kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
KISA KISA KISA

IMF, Telekom'da % 51 dedi
IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli, Türk Telekom'da blok satılacak oranın yüzde 34'ten yüzde 51'e çıkarılması yönünde mesajlar verdi. Türk Telekom'la ilgili birimlerle görüşen Cottarelli, satılacak hisse oranını yüzde 51'e çıkarmanın önünde Anayasal bir engel olup olmadığını sordu.

Değerlendirme sonunda yüzde 34'ün üzerindeki satış için yasa değişikliğine gerek olduğu belirlenerek, bu yönde çalışmalar yapılması üzerinde duruldu.

Ekonomi yönetiminin de, IMF'nin ısrarı halinde bu konuyu bir taahhüt olarak 6. gözden geçirme sonrasındaki Ek Niyet Mektubu'na koyma eğiliminde olduğu belirtildi. Bu arada satışa çıkarılan Türk Telekom için şu ana kadar kayıt yaptıran olmadı. 14 Aralık 2000'de açılan ihale kapsamında, Türk Telekom için yedi yatırımcı ihale şartnamesi almıştı.

Sahte maliyecilere dikkat
Maliye Bakanlığı'nın vergi taksitlendirme uygulaması, sahte maliyeciler türetti. Uyanık bazı kişiler, taksitlendirme yapacaklarını belirterek, mükelleflerden dilekçe ve ilk taksit parasını alarak ortadan kayboldu. İstanbul Defterdarı Kadir Boy, mükellefleri sahte maliyecilere karşı uyardı. Maliye'nin vergi borçlarının taksite bağlanması kolaylığı getirmesinden sonra, sahte maliyecilerin türediğini belirten Boy, "Maliye'den gelme süsü adı altında, bazı mükelleflerden dilekçe ve ilk taksiti almışlar. Vergi memurları, mükelleflere gidip dilekçe ve elden ödeme almaz. Mükelleflerimiz, sahte maliyecilere itibar etmemeli, kimlik sormalı, elden ödeme yapmamalıdırlar" dedi.

İsrail'deki havalimanını Nurol yapacak
İsrail Havaalanları İdaresi (IAA), Tel Aviv-Kudüs arasındaki Ben Gurion Havalimanının yeni terminal binası ve elektrik donanım işlerinin yapımı için Ceylan Holding'in yerine yine Türk firmalarını tercih etti. Haaretz gazetesine göre, IAA, Ceylan Holding'in geçen yıl sonunda girdiği mali kriz nedeniyle yerine getiremediği taahhüdün, istekli İsrail firmaları yerine Çuhadaroğlu ve Nurol Holding'e verilmesine karar verdi. Ceylan Holding'in çekilmesinden sonra yeniden ihaleye açılan işin İsrail firmalarına verilmesi bekleniyordu.

Turkcell'in TL notu düşürüldü
UluslararasI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Turkcell'in döviz cinsi kredi notunun BB- olarak onaylarken Türk lirası kredi notunu BBB'den BBB-'ye düşürdü. Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, Turkcell'in her iki not için de görümünün istikrarlı olduğu bildirildi.

Açıklamada, Turkcell'in Türk lirası cinsinden notunun azaltılmasına gerekçe olarak, Türkiye cep telefonu pazarına 3. bir GSM operatörünün girişiyle sektördeki rekabetin kızışacak olması gösterildi.

Akbank'tan 343 trilyon net kâr
Akbank, 2000 yılını bir önceki yıla göre yüzde 8 artışla 343.6 trilyonluk net kârla kapattı. Bankanın brüt kârı 513 trilyon oldu. Açıklamada, 2000 yılının son aylarında yükselen faizlerin elde tutulan menkul kıymetlerin piyasa değerlerini düşürmesi ve kredi karşılıklarıyla ilgili mevzuat değişikliği nedeniyle geçen yıl 615 trilyon lira olması beklenen brüt kârı 513 trilyona indirdiği belirtildi. Bankanın bono portföyünün bilanço içerisindeki payı yüzde 33'den yüzde 14'e geriledi.

Demiralp: 'Ne mektup var, ne rapor'
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, IMF tarafından kendilerine gönderildiği ileri sürülen ne bir mektup ne de bir raporun bulunduğunu söyledi. Selçuk Demiralp, IMF'in krizi ekonominin tepe yönetiminin çıkardığını içeren bir mektup gönderdiği şeklindeki haberin doğru olmadığını, bu konuda ya IMF ya da IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin, Türkiye'den ayrılırken düzenleyeceği basın toplantısında açıklama yapacağını belirtti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır