kapat

13.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Telekulakçılar artık işsiz kalacak
Siemens, üçüncü şahıslar tarafından dinlenmesi mümkün olmayan dünyanın en güvenli GSM telefonunu tanıttı

Siemens, İspanya'nın Sevilla kentinde düzenlediği teknoloji konferansında üçüncü şahıslar tarafından dinlenmesi mümkün olmayan dünyanın en güvenli GSM telefonunu tanıttı. Casusların, politikacıların ve bürokratların büyük ilgi göstermesi beklenen ürünün, Avrupa'da bu yılın ikinci yarısında piyasaya çıkacağı ifade edildi. Yeni çıkan teknolojik ürünlerle birlikte güvenlik konusunun da sürekli tartışılmaya başlanması, bu tür yeniliklerin tasarlanmasına zemin hazırladı.

ÖNLEMLER YETERSİZ
Bugüne kadar kullanılan GSM sisteminde dinlemelere karşı oluşturulan güvenlik önlemlerinin yetersiz kalmasından yola çıkan Siemens, şifreleme sistemi ile konuşma güvenliğini sağlamaya çalışıyor.

Normal GSM hattının güvenlik sistemiyle konuşma anında cep telefonundan baz istasyonlarına giden ses dalgalarına tam anlamıyla koruma sağlanabiliyor. Ancak baz istasyonlarından sonra diğer cep telefonuna yönlendirilen konuşmalar meraklı kulaklara karşı oldukça savunmasız kalıyor.

Güvenlik zinciri
Siemens ilk etapta yalnızca S35 modelinde uygulayacağını açıkladığı crypto sistemli telefon görüşmelerinde 128 Bit'lik bir güvenlik önlemi sunuyor. Her telefon görüşmesinde karşılıklı olarak özel bir güvenlik zincirinin kurulduğu sistemde 1038 farklı kodlama ihtimalinden biri seçilerek kullanılıyor. Konuşma sonunda bu ihtimal siliniyor ve bir daha kullanılmıyor. Özellikle kritik noktalarda görev alan güvenlik görevlileri, politikacılar ve bürokratların yeni ürüne büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

Kontrol artık sizde / MP3'lü Siemens
Yeni Siemens SL 45 mobil telefon, MP3 Player, dijital kayıt cihazı ve organizer fonksiyonlarının tümüne sahip. 32 MB MultiMedia Card'a sahip cihaz istenilen bilgileri doğrudan PC üzerinden indirebiliyor.

Mahmut SANCAK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır