kapat

13.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.


Hakemlerimiz!

Geçen 4 yıl G.Saray şampiyon olurken hakemler çok telaffuz edilmiyordu. Ama devreye F.Bahçe girince, hemen assolist oluverdiler. Aslında geçtiğimiz yıllar dahil hakemler hazır değiller. Türkiye'de teknik direktörler, yöneticiler bile kendilerini aşmaya başladılar. Ama hakemler yerlerinde sayıyor.

Aslında bu yıl hakemler şanslı. Öncelikle Fatih Terim yok. Terim hakemle oynamasını çok iyi bilen, takımını da bu yönde hazırlayabilen bir hoca. Denizli, Lucescu, Scala, kenarda ve maç sonrası sakinler. Seyirciyi, futbolcuyu hakemin üstüne atmıyorlar.

Maçları idare ediyorlar
Hakem camiasında bir saplantı var: Maça göre YÖNETİM. Pardon; maça göre İDARE. Onlara ve basının bir kısmına göre F.Bahçe-G.Saray maçındaki atmosfer, kart kullanımları farklı, F.Bahçe-G.Birliği maçında farklı, G.Birliği-A.Gücü maçında farklı. Bu nasıl bir anlayıştır? Dünya Kupası'nda Brezilya-İtalya maçıyla, Şili-Yeni Zelanda karşılaşması farklı mı yönetilecek? Türk hakeminde cesaret yok. Olanı da yok ediyoruz. Kalçası, başı oynayan başarılı oluyor. F.Bahçe-G.Birliği maçının tek mağduru Gençlerli Serkan. Bülent Uzun Lazetiç, Mirkoviç ve Ogün'e sarı kart çıkarttı, yer yerinden oynadı. Suçlu Uzun değil; bunu yapmayan diğer hakemler.

Kimse Bursalı Şenol'a gösterilen kart yersiz demiyor. Ama aynı kart kolaylığını büyükler de hissetsin diyor. G.Saray-Bursa maçında Jardel, Şenol'un ayağına basıyor. Hakem faul verebilir ama görmüyor. Demek ki Şenol'a inanmıyor. Sonra doğru olarak Şenol'u atıyor. Penaltı? Veremiyor. 4.hakem görüyor, hakem değil. Çünkü ipin ucunu kaçırmış. Arif kaç kere kendisine küfür etti. Statta ve televizyondan herkes gördü, duydu, bir tek hakem duymadı. Bülent, 4.hakemin yanında rakiplerine küfür ediyor. Şenol 1.5, Emre 2.5 dakika, iki de değişiklik var, bir dakika. Toplam 5 dakika ilk yarı sonunda oynanmalı. Hakem 2 dakika oynattı. Bu maçın raporları acaba ne zaman yazıldı? Maç sonrası mı, pazartesi mi! Bilmemize imkan yok. Hep gizli kapaklı. Oyun taçla neden başladı, Şenol vurduğunda top neredeydi? Yoksa bu vurma hadisesinden sonra top auta mı gitti? Hakem autu işaret etti mi?

Televizyonda bile eyyam
Kural, "Penaltı atılırken kaleci ancak çizgide hareket edebilir." diyor. TV'de Ersan Çelik Metin Tokat'a demiş ki; "Rüştü'nün öne çıkarak kurtardığı penaltıları niye tekrar ettirmediniz?" Cevap ürkütücü: "Dünyada, özellikle seri penaltılarda bu nedenle tekrar kararı görmedim." Metin TV'de bile eyyam yapıyor. Rüştü'nün hareketliliğinden bahsediyor. Oysa soru Rüştü'nün hareketinden değil, öne çıkmasından kaynaklanıyor. Soruyla cevap alakasız. Birileri maç kasedini alıp FIFA'ya gönderirse ne olur düşünmek dahi istemiyorum.

Gözünün önünde Okan'ın attığı yumruğu, tekmeyi, Mirkoviç'in tekmesini göremeyen, seri penaltılarda Rüştü'nün çizgiden 3 metre önde kurtardığı atışları tekrar ettiremeyen televizyonda da yorumu böyle yapacak. Ama merak etmeyin. Bizim cesur (!) hakemlerimiz, 3 Büyükler'in haricinde her takıma ve futbolcuya eşit davranıyorlar. Onlara kuralları köküne kadar uyguluyorlar!...

Spor Yazarlari sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır