kapat

10.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kaleci golden değil gol kaleciden korksun
Eser Özaltındere en büyük korkusu gol yemek olan, günah keçisi görülen kalecilerin çalıştırıcısı.

Galatasaray'ın kaleci antrenörüne göre teknik direktörlerin bile başarısızlığını yüklediği, taraftarın en çok kızıp sövdüğü 'şamar oğlanı' kalecilerin işini iyi yapması için vurdumduymaz olması gerek

Ve gooool. Herkes ayakta, herkes seviniyor. Ama üzülenler hatta yıkılanlar da var. Onlar takımların başarısızlıklarının günah keçileri, onlar bir anlık hatalarıyla kahrolan kaleciler.

Hani eskiden "insanın aptalı futbolcu, futbolcunun aptalı da kaleci olur" derlerdi. Birçoğumuza göre futbolcular önemlidir de kaleciler pek değildir nedense? Yenildiğimizde en çok sinirlendiğimiz ise kaleciler değil midir?

İşte bu soruların yanıtını Galatasaray'ın kaleci antrenörü Eser Özaltındere'de bulduk. Eser Özaltındere ne yaptığını bilen, disiplinli olduğu her halinden belli olan çok kibar bir antrenör. Bu hali beni nedense çok şaşırtıyor, hatta önyargılı olduğum için utanıyorum. Antrenmanda gençlere bağırıyor: "Tut, geç kaldın, atla, öne çık, çok geride duruyorsun" İlk bıraktığı izlenim çok sert biri olduğuna ilişkin. Konuşmaya başlayınca o sahadaki hali üzerinden gidiyor.

Eser Özaltındere bir dönem Galatarasay'ın kalesini savundu, yedi yıldır da Galatasaray'ın kaleci antrenörlüğünü yapıyor. Şu anda Fatih Terim ekibinden kalan tek adam.

Kaç yıldır kaleci antrenörlüğü yapılıyor?

Türkiye'de 7-8 yıldır var. Avrupa'da daha da gerilere gidebiliriz.

Her takımın kaleci antrenörü var mıdır?

Türkiye'de birinci lig takımlarında kaleci antrenörü bulundurma zorunluluğu var. Ama işin ne kadar ciddiye alındığını net konuşamam.

Neden kaleciler teknik direktörlük yaparlar?

Şenol Güneş, Metin Türel, Rasim Kara, Yaşar Durmaz kaleci olan direktörlere örnektir. Tabii ki daha üst konumda olduğu için.

Kaleci antrenörleri nasıl çalışır?

A Takımı kalecilerini çalıştırır. Gençlere teknik taktik verir. Fizyolojik ve psikolojik eğitim kaleciler için çok önemlidir.

Kaleci olacak adam çocukluktan belli olur mu?

Fiziksel özellikleri çok önemli. Boyu, posu, adele yapısı, yumuşaklığı.

Boyu uzun mu olmalı?

Bu çağda hep güçlü kaleci arıyoruz. Zihinsel özellikleri, kişisel özelikleri de önemlidir. Çevik olması önemlidir.

Takımın defansı iyi değilse kaleci ne yapar?

Zaten günah keçisi hep kalecidir. Kendi arkadaşları da taraftarlar da suçu ona atar. Teknik direktörler de "kaleci gol yedi, ne yapalım" diyerek başarısız sonuçtan sıyrılır.

Nasıl başeder ki kaleci tüm bunlarla? Gol yemeyen kaleci yok.

Şamar oğlanı gibidir kaleci. Sinirlerinin sağlam olması gerekir.

Durum böyle olunca kim kaleci olmak ister ki?

Bugün gençler de tercih etmiyor kaleciliği. Zaten her zaman eleştirinin nesnesi olmak, istenen bir durum değildir.

Direktör işimize burnunu sokuyor

Kaleciler gol yeme korkusunu yenemez mi?

Zordur. Zaten duyarlı insanlar kaleci olamıyor ya da kalecilik icra ederlerken zorluk çekiyorlar. Vurdumduymaz kişiler başarılı oluyor, bu işi daha rahat yapıyor.

Dünyanın her yerinde kalecilerin ruh hali aynı mıdır?

Avrupa'da böyle değil. Orada mantık şu: İşlerini iyi yapıp çevreye kulak asmıyorlar. Bu yüzden de dıştan etkilenmiyorlar.

Bu galiba yalnızca futbol için geçerli değil...

Öyle. Bizim için bu toplumsal bir sorun. Avrupa'daki insanlar birey olma bilincine sahip. Bu kaçınılmaz bir biçimde Türkiye'de futbola yansıyor.

TERİM BENİ GÖTÜRMEDİ
Peki böyle bir yapı içinde kaleci antrenörleri ne yapıyor?

Türkiye'de şartlar kaleci antrenörlerinin mesleklerini bütünüyle icra etmelerine olanak vermiyor. Kaleci antrenörünün işine teknik direktör burnunu sokuyor.

Siz Fatih Terim ekibindensiniz. Fatih Terim İtalya'ya giderken sizi çağırmadı mı peki?

Çok uyumlu bir çalışma ortamımız vardı. İyi bir ekip anlayışı içindeydik. Haliyle o dönemde kalecilerimizin de potansiyeli yüksekti. Giderken çağırma gibi bir durum olmadı.

Kaleciler kaç yaşına kadar kalede kalırlar?

Bunun kesin bir yaşı yok. 35 yaşlarında da kalecilik yapan olur.

Futbolculara göre futboldaki ömürleri daha uzun gibi...

Öyle çünkü fiziki deformasyonları daha az olur.

Kalecinin tecrübelisi nasıl olur?

Kaleciler de şarap gibidir, yaşlandıkça, eskidikçe tatları artar. İleriki yaşlarda pozisyon bilgisi çoğalır. Bu da işlerini iyi yapmalarını sağlar.

Emekli olunca ne yaparlar?

Genelde kaleci antrenörü olmak istemezler. Çünkü kaleci antrenörlüğü zurnanın son deliğidir. Ya teknik direktör olurlar ya da başka iş seçerler. Benim gibiler azdır. Diğer takımlara bakın; çoğu kalecilikten gelme değildir.

Size göre iyi bir kaleci nasıl olmalıdır?

Bir kere kalecinin hata yapma korkusu olmayacak. Bu zaten kalecileri mahveden bir korkudur. Gol yemekten korkan bir kaleci golü de yer.

Ben her zaman iyi yetişmiş bir kaleci isterim. En büyük dileğim de Türkiye'de gençlerden çok iyi kaleciler yetiştirmektir.

Okullu kaleci lâzım
Futbolu seven bir çocuğu eğiteceksin. Zamanı geldiğinde A Takımı'na sokacaksın. İşte buna okullu kaleci denir. Türkiye'de böyle örnekler yok.

* Bizim kaleciler baştan sınıfta kalmış o zaman.

Öyle. Genç sahaya çıktığında başarısız bir öğrenci gibi duruyor. Bu yüzden de sürekli hata yapıyor.

Bir kaleci nasıl beğendirir kendini takıma?

Az hata yaparak. Ama az hata yapan yok gibi ülkemizde. Bu yüzden de kaleciler kendilerini ne taraftarlara ne de antrenörlere beğendiriyor. Yönetici de kamuoyu da sürekli yeni kaleci arayışı içinde oluyor. Biz zaten bu yüzden de yurtdışından kaleci alıyoruz. Şu kaleci çok iyi diyemiyorum. Çünkü beni doyuran bir kaleci şu anda yok.

Lider gibi olmalı
Kalecinin aklını kullanması çok önemli değil gibi.

Öyle olursa başarısızlık peşini bırakmaz, hiçbir takım da bunu istemez. Kalecinin liderlik özelliklerine sahip olması gerekir. Çünkü takımı o görür. Savunmayı yönlendirebilir. Pozisyonları gördüğü için futbolcuları uyarabilir. Gerekirse orta sahayı bile yönetebilir. Bu yüzden de kalecinin çabuk karar verebilen kişilik özelliklerine sahip olması gerekir. Kaleci saliselerle yarışır. Zaten öyle yapmazsa golü yer.

Kaleci için korkunun diğer adı gol müdür?

Kalecinin korkusu goldür. Korkan kaleci ise hep gol yer. Baş etmesi de zordur. Korkunun üzerine gitmek ve çok çalışmak gerekir. Zamanla tecrübe kazanılır.

ELİF ERGU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır