kapat

13.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

'Biz şimdi ne yapacağız?'
Polisin müdahale ettiği öfkeli grup, Ören Ailesi'ne dava açacaklarını söyledi

İhlas Finans'a BDDK tarafından el konulması üzerine çeşitli illerden gelen yüzlerce mudi sabah saatlerinde Yenibosna'daki İhlas Holding önünde toplandı. Tasarruflarının mevduat garantisi altında olmadığı öğrenen mudilerin öfkesine İhlas Holding'in güvenlik görevlileri engel olmakta güçlük çekince bir grup çevik kuvvet polisi kapıda önlem aldı. Zaman zaman Ören Ailesi'ne de hakaret eden bazı mudiler, mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

İHLAS'TAN AÇIKLAMA
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, İhlas Finans Kurumu tarafından mudilere bir açıklama dağıtıldı. Bunun üzerine bazı mudiler, kurumun önünden ayrılırken yaklaşık 50 kişilik bir grup beklemeyi tercih etti. Açıklamada şöyle denildi: "İhlas Holding bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinin hiçbirisinin, İhlas Finans Kurumu'na (İFK) nakdi bir borcu bulunmamaktadır. Dolayısıyla, İFK'nın tasfiye sürecinde İhlas Holding'in mali ve hukuksal açılardan sorumluluğu İhlas Finans Kurumu'ndaki sermaye tutarı ile sınırlıdır."

Uzmanlar ise finans kurumlarının mevzutı gereği zaten nakdi kredi vermediğini, kredilerde leasing benzeri bir işlemin yapıldığını belirtiyor.

18 bin kişi de borsazede
200 bİNİ aşkın mudisi olduğu belirtilen İhlas Finans ve diğer İhlas grubu şirketlerinin borsadaki sıraları geçici olarak kapatıldı. İMKB dün yaptığı açıklama ile İhlas Finans'la birlikte İhlas Holding, İhlas Ev Aletleri, İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Kristal Kola'nın hisse senedi işlemlerinin, "İhlas Finans'tan istenecek açıklamalar gelene kadar" geçici olarak durdurulduğu bildirildi. Halka açık İhlas Finans Kurumu'nun 18 bin 720 yatırımcısı var. Son kapanış itibariyle hisselerin değeri 3.2 milyon dolar seviyesinde. Grup şirketlerinin toplam piyasa değeri 88 milyon dolar, bunun halka açık bölümünü ise 25.5 milyon doları buluyor. Hisse senedi yatırımcısı sayısı ise 70 bin 511 kişi. Bunların 36 bin 619'u İhlas Holding'de, 9 bin 15'ı İhlas GYO'da, 2 bin 263'ü Kristal Kola'da.5 yıla kadar hapis

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret ve Banka Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Erdoğan Moroğlu, İhlas Finans Kurumu'nun faaliyet izninin kaldırılma gerekçesinde yer alan hükümler nedeniyle, şirketin yöneticileri hakkında, güveni kötüye kullanmak iddasıyla 2 aydan 5 yıla kadar hapis ve ağır para cezası istenebileceğini bildirdi. Moroğlu, alacaklılar ile şirket arasındaki sözleşmenin kâr-zarara katılma sözleşmesi olduğunu hatırlatarak, "O yüzden zarar varsa zarara da katılacaklardır" dedi.

BANKA OLAMAYAN ÖFK KAPANACAK
* İhlas Finans'ın faaliyetlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararı ile durdurulmasının ardından mevduat sigortası güvencesi kapsamında olmayan Özel Finans Kurumları'nda (ÖFK) birikimi bulunan 970 bin mudi için kaygılı bir bekleyiş başladı.

*İhlas Finans'la ilgili kritik kararın alındığı sırada BDDK'da, "Birilerinin bu işi yapması gerekiyordu" görüşü hakim oldu. Fon'a alınan ya da kapatılan bankaların tasfiye sürecini hızlandırmak için yeni bir kanun değişikliğine hazırlanan BDDK, ÖFK'ları bu kapsama dahil edemedi.

* BDDK yetkilileri, "Öylesine ağır stok sorunlar devraldık ki ÖFK'lara yeterince vakit ayıramadık. Öncelik bankacılık sisteminde yoğunlaştı" dediler.

*BDDK yetkilileri, İhlas Finans'ta iki seçenek bulunduğunu belirttiler. İlk seçenekge göre hesap sahipleri İhlas Finans yönetimi ile belli bir miktar ve vade üzerinde anlaşarak beklemeyi tercih edecekler.

* Ya da daha önce mevduatını talep ettiği halde alamayanların yaptığı gibi ihtiyati haciz yoluna gidecekler ve şirketin iflasını isteyecekler. Bu durumda İflas Masası kurulacak. Gayrimenkuller üzerinde daha önce konulan ipotek şerhi ve vergi benzeri kamu alacakları öncelikli sayılacak. Kalan malvarlığı ile borç tutarı birbirine bölünecek. Bulanacak oran üzerinden herkesin alacağı eşit payda ödenebilecek.

*Bu arada ÖFK'lar için bankaya dönüşmeleri amacıyla verilen iki yıllık süre 19 Aralık 2001'de sona eriyor. 19 Aralık 1999'da yapılan Bankalar Kanunu değişikliği ile ÖFK'ların gerek sermaye gerekse yönetim yapısı itibarıyle banka kurucularında aranacak şartlara 2 yıl içinde uyum sağlamaları öngörülmüştü.

*Buna göre, en az 20 trilyon lira sermaye yapısına ulaşmayan ve banka kurucusu olacaklarda aranacak şartları taşımayan ÖFK'lar 10 ay sonra tasfiye sürecine girecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU-Erhan DOĞAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır