kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Fazilet alındı
Fazilet, 'ihtar mekanizması'nın FP davasında işletilmemesine rağmen Komünist Parti için işletilmesinden rahatsız oldu

FP, Siyasi Partiler Kanunu'nun (SPK) 104. maddesinde öngörülen ihtar mekanizmasının FP için işletilmemesine rağmen Komünist Parti için işletilmesine alındı. FP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak, Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruya rağmen ihtar mekanizmasının işletilmemesini eleştirdi.

Kamalak, Anayasa Mahkemesi'ne SPK'nın 101. maddesi dışında öngörülen hususlar dışında kapatma davası açılabilmesi için Anayasa'nın 104. maddesinde öngörülen ihtar mekanizmasının işletilmesi gerektiğini belirterek, "SPK'nın 101. maddesinde odaklaşma, tüzük ve programın yasaya aykırı olması ve yurtdışından yardım alma konularından kapatma davası açılabileceği öngörülüyor. Bunun dışındaki yasaya aykırılık durumlarında ise yasanın 104. maddesindeki ihtar mekanizmasının işletilmesi öngörülüyor. FP'nin RP'nin devamı olduğu iddiasıyla dava açılabilmesi için de bu ihtar mekanizmasının işletilmesi gerekirdi. Ancak bizim bu konudaki başvurumuz kabul görmedi. Bizim bu talebimizde ne kadar haklı olduğumuz, Yargıtay Başsavcısı'nın Komünist Parti'ye yönelik uygulamasında ortaya çıktı. Başsavcı, partinin isminin yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile Komünist Parti için ihtar mekanizmasını işletti" dedi.

FP, savunmasında da bu konuya dikkat çekerek, ihtar mekanizmasının işletilmeden kapatılan partinin devamı iddiasıyla dava açılamayacağını vurgulayacak.

FP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, RP'nin devamı olduğu gerekçesiyle kongredeki kaset ve tutanakları da ekleyerek verdiği ek iddianamesine ilişkin savunmasını hazırlamaya başladı. FP Savunma için aralarında Mustafa Kamalak, Şeref Malkoç ve İsmail Alptekin'in de bulunduğu bir hukukçular komisyonu oluşturdu. FP'nin savunmasını 23 Şubat tarihinde vermesi gerekiyor. FP bu süre sonunda savunma için ek süre isteyebilecek.

Hüseyin ÖZALP


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır