kapat

11.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Kebabın köşebaşına uluslararası hediye
İki işadamı, dört ustaya "İşte bizde para. Gelin bir ocakbaşı açalım. Öyle bir yer olsun ki dünya tanısın" dedi. Ve Gorbaçov'un bile unutamadığı lezzet mekanının 5.5 yıllık başarılı geçmişine uluslararası bir ödül eklendi...

Gorbaçov'dan Clinton'ın kızı Chelsea'ye, Donna Karan'dan dünyaca ünlü gurme Zagat'a parmaklarını yedirdiler. Yerlisi yabancısı bir kez bu lezzeti tattı mı, bir daha unutmadı. Ünü okyanusları aştı. ABD'den Kore'ye, tüm dünya bu ocakbaşını tanır oldu.

İkisi Sivas'lı, ikisi Adanalı dört arkadaşın, iş dünyasının yakından tanıdığı bankacı Burhan Karaçam ve tekstilci Nedim Aşkın'ın maddi ve manevi desteğiyle 5.5 yıl önce açtıkları Köşebaşı, başarısını uluslararası bir ödülle perçinledi. Ve dünyanın dört bir yanından 14 bin üyesi olan Madrid'deki Meslek Liderleri Kulübü tarafından "geleneksel Türk mutfağını en iyi yansıtan restoran" seçildi.

Gerçi bu ilk ödülleri değil, geçen yıl da "Dünyanın en iyi 50 restoranı" listesinde yer almışlardı. Şimdi sırada Amerika'nın fethi var. Servis işinin başında bulunan Zaralı Ali Akkaş, son ödülü almanın mutluluğuyla projelerini anlatıyor.

İlk işleri İstanbul'un karşı yakası. Fenerbahçe'de tarihi Kurukahveciler Konağı'nda tam 3 bin 500 metrekarelik zincirin ikinci halkasını bir ay içinde hizmete açacaklar. Artık, bu lezzet için kebapseverler Kadıköy'den kalkıp Etiler'e gitmek zorunda kalmayacak. Sonra Ataköy'e gelecek sıra. Derken, Ankara, İzmir...

Bir yandan yurt sathına yayılacak, diğer yandan ABD'de "Turkish kebap" bayrağını zirveye dikecekler. Fizibilite çalışmalarını çoktan tamamlamışlar. New York'ta açacakları ocakbaşı için önce New York'tan yüzlerce kilometre uzaklıktaki Virginia'ya gitmişler. Çünkü New York'ta mekan bulmaktan daha önemli bir şey var Virginia'da. Bizimkilerin lezzetini aratmayacak kuzular bir tek orada yetişiyor. Yani New York'ta yer, Virginia'da et hazır. Bir tek eksik baharat. Küreselleşmiş dünyada, baharatı vatanından getirmek dert olmadığına göre, New York'ta da bir köşebaşını kapatacakları kesin...

Fabrika gibi ocakbaşı
Köşebaşıw'nda destan gibi bir mönü bulamayacaksınız! Hepsi hepsi beş çeşit meze ve bildiğiniz kebaplar... Aktaş'ın deyimiyle mönüyle destan yazmak yerine, lezzetle destan yazmayı tercih etmişler. Öyle bir ciğer kebabı yapıyorlar ki, siparişe şişler yetmiyor. Haftada bir ton kuzu eti, günde 30-40 kilo kanat bana mısın demiyor.

Ali Akkaş, bir kebabın daha iyisini yapan varsa, "biz yapmayız" ilkesiyle hareket ettiklerini vurguluyor. O yüzden Köşebaşı'nda fıstıklı kebap istemeyin. Size başka bir adrese yönlendirecek kadar kendilerini bilen, mütevazı insanlarla karşılaşıp şaşıracaksınız. Ama mönüde olan herşeyi zaten siz istemeden getirecek kadar da kendilerine güveniyorlar. Bilmeyenler için hatırlatalım; İki kişilik bir akşam yemeğinin bedeli yaklaşık 30 milyon lira.

MİNE ŞENOCAKLI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır