatırım yapmak zorundayız."

'Benim işçilerim mutlu'
Sabancı, insanları mutlu edecek şekilde enflasyonla mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirterek, "Aksi takdirde işsizlik artar, üretim durur, mevcut fabrikalar kapanır, yeni fabrikalar açılmaz" dedi.

Sabancı, şöyle devam etti: "Kuruluşlarımızda 32 bin kişi çalışıyor. EXSA grubunda 500 kadar işçinin grevi var. Bu arada 31 bin 500 çalışanda sorun yok. EXSA'da da bizim yetkililer ile sendikacılar arasında farklı pencerelerden değerlendirmeler var. Burada kararı takımlar verecek."

Sabancı grubunda çalışanların şanslı olduğunu ifade eden Sabancı, şunları kaydetti:

"Ben bizim çalışanlarımızı ABD ile karşılaştırmıyorum, ama İtalya ve Fransa'dan daha iyiyiz. İşçilerimizden lomanı olanlar da var, otomobili olanlar da. (Ama bu yeter mi?) derseniz elbette yetmez.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır