kapat

11.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Oscar'lı alkolikten aile babası'na
Ünlü yönetmen Coppola'nın yeğeni olan, ama şöhret yollarını adını değiştirerek adım adım tırmanan Nicolas Cage 'Family Man'de sorumlu aile babası rolünde

Asıl adı Nicolas Coppola'ydı. Evet, günümüzün dahi sinemacısı, İtalyan kökenli Francis Ford Coppola'nın yeğeni... Babası edebiyat öğretmeni, annesi ise dansçıydı. Ve kadın, hayatı boyunca sinir krizleriyle yaşadı. Böyle bir aileden gelen biri oyuncu olmaz da ne olur?

Küçük yaştan başlayarak "amca" Coppola'yı sık sık ziyaret etti, sette izledi. Ve 15 yaşından başlayarak oyunculuk dersleri aldı. Liseyi yarıda bırakarak tiyatro gruplarına katıldı, TV dizilerinde oynadı. 1982'deki ilk filminde gerçek adını kullandıysa da, sonradan soyadını Cage'e çevirdi. Ömür boyu ünlü amcasının vesayeti altında yaşamayı baştan reddetmişti.

PARKER'IN BIRDY'Sİ UĞURLU GELDİ
İlk filmleri önemsizdi. Ama ona şansını yine amcası verdi: "Rumble Fish - Siyam Balığı"nda ilk kez dikkatleri çekti. "The Cotton Club" ve Cybill Shepherd'la ünlü "Peggy Sue Evlendi" sayesinde, Nicolas Cage adı artık tanınmaya başladı. Alan Parker'ın "Birdy"sinde ise Vietnam'daki can dostunu (Matthew Modine) iyileştirmeye çalışan genç adam rolüyle unutulmaz bir beyazperde kişiliği çizdi.

Arkası çabucak geldi. "Moonstruck - Ay Çarpması"nda kökenlerine dönerek unutulmaz bir İtalyan âşık rolü oynadı. Rol arkadaşı ve Oscar'ı nihayetinde kazanan, ünlü şarkıcı Cher oldu... Coen kardeşlerin "Arizona Junior", David Lynch'in "Wild at Heart - Vahşi Duygular", Andrew Bergman'ın "Honeymoon in Vegas - Vegas'ta Balayı" filmlerindeki oyunları müthişti. O sanki yerçekiminden uzak, bulutların üzerinde gezinen, gözleri hep kimselerin görmediği bir dünyayı uzaktan seyreden, kafasından binbir hayal geçen birisi, bu dünyanın dışında yaşayan bir uzaylıydı. Mike Figgis'in "Elveda Las Vegas"ında böyle bir kişilik çizdi ve bu kez kendisi Oscar'ı kapıp gitti.

KÜLT FİLMLERDEN AKSİYON YILDIZLIĞINA
Ardından gelen John Dahl'ın kült filmi "Red Rock West" ya da Barbet Schroeder'in "Kiss of Death - Ölüm Busesi" gibi filmlerden sonra, Nicolas Cage birden türünü değiştirdi. Parlak üstün yapımlarda eylem adamlarını oynamaya başladı. Ama kişiliğindeki iki yanlılıkla, hep bir gizem, hatta tehdit içeren, kimi zaman açıkça kötü adamları: "The Rock - Kaya", "Con Air", John Woo başyapıtı "Face/Off - Yüzyüze" gibi...

Ama Nicolas Cage farklı ve kişisel filmler için tümüyle yitirilmiş değildi. Nitekim bu kitle filmlerinin hemen ardından "City of Angels - Melekler Şehri"nde yine o uykuda gezer kişiliğine döndü, dünyada âşık olan Azrail'i oynayarak!.. (Üstelik aşık olduğu romantik filmlerin yıldızı Meg Ryan'dı...)

ARQUETTE'LER VE COPPOLA'LAR!
Brian de Palma'nın "Snake Eyes - Yılan Gözler", Martin Scorsese'nin "Bringing Out the Dead - Yaşamın Kıyısından" gibi filmlerde, hem çok iyi oyuncu olduğunu, hem de o inanılmaz karizmasını yeniden kanıtladı. O artık en zor rolleri yüklenebilecek, ayağını yere basmakla 'uzaylı olmanın' ince bileşimini ustaca kurabilecek çok özel bir kişilikti.

Ve Nicolas Cage, son filmiyle bu hafta yine sinemalarımızda... "Family Man - Aile Babası"nda genç yönetmen Brett Ratner'e bir şans tanıyor ve yine talihin oyunları ve raslantıların hayatımızdaki rolü üzerine biraz felsefi, biraz uçuk bir hikâyeye oyun gücünü veriyor. Hayatını uzun süredir Patricia Arquette'le geçiren ve "Yaşamın Kıyısında"da onunla birlikte oynayan Cage, Hollywood'da tek eşli bir star olarak tanınıyor.

Cage filmografi
The Family Man (2000)

Gone in 60 Seconds (2000)

8MM (1999)

Bringing Out the Dead (1999)

City Of Angels (1998)

Snake Eyes (1998)

Con Air (1997)

Face/Off (1997)

The Rock (1996)

Leaving Las Vegas (1995)

It Could Happen to You (1994)

Kiss of Death (1994)

Red Rock West (1993)

Honeymoon in Vegas (1992)

Time to Kill (1990)

Wild at Heart (1990)

Moonstruck (1987)

Raising Arizona (1987)

Peggy Sue Got Married (1986)

Birdy (1984)

The Cotton Club (1984)

Fast Times at Ridgemont High (1982)

Atilla Dorsay


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır