kapat

13.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Hacker'lar listeyi açıkladı
Geçtiğimiz Ocak ayı sonunda Davos'ta yapılan Dünya Ekonomi Forumu'na katılan liderlerin, ekonomistlerin ve ünlü işadamlarının gizli ve çok özel bilgilerini ele geçiren bilgisayar korsanları (hacker) kimlerle ilgili hangi bilgileri ele geçirdiklerini medyaya açıkladı.

Kendilerini "Virtual Monkeywrench" diye tanıtan hacker'lar, içinde tam 800 bin sayfalık bilgi bulunan bir CD ROM'u İsviçre'nin haftalık Sonntags Zeitung gazetesine gönderdi. Gazete de hacker'ların bilgilerini ele geçirdiği listeyi yayınladı. Forum üyeliği olan 102 bin 563 kişiden 5 bin 828 kişiyi açıklayan hacker'ların listesinde iş dünyası ve medyadan birçok Türk'ün de ismi yer alıyor. Sakıp Sabancı, Şarık Tara, Nuri Çolakoğlu, Gazi Erçel bu isimlerden sadece birkaçı.

HABERLERİ BİLE YOK
Davos'a katılanlar skandaldan haberdar olup önlemlerini almaya başlarken, katılmayanlar ne tür bir tehlikeyle karşı karşıya olabileceklerini tahmin edemediler. Davos'a gitmeyen Sakıp Sabancı, Koç Holding'den Hasan Bengü, Osmanlı Bankası'ndan Aclan Acar için de aynı tehlike söz konusu... Zira listede onların da adı var.

Hacker'lar, Davos Zirvesi'nde gizli bilgileri elde etmek için 2000 yılının ortalarında çalışmaya başladı ve işadamı, politacı, akademisyen ve askerlerden oluşan kişilerin cep telefonu, özel telefon numaraları, e-mail edresleri, kredi kart ve kod numaraları, dünya ekonomik formu kod numaralarına ulaştılar.

TAZMİNAT GÜNDEMDE
İsviçre polisi, foruma katılan herkese, öncelikle "kara listede" bulunanlara "E-mail adresini, kredi kartınızı, cep telefonunuzu mutlaka değiştirin" uyarısı yapıyor.

Hacker'ların kara listesinin açıklanmasıyla ilgili en ilginç gelişme de önceki gün yaşandı. Toplantıya katılan iki işadamı, Dünya Ekonomi Forumu'nu tazminat davası açacağını açıkladı.

E-maillerinden cep telefonlarına, ev telefonlarından kredi kartlarına kadar her şeylerini değiştirmek zorunda kalan işadamları, listede ismi olan herkese tazminat davası için başvurmasını istedi. İsviçre televizyonlarının iddialarına göre, ismi verilmeyen bu işadamları, toplu tazminat için kara listedeki isimleri tek bir çatı altında toplayabileceklerini ifade etti.

İş dünyası dikkat!
Foruma katılan Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in isimleri arasında yalnızca Erçel'in ismi listede yer aldı. Diğerleri ise şöyle:

* Sakıp Sabancı

* Şarık Tara

* Gazi Erçel

* Bekir Okan (Okan Holding)

* Aziz ve Cüneyt Zapsu (Azizler Holding)

* Nuri Çolakoğlu

* Hasan Bengü (Koç Holding)

* Servet Harunoğlu (Fintraco İnş. ve Tic.)

* Çetin Hacaloğlu (Dışbank)

* İsmail Alakoç (Petrol Ofisi)

* Aclan Acar (Osmanlı Bankası)

* Leyla Alaton

* Gökhan Yardım (Botaş)

* Enver Ören (İhlas Holding)

* Ercan Kumcu (Makro)

* Serdar Çıtak (İst. Altın Borsası Başkanı)

* Meltem Kurtsan (Kurtsan İlaç Sanayii)

* Ethem Kutucular (Arthur Andersen)

* Ali Neyzi (Ram Dış Ticaret)

* Çiğdem Tüzün (Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi)

* Yılmaz Argüden (ARGE)

* Murat Oraklı (National Power)

TÜRK BASININDAN
* Hasan Cemal (Milliyet)

* Zeynep Göğüş (CNN Türk)

* Meral Tamer (Milliyet)

* Osman Ulagay (Milliyet)

* Gila Benmayor (Hürriyet)

* Ferai Tınç (Hürriyet)

DERYA DERVİŞ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır