kapat

13.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

KISA KISA KISA

Reklam sektörü % 14.6 büyüdü
Reklam sektörü 2000'de yüzde 14.6 büyüdü. Reklamcılar Derneği verilerine göre geçtiğimiz yıl reklam pastası 1.411 milyar dolar ( KDV hariç 892 trilyon lira) oldu. 1999 yılında reklam gelirleri 1.231 milyon dolar (525 trilyon lira) düzeyinde gerçekleşmişti. 892 trilyon liralık reklam geliri içinde televizyon 284.5 trilyon lira ile birinci sırada yer alırken, basın reklamlarının tutarı 271.8 trilyon oldu. Gazeteler 229.5 trilyon, dergiler 42.3 trilyon pay aldı. "Ölçülebilir medyanın net yayın gelirleri" sıralamasında açıkhava 56.9, sinema 8.2 ve radyo 47.4 trilyon liralık gelir elde ederken reklam prodüksiyonu, basılı malzeme, ajans komisyonu ve yerel mecraların reklam giderleri toplamı 223.2 trilyon oldu.

TELEON mağduruna İTO'dan destek
İTO, Teleon aboneliğini iptal ettirmek isteyenlere abone bedellerinin iade edilmesi için girişimde bulundu. Futbol maçlarının naklen yayın hakkını Atlas Yayıncılık ile Digi Türk'ün alması sonucunda mağdur duruma düşen Teleon abonelerinin haklarını korumak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile spordan sorumlu Devlet Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı nezdinde yapılan İTO başvurusunda şöyle denildi: "Teleon abonelerinin amacı 1. Futbol Ligi maçlarının seyridir. Bu itibarla aboneliğini iptal ettirmek isteyenlerin mağduriyetinin giderilmesi için, abone bedellerinin, Türkiye Futbol Federasyonu abonelik süresi sonuna kadar olan miktarının iadesinin temini hakkaniyete uygun düşecek."

İş-Tim sahneye çıkıyor
Türkiye'nin yeni GSM operatörü İş-TİM, bugün İstanbul'da Türkiye İş Bankası'nın Genel Müdürü Ersin Özince ve şirketin Genel Müdürü Giuseppe Farina'nın katılacağı bir toplantı ile kamuoyunun önüne çıkıyor. Birkaç yıl içinde cep telefonu abone sayısının 20 milyonu aşması beklenen Türkiye pazarına giren İŞ-TİM ortaklığı, GSM 1800 ihalesini 2 milyar 525 milyon dolar bedelle kazanmıştı. İş-Tim bugün lisans bedelinin kalan 2 milyar dolarlık kısmını da ödeyecek.

Kardemir'in 2001 ciro hedefi düştü
Kardemir Genel Müdürü Ahmet Fuat Erkal 2000 yılında 250 milyon dolar ciro hedeflerinin gerisinde kaldıklarını, 2001'de ise 20 milyon dolar ile 1 milyon 38 bin ton üretim ve satış yapmayı planladıklarını belirtti. Erkal, 2000'de özellikle GSM direkleri ihalelerinin yapılmaması, inşaat sektöründeki durgunluk ve fiyatlarda beklenen artışın yaşanmaması nedeniyle cironun 186 milyon dolarda kaldığını söyledi. Erkal, Kardemir'in tarihinde ilk kez ihracata yöneldiğini de açıkladı.

Petrole talep azalıyor
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA), ekonomik büyümenin dünya genelinde yavaşlaması nedeniyle petrol talebini düşürdüğünü açıkladı. Merkezi Paris'te bulunan kuruluş, aylık Petrol Piyasası Raporu'nda, 2001 yılı global günlük petrol talebi artış tahminini 140 bin varil azaltıp 1.5 milyon varile indirdi. IEA, Ağustos ayındaki tahmin raporunda, 2000 yılında 75.5 milyon varil olan günlük toplam petrol talebinin bu yıl 77 milyon varile çıkacağını öngörmüştü.

CSFB: Faiz yüzde 45'e inecek
Credit Suisse First Boston, Türkiye'ye ilişkin tahmin ve projeksiyonlarını yayınladı. Bankanın projeksiyonları arasında, 1 yıllık Hazine tahvili faizinin önümüzdeki üç ay içinde yüzde 45'e, gelecek yıl ise yüzde 29'a düşeceği yer alıyor. Yılsonunda tüketici fiyat enflasyonunu yüzde 18.4 olarak tahmin eden CSFB, büyümenin yüzde 2.3 olacağını, cari işlemlerin yıl sonunda milli gelirin yüzde 1.5'i kadar açık vereceğini, bütçe açığının GSMH'nin yüzde 5.4'üne ulaşacağını öngördü.f

2.4 milyar dolar rahatlatacak
Para ve sermaye piyasalarında tedirginlik giderek artıyor. Geçen hafta yüzde 9 gerileyen borsa, dün yüzde 4.93 daha değer kaybetti. Bankalardan gelen yaklaşık 400 milyon dolarlık talep, repo faizinin gün içinde yüzde 70'e kadar tırmanmasına neden oldu. Bono faizi ise bileşik bazda yüzde 65'e kadar çıktı. Bugün beklenen İş-Tim'in 2.4 milyar dolara yakın ikinci taksit ve vergi ödemesinin piyasaları rahatlatması bekleniyor. Bu para Hazine'nin rekor miktarda 6.5 milyar dolarlık itfasının yapılacağı Şubat ayında ödemelerin rahat karşılanmasını sağlayacak. Merkez Bankası'nın da Hazine'ye gelen döviz karşılığında bir miktar TL'yi 21 Şubat'taki büyük iç borç geri ödemesi öncesinde piyasaya vereceği, böylece gecelik faizleri makul seviyelere indireceği konuşuluyor. Bu arada Hazine yarın da yurtdışı piyasalarda ihraç ettiği 500 milyon dolarlık tahvilin bedelini de alacak.

Verilecek kaynak programla sınırlı
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp reel sektör için mevcut program ve program hedefleri dışında yeni bir önlem getirmelerinin söz konusu olmadığını söyledi. Demiralp, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bizim bir programımız var. İmkanlarımız o program çerçevesinde belirli. Dolayısıyla Hazine'nin bu konuda sonsuz kaynağı yok" diye konuştu. Hazine'nin kendi programıyla sınırlı olduğunu belirten Demiralp, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda çalışma yapan DPT ile biraraya geleceğiz. Hazine'nin büyük imkanları yok. İhracat için Eximbank tarafından verilecek kaynak da zaten belli. Her şey program çerçevesinde dengeleri bozmadan yapılacaktır."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır