kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Enver Abi şevk verirdi
İhlas Holding'in patronunun gözdeleri Enver Abi'lerini anlattılar: Sibel Can: "Evimi satar parasını veririm." Gülben Ergen: "Helikopterle Marziye'nin setine gelirdi. Şevk veren bir patrondu."

Bir peri masalının sonu bu... Kurtarılmış, garanti altına alınmış hayatların ışığı söndü...

Kurtarılmış, garanti altına alınmış hayatlar Gülben Ergen'indi, Seda Sayan'ındı, Sibel Can'ındı... Mahsun Kırmızıgül, Ebru Gündeş ve daha nicelerinindi...

O hayatların ışığı ise İhlas Holding'in patronu Enver Ören'di...

Enver Ören ile oğlu Mücahit Ören sıkıntıda olan her sanatçının yardımına koştular, kol kanat gerdiler. Bir dönem TGRT öylesine paralar dağıttı ki, herkes bu kanalda olmak için çaba sarfetti. Çünkü diziler ve programlar için yapılan anlaşmalarda telaffuz edilen paralar bir yana, sevgili patronları maddi ve manevi destekleri ile hep onların yanındaydı...

SİBEL CAN'A DİZİ KARŞILIĞI AVANS
Sibel Can'a, milyarlık vergi borçları nedeniyle haciz üstüne haciz gelince duruma Enver Ören el koymuş ve Nakkaştepe'de, Mesut Yılmaz'ın da evinin bulunduğu bir sitede kendisine ait 3 katlı tripleks evi oturması için bedava vermişti. Ören, sanatçıyı yaşadığı maddi çıkmazdan kurtarmak için de bir yıl sonra çekeceği "Berivan" dizisine karşılık 1.5 milyon dolar avans verdi. Ve borç batağı içinde yüzen, deyim yerindeyse meteliğe kurşun atan Sibel Can bu para ile devlete olan vergi cezasını ödedi. Üstelik "Berivan"ı da henüz çekemedi.

Eli açık patron Enver Ören'in jestleri bununla da bitmiyordu. İki yıl önce TGRT binasında kendi adına düzenlenen doğumgününde Sibel Can'a bir jest daha yaptı ve kapıda duran cipin anahtarını verdi.

Limonatalı, pastalı bu doğumgünü kutlamasında kalp şeklindeki bir kadife kutu da dikkat çekiyordu. Ören bu kutuyu açtığında içinden bembeyaz güvercinler çıkmıştı... Sanat dünyasının ağır toplarını buluşturan kutlamanın konukları arasında en dikkat çeken isim ise Çarli'ydi... (Hani şu oyuncu Maymun Çarli...)

80 MİLYAR MAAŞ YETİŞ BACIM!..
Mahsun Kırmızıgül ile birlikte olduğu dönemlerde müzikten elini eteğini çeken Seda Sayan, ayrılığın ardından yeniden işine dönerken TGRT onun için en güzel vitrin oldu.

'Yetiş Bacım' adlı programda varoşlarda yaşayan ve maddi zorluk içinde kıvrananların kapısını çalan Seda Sayan modern Robin Hood'luğa soyundu. Ama bir farkla... Zenginden al, bankaya yatır. Yaptığı program karşılığında ayda milyarlar alan Sayan'a, Ören Ailesi'nden en büyük destek iki erkek kardeşinin kavga ettiği ve birinin yaralanıp, diğerinin hapse girmesiyle patlak veren günlerde geldi.O zor günlerinde ekrana çıkamayan Seda Sayan'ın maaşı yine de tıkır tıkır ödendi. Ancak Seda da bir süre önce 'Mahalleler Yarışıyor' programını bitirdi. Çünkü eski şaşaalı günler artık sona ermişti.

KÖŞK'E MUAZZEZ ERSOY'LA GELDİ
Enver Ören'in televolelik hayatının kilometre taşlarından birisi de Cumhurbaşkanlığı'nda Bill Clinton onuruna verilen davete Muazzez Ersoy'la gelmesiydi.

TGRT'nin yakın olduğu sanatçılardan biri de Mahsun Kırmızıgül'dü... Ortağı olduğu Prestij Müzik'in zor günler içine düşmesiyle nakit arayışına giren Kırmızıgül de geçtiğimiz yıl Enver Ören'in kapısını çaldı.

"Abi çok zordayım. Bana para lazım" dedi. Enver Ören de 1.5 milyon dolar verdi Kırmızıgül'e... Bu paranın karşılığında Mahsun TGRT'ye bir dizi çekecekti. Ama 2000-2001 yayın dönemi geldiğinde Kırmızıgül'ün şirketi ile arasında bağlar koptu.

Kırmızıgül de "Bu benim borcum değil, şirketin borcu" diyerek borcu reddetti. Sonrasında 1.5 milyon dolarlık borcu ödemek Alişan'a kaldı. Prestij'in şarkıcısı Alişan, para almadan Kırmızıgül'ün borcu karşılığında "Aşkına Eşkıya" adlı diziyi çekti.

Enver Abi için evimi satarım

Enver Ören'i baba gibi seven ve her zor anında onu yanında bulan Sibel Can, son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak şunları söyledi:

"Enver Ören'in içine düştüğü bu duruma son derece üzüldüm. Ülke olarak büyük ekonomik zorluklar yaşıyoruz. Enver Bey verdiği sözü kesinlikle tutar. Ben onun bütün borçlarını ödeyeceğine inanıyorum. Bundan birkaç yıl önce yaşadığım ve tek başına kaldığım zor günlerimde bir baba gibi hep yanımda oldu ve bana inanılmaz destek verdi. Ben o günlerde TGRT'den vergi borcumu ödemek için avans almıştım. Şimdi gerekirse Nakkaştepe'deki evimi satıp aldığım avansı iade ederek ona bir nebze de olsa katkıda bulunmak isterim. Ayrıca sanatçı kimliğim adına ne gerekirse tek kuruş talep etmeden yapmaya hazırım."

Canlı yayında bana el sallardı
Ve TGRT'nin en çok konuşulan kadını; Gülben Ergen... TGRT koridorlarında konuşulanlara göre Ergen, Enver Ören'den aldığı destekle fırtınalar estiriyor, istemediği programları yayından kaldırtıyor, kurumun maddi olanaklarını alabildiğine kullanıyor... İşte bütün bu iddiaları Gülben Ergen'e soruyorum:

* Sen hakikaten TGRT'nin kraliçesi misin? İstemediğin programları yayından kaldırtıyormuşsun. Bir insan bu gücü nereden alabilir?

TGRT son derece profesyonel bir televizyon kanalı... Yönetime etkili olamam. Ama 3 yılda iki iş yaptım. Biri Marziye'dir. TGRT'yi, tarihinde ilk defa birinciliğe taşıyan bir program. Diğeri ise en iyi reytingli sabah programı. Bu nedenle bana saygı duyuyorlar ve fikirlerimi önemsiyorlar. Başarılı olduğum için her zaman el üstünde tutuldum.

* Bu yılın parasını geçen yıldan avans olarak aldığın doğru mu?

Evet, geçen yıl ev alıyordum, bu nedenle avans aldım. Ama para almasam da çalışırım. Geçen gün Enver Abi'ye, "Herkes ayrılsa, bir tek kamera kalsa bile ben yine çıkar bu canlı yayını yaparım" dedim.

* Kuaför, makyöz ve kıyafet paralarını TGRT'ye ödettin mi?

Belki başka sanatçılar yapmıştır ama ben asla yapmadım. Makyöz ve kuaförümün parasını kendim ödüyorum.Yılbaşında 6.5 saatlik yılbaşı programı yaptım ve hiçbir ücret de talep etmedim. Para almasam da orada çalışırım.

* Enver Ören'in sanatçılarına sık sık sürprizler yaptığını biliyoruz. İlişkiniz çalışan-patron ilişkisinin dışına mı taşmıştı?

Enver Ören hiçbir zaman karşımızda patron gibi olmadı. Sabahları canlı yayında stüdyoya gelip, kameranın yanında durur, bana el sallar ve 'kolay gelsin' derdi. Herkesin hatırını sorardı. Biz Marziye dizisini çekerken helikopterle Şarköy'e geldi. Bir baktık tepemizde bir helikopter. İçinden Enver Abi çıktı... Kimseye 'Enver Bey' dedirtmezdi. Enver Abi denilmesini isterdi. Helikopterden bir tepsi baklava ile indi. Sonra cebinden bir kese çıkarttı. İçinde 41 altın vardı ve tüm ekibe altın taktı. Akşama kadar yanımızda kaldı. Çok şevk veren bir patrondu.

* Sana da cip hediye edildi mi?

Evet, Nissan bir cip hediye edildi.

Cip soruşturması
İstanbul Defterdarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından faaliyet izni kaldırılan İhlas Finans'ın sahibi Enver Ören'in, TGRT'den bazı sanatçılara yüksek paralar ödediği, cip ve daire aldığı iddialarıyla ilgili inceleme başlattı. İstanbul Defterdarı Kadir Boy, bir gazete manşetinde yer alan iddiaları ihbar kabul ederek, konuyu mercek altına aldıklarını söyledi.

Haberde adı geçen sanatçıların, şahsi ya da şirket açısından mükellef iseler söz konusu paraları, cip ve daireleri beyan edip, defterlerine geçirip geçirmediklerinin araştırılacağını belirten Boy, beyan edilmemesi halinde, derinlemesine vergi incelemesi yapılacağını bildirdi. Boy, incelemenin seyrine göre, paraları veren kişiye de, ne karşılığı ödeme yapıldığının sorulabileceğini kaydetti.

İnceleme sonrası, ödemelerin beyan edilmediğinin belirlenmesi halinde, vergi inceleme raporunun düzenleneceğini, vergi ve ceza ihbarnamesi ile vergisinin ödemesinin isteneceğini belirten Boy, verilen süre içinde ödenmeyen vergi ve cezalarının cebri takibat yoluyla tahsiline gidileceğine dikkat çekti.

PERİ MASALININ HÜZÜNLÜ SONU
Tarih 10 Şubat 2000... İhlas Holding'in patronu Enver Ören, ihtişamlı bir törenle doğumgününü kutluyor. Renkli partide Bülent Ersoy onur konuğu. Enver Abi'lerinin doğumgününü kaçırmayanlar arasında Gülben Ergen, Seda Sayan ve Sibel Can da var. Maymun Çarli bile gülücükler atarak dolaşıyor.

Ve tam bir yıl sonra... Yine 10 Şubat. İhlas Finans'ın çöküşüyle rüya bitiyor. Ve gözler Enver Abi'nin meleklerine çevriliyor... Ergen'e, Sayan'a ve Can'a.

ŞENGÜL BALIKSIRTI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır