kapat

11.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Yazarlar
Ýhlas Finans kapatýldý
Þirketten alýnan bilgiye göre Ýhlas Finans'ta 200 bin müþterinin yaklaþýk 650 trilyonluk mevduatý vardý. Mevduat güvence kapsamýnda olmadýðý için müþteriler ya mahkemeye gidecek ya da þirketle anlaþacak

Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), yükümlülüklerini yerine getiremeyen ve alýnan önlemlere raðmen likidite sorununu çözemeyen Ýhlas Finans Kurumu'nun faaliyet iznini kaldýrdý. Ýhlas Finans borç ve alacaklarý genel hükümlere göre tasfiye edilecek.

BDDK kararýnýn gerekçesini de açýkladý. Açýklamada yasa gereði, kanunda belirtilen koþullarýn oluþmasý dolayýsýyla özel finans kurumlarýnýn faaliyet izinleri kaldýrýldýðýnda, bu kurumlarýn Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonu'na devredilmemekte ve genel hükümlere göre tasfiyeye tabi tutulmakta olduðuna deðinildi. Açýklamada ayrýca "Ýhlas Finans Kurumu A.Þ. bu tarihten itibaren her ne adla olursa olsun tasarruf sahiplerinden fon toplayamayacak, gerçek ve tüzel kiþilere yeni fon kullandýrmayacak, borç ve alacaklarýný da genel hükümlere göre tasfiye edecektir" denildi. Faaliyet izninin iptali giden süreç þöyle geliþti:

* Þirket mali bünye sorunlarý bulunduðu gerekçesiyle Aralýk 2000'den itibaren BDDK'nýn gözetimine girdi.

* BDDK, tüm Özel Finans Kurumlarý'nda (ÖFK) 970 bin hesap bulunduðunu, 350 bin civarýndaki hesabýn da Ýhlas Finans'ta açýldýðýný belirledi.

* Ýhlas Finans'a soluk aldýrýlmasý amacýyla Merkez Bankasý'ndaki blokaj kaldýrýldý. Sermaye yükseltilerek acil kaynak giriþi saðlanmasý istendi.

*Þirketin, hesap sahiplerinin taleplerini zamanýnda karþýlama sorunlarý yaþamasý ve alacak davalarý açýlmasý karþýsýnda harekete geçildi. Erken açýlan davalarýn, öncelikli alacak hakký yaratmasý karþýsýnda, faaliyet durdurma kararý ile tüm hesap sahiplerinin hak arama þansý eþitlendi.

* BDDK, Ýhlas Finans'ýn, müþterileriyle yaptýðý sözleþmeleri de inceledi. Buna göre, þirketin gerek kâr gerekse zarar durumundaki payýnýn yüzde 20 olduðu anlaþýldý.

* Kâr-zarar ortaklýðý ile Ýhlas Finans'a katýlanlar, tasarruflarýnýn aktarýldýðý alanlara göre düþük ihtimalle de olsa paralarýný alma imkanýna sahip olabilecekler. Ancak, her halžkarda Ýcra Ýflas Kanunu hükümlerine göre takibata geçilecek ya da þirket yönetimi ile anlaþma yolu aranacak.

* BDDK yetkilileri, Ýhlas Finans'taki durumu, "Bu kadar büyük ve karmaþýk ekonomik iliþkiler zincirinin profesyonellikten uzak bir anlayýþla sürdürülmesini anlamak mümkün deðil" þeklinde özetlediler.

GEREKÇE
Yükümlülüklerini yerine getiremeyen ve alýnan önlemlere raðmen likidite sorununu çözemeyen,Alacaklýlarýn hukuki takibatlarý ve hakkýnda haciz yoluyla takibe iliþkin yargý kararlarý bulunan, FaalÝyetÝne devamý cari ve katýlma hesabý sahiplerinin haklarý bakýmýndan tehlike arzeden, þirket kaynaklarýný, yönetim ve denetimini elinde bulunduran ortaklarýna þirketin emin bir þekilde çalýþmasýný tehlikeye düþürecek biçimde kullandýran, Dolayýsýyla 4389 sayýlý Bankalar Kanunu'nun 14'üncü maddesinin 3 ve 4 numaralý fýkralarýndaki þartlarýn oluþtuðutespit edilen Ýhlas FÝnans Kurumu A.Þ'nin faaliyet izni, 4389 sayýlý Bankalar Kanunu'nun 20'nci maddesinin6 numaralý fýkrasý hükmüne istinaden kaldýrýlmýþtýr.

'ALLAHIM HERKESE BORCUMU ÖDEMEYÝ NASÝP ET'
Bir ay önce "En büyük krizde bile bize birþey olmaz" diyerek iyimserliðini koruyan Ýhlas Holding'in sahibi Enver Ören böyle dua etmiþti

Ýhlas Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Enver Ören, Ýhlas Finans'ýn web sitesindeki "Bizden Haberler" bölümünde, yaklaþýk 1 ay önce en büyük krizlerde bile ayakta duracak güce sahip olduklarýný belirterek, "2001 Ýhlas'ýn altýn yýlý olacak" diyor. Ören, þöyle devam ediyor.

"Türkiye'de siz Enver Ören'i bir tane görmeyin, binlerce Enver Ören var. Bu Ýhlas'ýn görünmeyen gücüdür. Bin defa söylüyorum, altýný çizerek söylüyorum. En büyük kriz olsa bize birþey olmaz. Ben ölebilirim, ama arkamda binlerce Enver Ören var. Onlar beni ahirette borçlu býrakmazlar.

Dünyada mekan ahirette iman. Dolayýsýyla Ýhlas olarak bizim lokomotif þirketimiz hep inþaat sektörü olmuþtur. Dolayýsýyla bu günlerde çekilen sýkýntýlarýn ilacý, bu binalar olacaktýr. Ýhlas'a ve Enver Ören'e güvenenler hiç endiþe etmesinler. Biz akýllý yatýrýmlar yapmak suretiyle vatandaþlarýmýza daha çok kâr nasýl veririz, onlarý daha çok nasýl mutlu ederiz diye çalýþýyoruz.

Altýný çizerek kesin söylüyorum. Aldýðýmýz son ekonomik tedbirlerle Ýhlas altýn yýlýný yaþayacak. Buna güvenerek, inanarak söylüyorum. Çünkü bir endiþem yok. Neden endiþem yok; evvela kendimden endiþem yok, sonra çalýþanlardan endiþem yok, ülkenin gidiþatýndan endiþem yok. Bugünkü sýkýntýlar birgün bitecek. Ondan sonra meyveler toplanacak. Topladýðýmýz bu meyveleri hep beraber yiyeceðiz.

'Allahým bana yüzbin kiþiye iþ vermeyi nasip et. Ondan sonra canýmý al' diye dua ederdim. Þimdi bu ufak bir deðiþikliðe uðradý, 'Allahým herkese borcumu ödemeyi nasip et sonra canýmý al' diye dua ediyorum.

Hiç kimse merak etmesin elhamdülillah bu çalýþma ve bu gayretle biz son kuruþuna kadar hiç kimsenin üzerimizde hakký kalmadan çalýþýrýz, öderiz ve herkesin duasýný alýrýz. Fakat arzu ettiðimiz tek bir þey var. O da bize biraz zaman tanýyýn, bizi sýkboðaz etmeyin. Çünkü bu para sizin. Sizin verdiðiniz paralarla bu inþaatlarý yapýyoruz. Dolayýsýyla kârýný da herþeyini de size daðýtacaðýz. Onun için bize güvenin, bize güvenin, bize güvenin. 2001 yýlý Ýhlas'ýn altýn yýlý olacak.

Holding'in iþtirakleri
Medya: Türkiye Gazetesi, Ýhlas Turkishche Verlags, Ýhlas Net, ÝFPAÞ, ÝHA, IMG, TGRT

Sanayi: Ýhlas Ev Aletleri, Ýhlas Tarsan, Bisan Bisiklet, Ege Mosan, Kristal Ýçecekler

Finans: Ýhlas Finans, Ýhlas Sigorta, Ýhlas Hayat Sigorta, Ýhlas GYO Ýnþaat: Ýhlas Ýnþaat, Ýhlas Yapý Ticaret: Ýhlas/Acer, ÝHTEL, Ýhlas Organizasyon, Ýhlas Barter, Ýhtaþ, Ýhlas Pazarlama, Yaysat, Vizyon Saðlýk Sistemleri, Noren

Saðlýk: Türkiye Hastanesi

Enerji: Ýhlas Enerji, Buryal

Hizmet: Ýhlas Eðitim Kurumlarý, Öncü Reklam, Ýhlas Turizm, Repaþ.

Yatýrýmcý çaresiz
Reha Tanör/Sermaye Piyasasý Uzmaný

"Ýhlas Finans'ýn izni kaldýrýldýysa yatýrýmcýnýn yapacaðý bir þey yok. Çünkü bu bir piyasa riskidir. Bu tip kurumlar kâr da eder, zarar da. Bu, hem borsadaki yatýrýmcý hem de bu kuruma mevduat yatýran tasarruf sahipleri için geçerli. Çünkü bu þirketin kaðýdý alýnýrken, ya da tasarruflar baðlanýrken bu risk satýn alýnmýþtýr. Bu kurumlarýn denetimi daha önce Hazine'de idi, sonradan BDDK'ya geçti. Denetimler sonucunda þirketin yaptýðý iþlemlerde usulsüzlük varsa yasa dýþýlýk varsa tabi ki hukuki yol her zaman açýktýr. Ancak ortada kötü yönetim nedeniyle düþülen bir durum varsa yapýlacak pek birþey görünmüyor".

ÞÝRKET KÜNYESÝ
1995'de kuruldu. Sermayesi 10 trilyon lira. 38 þubesi var. Yüzde 34.5'i halka açýk. ÝMKB'de iþlem görüyordu. Cuma günü hisse fiyatý 860 liraydý. Ocak ortasýnda hisse senedi 1500 liradan iþlem görüyordu. SPK tarafýndan tüm grup yakýn takibe alýnmýþtý.

Þirketin yüzde 50.2'si Ýhlas Holding, yüzde 10'u Ýslami Kalkýnma Bankasý, yüzde 2.9'u Türkiye Diyanet Vakfý'na ait. Ýhlas Finans'tan alýnan son bilgiye göre þirketin 200 bin "mudisi" var. ÝMKB'ye gönderilen 2000/09 tarihli bilançosuna göre 900 trilyon aktif büyüklüðe sahip. Özkaynaklarý 42 trilyon. 858 trilyonun, 754 trilyonu vatandaþlardan mevduat olarak toplanmýþ. Diðer kýsmý ticari kuruluþlarýn yatýrdýðý mevduat. Son verilere göre mevduat hacmi 600 trilyona inmiþ. Þirketin Yönetim Kurulu Baþkanlýðý'ný Enver Ören'in oðluA. Mücahid Ören yapýyordu. Genel Müdür ise Ömer Adnan Uncuoðlu idi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr