kapat

13.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Clinton zor durumda
Vatandaş Clinton'a rahat yok! Şimdi de affettiği 2 mahkumla başı belaya girdi. Mahkumların kendisi ve partisine bağış yaptığı ortaya çıktı

Mahkumların bağışları özgürlükleri için yaptığı kanıtlanırsa azil davası açılacak. Görev süresi biten Clinton "başkanlık görevinden alınabilir!"

Amerika eski Başkanı Bill Clinton görevinden ayrıldı ancak başı yine yargıyla belada. Önce Monica Lewinsky skandalı ile ilgili olarak görev süresi sonrası azil davası açılması gündemdeydi. Clinton, 5 yıl avukatlık yapmama sözü vererek özel savcıyla anlaştı ve Monica davasını kapattı.

Şimdi de 12 saat önce yasaların başkanlara tanıdığı yetkiyle görev süresinin son gününde affettiği 140 mahkum sorun oldu. Clinton'ın affettiği mahkumlar arasında bulunan kaçak işadamı Marc Rich ve uyuşturucu kaçakçısı Carlos Vignali'nin Demokrat Parti ve Clinton'a yüklü miktarda bağış yaptığı ortaya çıkınca Cumhuriyetçiler ayağa kalktı.

KARAR YARIN AÇIKLANACAK
Clinton'ın affettiği isimleri inceleyen Senato Yargı Komitesi üyeleri Clinton'a karşı ikinci azil davası açabileceklerini söyledi. Clinton'a dava açılıp açılmayacağı yarın karara bağlanacak. Azil davası açıldığında Clinton davayı kaybetse dahi görev süresi bittiği için bunun Clinton'a herhangi bir yaptırımı olmayacak. Ancak kimi Cumhuriyetçiler daha ağır bir ceza peşinde. Partinin önde gelen isimlerinden senatör Don Nickles, "Emeklilik maaşı ve tüm ödeneklerinde kesintiye gidilmesini istiyoruz" dedi. "Görevinden alındığı" takdirde 8 yıllık görevinde özellikle ekonomi alanında büyük başarılara imza atan Clinton, itibarını kaybederek ülke tarihine "küçültülmüş" olarak geçecek. Amerikan yasalarına göre, yapılan bir bağışın usulsüz olduğu kanıtlandığı takdirde görev süresi bitse dahi bir başkan aleyhinde dava açılabiliniyor. İlk etapta Marc Rich'in eşi Dennis'le görüşülecek.

"BAĞIŞ NASIL YAPILDI?"
Dennis, kocasının serbest kalması karşılığında bağış yaptığını itiraf ederse, Clinton'ın başı çok kötü yanacak. Daha sonra Dennis'in bu parayı nasıl bağışladığı araştırılacak. Dennis bu parayı kendi hesaplarından göndermişse sorun yok. Ancak kocasının hesabından göndermişse Clinton suç işlemiş olacak. Çünkü Marc Rich, 1983'te İsviçre'ye kaçmış ve ABD vatandaşlığını reddetmişti. ABD vatandaşı olmayan birinin partilere bağış yapması hukuken yasak. Daha önce de eski Başkan Yardımcısı Al Gore'a Çinli işadamların bağış yaptığı iddia edilmiş, Gore yargıyla zor anlar yaşamıştı.

Savaş SÜZAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır