kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Teröristlerin zirvesi
Terörist Bin Ladin'in El Kaide örgütü ile İslami Cihad ve Hamas'ın başını çektiği Lübnan'daki zirveye Türk Hizbullah'ı da katıldı. Ortadoğu'da Amerikan, İsrail ve Türk çıkarlarına karşı acil eylem kararı alındı

Amerikan istihbarat örgütleri ile Dışişleri Bakanlığı'nın dün doğruladığı bilgiye göre, Ocak ayının sonunda Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen terör zirvesine Suudi asıllı terörist Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütü, Filistin'deki Hamas ve İslami Cihat örgütleri, Lübnan Hizbullahı ile Türkiye'deki Hizbullah örgütü katıldı.

'TÜRKİYE LAİK BİR ÜLKE'
3 gün süren ve 400 kişinin katıldığı zirvenin tarihiyle ilgili çelişkili açıklamalar var. ABD Dışişleri Bakanlığı, zirvenin 24 Ocak'ta başladığını söylerken, istihbarat birimleri ise tarihin 20 Ocak olduğunu belirtti.

Dini hizipleşmeyi bir yana bırakan İslamci teröristler, 3 ülkenin yok edilmesi için ortak karar aldı: Amerika, İsrail ve Türkiye... Terör zirvesinden çıkan diğer kararlar da şöyle: Filistin topraklarından İsrail'in çıkartılması, Kudüs'ün Araplar'ın tam himayesi altına alınması... Türkiye'nin İslam ülkeleri içindeki tek demokratik ülke olması ve son aylarda terör örgütlerine karşı uyguladığı mücadele nedeniyle hedef haline geldiği belirtilen zirvede, "bu ülkedeki ABD yanlısı güvenlik güçlerine karşı savaşan Hizbullahçılar'a lojistik destek verilmesi" kararı çıktı.

İRAN-IRAK İTTİFAKI
Amerika'dan bazı İslami liderlerin katıldığı söylenilen zirveye gelenler arasında iki ülkenin yetkilileri dikkat çekiyor: Irak ve İran... İki eski düşman ülkenin yetkilileri, zirvede "Kudüs Vakfı" ismini verdikleri bir ittifaka kaynak yaratmak için el sıkıştı.

Bu terör vakfının başına da karargahları Beyrut'ta olan, 1997'de New York'ta hapisteyken Ürdün'e sınırdışı edilen Hamas lideri Musa Ebu Marzuk ile İslami Cihad örgütü lideri Abdullah Şallah'ın getirildiği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher'in verdiği bilgiye göre, İran zirveye damgasını vurdu. Bu dönemde Batı ile oldukça iyi geçiniyor gibi gözüken İran, zirvedeki en etkili güç oldu. Terör uzmanları, İranlı diplomat Hocatülislam Ali Ekber Muhteşari'nin kalabalık bir heyet ile zirveye katıldığını belirtiyorlar. Boucher, toplantı ile ilgili olarak teröre yataklık eden Lübnan'ın bu yıl, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın teröre destek veren ülkeler listesine girebileceği uyarısında bulundu.

Kan akıtmak için Lübnan'da buluştular
OrtadoĞu'nun eli kanlı İslami örgütleri, Ocak ayı sonunda Beyrut'ta bir terör zirvesi düzenledi. İran'ın damga vurduğu zirveden "cihad" sesleri yükseldi...

Üç kritik karar alındı
1-Kudüs Vakfı kurulacak. Kudüs'ün Arap himayesine girmesi için Filistin'deki vakfa maddi destek yapılacak.

2-İsrail ve Yahudiler, Filistin topraklarından atılacak.

3-Türkiye'deki laik rejime karşı çatışan Hizbullah örgütüne lojistik destek verilecek.

Gaffar Okkan'a ölüm kararı bu zirvede mi çıktı?
Amerika'nın önde gelen terör uzmanlarından Steven Emerson, 24 Ocak'ta Hizbullah militanları tarafından çapraz ateşte öldürülen Diyarbakır Emniyet eski Müdürü Gaffar Okkan'ın ölüm fetvasının Lübnan'daki zirvede verilmiş olabileceğine dikkat çekti. Beyrut'taki zirvenin yapıldığı tarihle, Okkan'ın cinayete kurban gitmesi arasındaki tarihlerin çok yakın olduğunu hatırlatan Emerson, çok iyi hazırlanılmış olan suikastin Türkiye'deki Hizbullah örgütünün "tek başına yaptığı bir iş" olmadığını belirtti. Emerson, cinayette uluslararası desteğin olması ihtimalini gündeme getirdi.

Powell'dan Cem'e: İran'a niye gittin?
Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan sızan bilgilere göre, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in İran ziyareti Washington'da huzursuzluk yarattı. Cem'in terör zirvesine damgasını vuran bir ülkeye gitmesi Washington'da tepkiyle karşılandı. Bir iddiaya göre, Filistin lideri Yaser Arafat, Ankara'ya gelmeden önce ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Cem'i arayarak İran gezisiyle ilgili üzüntüsünü bildirdi.

İkinci zirve 24 Nisan'da İran'da
İlki Lübnan'da gerçekleşen terör zirvesinin ikincisi 24 Nisan'da İran'da düzenlenecek. Middle East Newsline gazetesinin haberine göre, İranlı İslamcı teröristler, ikinci zirvenin "davetiyelerini" çoktan zirveye katılacaklara gönderdi. Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin de doğruladığı habere göre, tüm bu gelişmelerin ardında İranlı diplomat Muhteşari bulunuyor.

İran Meclisi'nde milletvekili olan Muhteşari, Şubat ayı başında Ortadoğu gezisine çıktı. Filistin İçin Uluslararası Konferans isimli bir örgütün de yöneticisi olan İranlı diplomat, gezisinde Filistinli örgütler ve Hizbullah yetkilileri ile görüşmelerde bulundu. İslami Cihad'dan Rifai Ahmet Taha da Amerikalı Museviler için bir ölüm fetvası çıkardı. Ortadoğu Politikaları İçin Washington Enstitüsü'nden David Schenker, "Lübnan'daki toplantıya katılanlar terör alanlarında oldukça radikal gruplardı. Dikkatli olmak gerekir" derken, terör uzmanı Steven Emerson, "Terör örgütleri de daha kuvvetli olmak için birleşen şirketler gibi biraraya geliyor. Lübnan'daki zirve tehlikeli bir gelişme" dedi.

SAVAŞ SÜZAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır