kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

8 saatten fazlası kalp krizi ve felç yapıyor
Aşırı uykunun, uzun uçuşlarda meydana gelen ekonomik sınıf sendromuna yol açtığı kanıtlandı

Tıp dünyası herkesin bildiği bir kuralı daha tarihin çöp sepetine attı. Artık iyi bir uyku çekmek sanılanın aksine sağlık göstergesi sayılmıyor. Uzmanlara göre, günde 8 saatten fazla uyuyanlar ekonomik sınıf sendromu tehlikesiyle karşı karşıya. Önerileri ise az ve öz uyku...

ABD'de yapılan bir araştırma, şimdiye kadar uçak yolcularını etkilediği bilinen ekonomik sınıf sendromunun uykuyu sevenleri de etkilediğini ortaya çıkardı. Buffalo Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, dolaşım bozukluğu, kan pıhtılaşması, damar tıkanması, kalp krizi ve felç gibi ani hastalıkların yatakta meydana gelebileceğini gösterdi. Dr. David Smithard, 8 saatten fazla uyuyanların az uyuyanlara göre yüzde 9 daha büyük risk altında olduğunu söyledi. Beyin ve beden ekonomik sınıf sendromunda olduğu gibi en çok 8 saat hareketsiz kalmaya dayanabiliyor. Fazla uyku kan dolaşımını etkiliyor, beynin uzun süre kansız kalmasına yol açıyor. Kan daha çabuk pıhtılaşıyor ve damar tıkanıklığı meydana geliyor.

ZİNDELİĞİ DE ETKİLİYOR
8 saatten fazla uyuyanlar arasında en yüksek risk grubunda bulunanlar horlayanlar. Araştırmalara göre fazla uyku, horlama ve gün içinde yorgunluk dolaşımla ilgili bozukluklara neden oluyor. Metabolizması iyi çalışmayanlar uykularını da kontrol edemiyor. Aşırı uyku ve horlama bir arada olduğu zaman ise kalp krizi ve felç geçirme riski yüzde 29'a yükseliyor.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır