kapat

13.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
MHP hakkını aramadı
Türkeş'in terekesinde çıkan MHP'ye ait bazı gayrimenkuller Seval Türkeş'in vetosuna takıldı ve partiye geri iade edilemedi

Alpaslan Türkeş'in yurtdışındaki 1.2 trilyon liralık gizli servetinden sonra eşine ve çocuklarına miras kalan malvarlığının büyük bölümünün de MHP'ye ait olduğu ortaya çıktı. Babasının ölümünden sonra MHP ile yollarını ayırıp Aydınlık Türkiye Partisi'ni kuran Tuğrul Türkeş, MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye başvuruda bulunarak, kendilerine miras kalan ancak partinin olduğunu bildiği gayrimenkullerin geri alınmasını istedi.

Bir Genel Başkan Yardımcısı SABAH'a yaptığı açıklamada, "Maalesef Seval hanım, Tuğrul bey gibi davranmadı. O yüzden birkaç mal için Başbuğ'un aziz anısına gölge düşmesini, MHP ile Türkeş ailesinin karşı karşıya gelmesini istemedik, bu mallardan vazgeçtik" dedi.

TUĞRUL TÜRKEŞ BAŞVURDU
Tuğrul Türkeş, babasından kendilerine miras kalan parti mallarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: "1997'de rahmetli olduktan sonra MHP'ye ait olan 4-5 parça tapu, rahmetlinin terekesinden çıktı. Ben ablalarımla görüştüm. Sayın Bahçeli'ye yazılı ve şifaen bildirdim. Mallar MHP'ye aittir dedim. Şayet yetkili bir avukat tayin ettiğiniz takdirde biz bunlarla ilgili feragatimizi bildireceğiz."

Oğul Türkeş'in bu başvurusu hakkında SABAH'a bilgi veren MHP'li aynı Genel Başkan Yardımcısı, şöyle dedi:"Bu malların iadesi için nabız yokladık. Ama Seval hanım buna yanaşmadı. Ayrıca basına verdiği demeçlerde de bu malları iade etmeyeceğini açıkca ortaya koydu. Böyle bir aşamada dava açmak doğru olmazdı. MHP'ye herşeyini adamış başbuğumuzun aziz anısına gölge düşmesini istemedik. MHP ile Türkeş ailesinin karşı karşıya gelmesini istemedik. Bu mallardan vazgeçtik. MHP olarak bu mallarla hiç ilgilenmiyoruz."

Aile paramparça
Türkeş'in damadı Yaşar Saraç (1) ile kızı Çağrı (3) ailedeki miras kavgasının dışında kalan bir görüntü çiziyor. Türkeş'in büyük kızı Ayzıt (2) ile ikinci eşi Seval Hanım'dan (15) olma Bilkent mezunu Ayyüce (5) yurtdışındaki 1.2 trilyon lira nedeniyle mahkemelikler...Yine "Türkeş'in şu anda Aydınlık Türkiye Partisi'nde bulunan kızı Umay Günay (4) ile Ayyüce (5) de bir başka miras davası nedeniyle mahkemelikler. Yine Seval Türkeş (15) ile kızları Umay Günay Türkeş (4) ile Ayzıt Türkeş (2) birbirlerine hakaret ettikleri gerekçesiyle tazminat davası açmış durumda. Ayrıca, halen MHP üyesi olan damat Hamit Homriş (11) Selcan Homriş (8) çifti ile Tuğrul Türkeş (10) ve diğer kardeşlerin arası da açık...

İşte tartışılan gayrimenkuller
Kocaeli Gebze'de 348 ada, 264 parsel numaralı 1263 metrekare arsa

İzmir Özdere'de 450 metrekare arsa, 160 metrekare ev

İzmir Konak'ta 11-80 hissesi kendisinin 153 metrekare daire

Eskişehir merkezde 948 ada, 121 parsel numaralı 262 metrekare mesken

1.2 TRİLYON LİRA İÇİN NE DEDİLER?
1997 yılında ölen MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in İngiltere'de ortaya çıkan 1.2 trilyon lira tutarındaki hesaplarının ardından Türkeş ailesinin ve MHP'lilerin tartışması sürüyor. İşte İngiltere'de ortaya çıkan paralar ile ilgili dünkü tepkiler;

Tuğrul Türkeş (ATP Genel Başkanı): Bu 1.2 trilyon lira paranın hayır işlerinde kullanıldığı mahkemeye verilen dilekçelerde belirtilmiş. Davası yürüyen konularda konuşmak istemiyorum. Yeni tartışma yaratacak konularda konuşmam. Türkeş'in siyasi kişiliğiyle ilgili karalama operasyonu var, bu çok açık. Ancak benim babamın mirasıyla borsa ya da bankerlerde para batırdığım külliyen yalan. Türikye'deki borsanın ekonomik kumarhane olduğuna inanıyorum.

Umay Günay Türkeş (ATP Üyesi): Sık sık yurtdışında filan olduğum iddia ediliyor; değilim! Türkiye'deyim... Beni hiç kimse korkutamaz. Bütün gazeteler üstüme de gelse her yalanı söyleseler de Türk milleti buna inanmaz. Konuşacağım. Ama zamanı gelince...

Ayzıt Türkeş (Alpaslan Türkeş'in kızı): Bu konuda konuşmak istemiyorum...

Serdar Çelebi (Türk Federasyonları eski Başkanı): Federasyondan ayrılıp ayrı bir dernek kurmamızda ideolojik ayrım yanında, paraların yerine ulaşmadığı konusunda ortaya atılan iddialar da etkili oldu. Türk Federasyonları o dönemde yurtdışında okuyan gençlere mali yardımda bulunuyordu.

Ümit Şafak(MHP Genel Muhasibi): Bu rahmetli Türkeş'in kendi mirasıdır bu nedenle çocukları dilediği gibi kullanabilir. Ortaya çıkan malvarlığı ya da paralar için partimiz hiçbir hak talep etmeyecektir. Bunlar partinin malı olsa gider alırız. Kimin üzerine görünüyorsa onundur.

BİR BAKIŞTA TÜRKEŞ AİLESİ
1. Yaşar Saraç (damadı)

2. Ayzıt Türkeş (kızı)

3. Çağrı Saraç (kızı)

4. Umay Günay (kızı)

5. Ayyüce Türkeş (kızı)

6. Aybala Günay (torun)

7. Ayşe Saraç (torun)

8. Selcan Homriş (kızı)

9. Ahmet Kutalmış (oğlu)

10. Tuğrul Türkeş (oğlu)

11. Hamit Homriş (damat)

12. Mine Homriş (torun)

13. Tolunay Saraç (torun)

14. Serpil Türkeş (kızı)

15. Seval Türkeş (2. eşi)

16. Alparslan Türkeş

17. Uğur Türkeş (torun)

Şamil TAYYAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır