kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Faiz yüzde 64'e indi
Yüzde 70'ten satılan bonoların faizi dün 6 puan birden düştü. Borsa yüzde 6.25 yükselerek 10 bin puana dayandı

Para ve sermaye piyasalarında hızlı bir hareket yaşandı. Önceki gün Hazine ihalesinde yüzde 70.4 bileşikle alınan üç aylık bonoların faizi dün yüzde 64'e kadar geriledi. Bankaların "ihaleye yüksek girerek 2000 yılı sonundaki zararlarını azaltma" isteği gerçekleşti. Yüzde 1'e yakın günlük kazanç, 802 trilyonluk net satış yapılan ihaleden yatırımcılara 7 trilyonunun üzerinde para bıraktı.

Dün faiz oranlarındaki hızlı düşüş borsaya da yansıdı. IMKB-100 Endeksi yüzde 6.25 değer kazanarak 9 bin 971 puana kadar tırmandı. 10 bine dayanan borsada işlem hacmi önceki günlere göre yükselerek 354 trilyona çıktı. Bu arada iki gündür gelen döviz talebi, dün terse döndü. Bankalar Merkez Bankası'na yaklaşık 70 milyon dolar sattı.

Piyasalardaki bu iyileşmenin temelinde yatan nedenlerin başında faizlerin hızlı düşmesi, ikinci sırada da Türk Telekom'la ilgili haberler yatıyor. IMF'nin "Telekom satılmasa da arkanızdayız" şeklindeki açıklamaları, Hazine Müsteşarı Demiralp'in IMF'den mektup almadıklarına yönelik demeci, olumlu havanın yayılmasını sağladı. Meclis'in hızlı çalışması ve IMF ile birlikte kararlaştırılan ev ödevlerini yapmak için çaba sarfetmesi, Fazilet davasının ertelenmesi karamsarlaşan piyasaya moral kattı.

Ancak uzmanlar gözlenen hızlı hareketlerin devamının gelebilmesi için piyasaya taze para girişinin başlaması gerektiğini belirtiyorlar.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır