kapat

09.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner Milli Piyango çekildi
Milli Piyango İdaresi`nin 9 Şubat çekilişi yapıldı. 600 milyar liralık büyük ikramiye ``144451`` numaralı yarım bilete çıktı. Büyük ikramiye isabet eden biletin satıldığı yerler ise Ankara ve Bursa olarak belirlendi.

Mendilcioğlu'na tutuklama
Ankara 2 No`lu DGM, ``Beyaz Enerji Operasyonu`` kapsamında gözaltına alınan ve yedek hakimlikçe serbest bırakılan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu`nun gıyaben tutuklanmasına karar verdi.
Soruşturmayı yürüten DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk, Mustafa Mendilcioğlu'nun serbest bırakılmasına dün itiraz etmişti. İtirazı görüşen Ankara 2 No`lu DGM heyeti, Mustafa Mendilcioğlu`nun gıyaben tutuklanmasına karar verdi.

Pilot Teğmen şehit
Konya 3. Ana Jet Üssü`nden eğitim uçuşu amacıyla kalktıktan bir süre sonra düşen F-5 tipi savaş uçağının enkazı, Karaman`ın Sarıveliler İlçesi Yunt Dağı eteklerinde bulundu. Pilot Teğmen Ayfer Gök'ün şehit olduğu açıklandı.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği`nden konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
``09 Şubat 2001 Cuma günü 3. Ana Jet Üs Komutanlığı`na (Konya) ait Hava Pilot Teğmen Ayfer Gök kumandasındaki F-5A uçağı eğitim uçuşu esnasında saat 13.15`de Karaman`ın Ermenek ilçesi güney batısı 15 km`de düşmüş, pilot şehit olmuştur. Kaza ile ilgili araştırma ve inceleme faaliyetleri devam etmektedir.``

Malki davasında tutuklama
İşadamı Nesim Malki`nin öldürülmesi olayıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul DGM`ye getirilen Emin Mengi`nin gıyabi tutukluluğu vicahiye çevrildi.
Başka bir suçtan tutuklu bulunduğu Bursa Cezaevi`nden İstanbul DGM`ye getirilen Emin Mengi, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın tarafından sorgulandı. Mengi daha sonra, hakkındaki gıyabi tutuklama kararının vicahiye çevrilmesi amacıyla Nöbetçi 3 No`lu DGM`ye sevk edildi. Burada ifadesi alınan Mengi, gıyabi tutuklama kararının vicahiye çevrilmesinin ardından tutuklanarak tekrar cezaevine gönderildi.
İstanbul 6 No`lu DGM`de, Malki`nin 5 yıl önce öldürülmesi olayına ilişkin, aralarında işadamı Erol Evcil`in de bulunduğu 14 sanığın yargılandığı dava ise sürüyor.

Altılı'dan 15 milyar lira
İzmir`de bugün koşulan at yarışları sonunda altılı ganyan, 15 milyar 294 milyon 196 bin 500 lira verdi. Türkiye Jokey Kulübü`nden yapılan açıklamaya göre, 3, 1, 4, 8, 5, 7 şeklinde sonuçlanan altılı ganyanın yanı sıra, 8, 5, 7 biçiminde sonuçlanan üçlü ganyanı tutturanlar da 3 milyon 831 bin lira ikramiye kazandı.

Hindistan'da nüfus sayımı
Hindistan'da 10 yıl aradan sonra nüfus sayımı yapılıyor. İki milyondan fazla memur, bugün sayımı yapmaya başladı.
28 Şubat'ta sona erecek sayımın ilk sonuçları üç ay sonra alınacak. Uzmanlar geçen mayıs ayında ülke nüfusunun 1 milyarın üzerine çıktığını belirterek, 2040 yılında nüfusun Çin nüfusunu geçebileceğini söylüyorlar.

Borsa gün sonu
İMKB Bileşik Endeksi, ikinci seansta gelen alımlarla toparlandı, ancak dünkü kapanışının üzerine çıkmayı başaramadı. İkinci seans 212.67 puan artış kaydeden endeks, 9,545.86 puanla, dünün 113.04 puan gerisinde kaldı. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybıysa yüzde 1.17 olarak gerçekleşti.
Serbest döviz piyasasında akşam saatlerinde oluşan rakamlar da şöyle:
İstanbul Serbest Piyasa
Alış Satış
ABD Doları 679,800 681,500
Alman Markı 320,500 322,400
İngiliz Sterlini 979,750 988,750

Ankara Serbest Piyasa
Alış Satış
ABD Doları 680,000 684,000
Alman Markı 320,500 322,400
İngiliz Sterlini 979,750 988,750

Konya'da askeri uçak düştü
Konya 3. Ana Jet Üssü`nden kalkan ve eğitim uçuşu yapan F-5 uçağı, Karaman`ın Ermenek İlçesi Ardıçkaya Köyü yakınında düştü.
Savaş uçağını kullanan Hava Pilot Teğmen Ayfer Gök`ün kazadan sağ kurtulup kurtulamadığı henüz belirlenemedi.
Pilot Teğmen Gök`ün, kazadan önce uçaktan atlayarak kurtulmuş olabileceğini, arama çalışmalarının sürdüğü açıklandı.
Bölgede şu ana kadar uçağın enkazına rastlanmadığı, yörenin ormanlık alan olması nedeniyle çalışmaların güçlükle yapıldığı belirtiliyor.

İki Çakıcı'nın dosyası birleştirildi
Karagümrük Spor Kulübü Lokali'nin taranarak 15 kişinin yaralanması olayıyla ilgili, baskını organize ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan Barış Çakıcı ile 10 adamı hakkındaki dava dosyası, Alaattin Çakıcı'nın da aralarında bulunduğu 11 sanıklı aynı konudaki dava dosyasıyla birleştirildi.

ANAP'a transfer
İstanbul Bağımsız milletvekili Mehmet Fuat Fırat Anavatan Partisi`ne (ANAP) katıldı. Fırat için ANAP Başkanlık Divanı toplantısı öncesinde bir tören düzenlendi.

Coşan'ın cenaze törenine katılım büyük
Avustralya da geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybeden Nakşibendi Şeyhi Prof. Dr. Mahmut Esad Coşan ve damadı Prof.Dr. Ali Uyarel için Fatih Camii nde cenaze töreni düzenlendi. Coşan ailesinin yanı sıra Fazilet Partisi (FP) Genel Başkanı Recai Kutan, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, FP Milletvekili Abdülkadir Aksu, Doğru Yol Partisi (DYP) Milletvekili Celal Adan, DYP İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu, Korkut Özal, Hasan Celal Güzel ve kapatılan Refah Partisi nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan ile birlikte yaklaşık 15 bin kişi cenaze törenine katıldı. Coşan ve damadının cenazeleri, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Polis cami ve mezarlık çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Borsa gün ortası
İMKB Bileşik Endeksi, günün ilk seansında 325.71 puan düşerek, 9,333.19 puandan kapandı. Hisse senetlerinin, ortalama değer kaybı yüzde 3.37 olarak gerçekleşti.

Serbest döviz piyasasında oluşan rakamlarsa şöyle:

İstanbul Serbest Piyasa
Alış Satış
ABD Doları 681,200 682,800
Alman Markı 320,200 322,000
İngiliz Sterlini 979,750 988,750

Ankara Serbest Piyasa
Alış Satış
ABD Doları 680,000 684,500
Alman Markı 319,500 321,500
İngiliz Sterlini 979,000 992,000

Bürokratlar DGM'de
Beyaz Enerji Operasyonu kapsamında gözaltına alınan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın 2 eski bürokratı, Ankara DGM`ye sevkedildi.
Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı Ekipleri`nce jandarmadaki sorgusu tamamlanan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Değişik Enerjiler Daire Başkanı Hüseyin Çoğalan ile eski Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Gürsoy, sağlık kontrollerinin ardından DGM'ye getirildi. Çoğalan ve Gürsoy`un ifadesini, soruşturmayı yürüten DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk alacak.

İran'da rejim karşıtı eylem
İran`ın başkenti Tahran`ın kuzeyindeki Millet Parkı önünde toplanan ve rejim karşıtı sloganlar atan çok sayıda göstericiye polis müdahale etti.
Fransız AFP`nin haberine göre, çoğunu gençlerin oluşturduğu ve ``Yaşasın ifade özgürlüğü``, ``İslami rejime karşıyız`` sloganları atan yaklaşık 3 bin kişilik gösterici kitlesine polis ekipleri müdahale etti. Polisle çatışan 20 kişinin yaralandığı, 100'den fazla kişinin de gözaltına alındığı öğrenildi.
Gösterinin yapıldığı yerin yakınlarında dün akşam iki şiddetli patlama meydana gelmiş, resmi makamlar bir açıklamada bulunmamıştı.

Almanya'da uçak düştü: 3 ölü
Almanya`nın Nürnberg kenti yakınlarında, ``Learjet`` tipi bir özel uçağın düşmesi sonucu 3 kişi öldü. Nürnberg havaalanından kalkışından kısa süre sonra, motorundaki bir arıza nedeniyle iniş yapmak isteyen uçağın, havaalanı yakınlarındaki ormanlık bölgeye düştüğü açıklandı. Uçakta bulunan 3 kişiden kurtulan olmadığı öğrenildi.

Taliban, Ladin konusunda daha esnek
Afganistan`da iktidarda bulunan aşırı dinci Taliban yönetiminin, ABD`nin bir numaralı düşmanı Suudi milyarder terörist Usame Bin Ladin`in üçüncü bir ülkede müslüman yargıçlar tarafından yargılanmasını kabule hazır olduğu açıklandı. Pakistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tahir Hoşnud, AFP`ye yaptığı açıklamada, ``Taliban, Usame`nin üçüncü bir ülkeye, eğer adil bir mahkeme olacağına inanırsa, gönderilmesini görüşmeye hazır`` dedi.
Sözcü, Taliban`ın bu görüşünü, Pakistan İçişleri Bakanı Muiniddin Haydar`ın Afganistan`a ziyareti sırasında dile getirdiğini belirtti. Pakistan`daki askeri yönetimin lideri General Pervez Müşerref de, böyle bir olasılığı daha önce gündeme getirmişti.

Hindistan'da artçı sarsıntı
Hindistan'ın Gucarat eyaletini vuran şiddetli depremin ardından meydana gelen artçı sarsıntılarda, ilk belirlemelere göre 40 kişinin yaralandığı öğrenildi. Hindistan Meteoroloji Dairesi, dün meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki artçı depremin, 26 Ocak'taki büyük depremden sonra görülen artçı sarsıntılar içinde en şiddetlisi olduğunu açıkladı. Hindistan gazetesi Ekspres ise, en şiddetlisi Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğünde olan depremlerin büyük paniğe yol açtığını ve depremde ilk belirlemelere göre 40 kişinin yaralandığını yazdı. 26 Ocak'ta meydana gelen 7.9 şiddetindeki depremde, Gucarat eyaletinin başkenti Ahmedabad'da çok sayıda ev yıkılmış, yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Genelkurmay'ın açıklaması
Genelkurmay Başkanlığı, Türk-Yunan sınırında keşif ve devriye görevi yapan bir timin, dün yanlışlıkla Yunanistan hududunu geçtiğini, personelin bir süre Yunan Hudut Birliği'nde misafir edildikten sonra iade edildiğini açıkladı.
Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan konuya ilişkin yazılı açıklama şöyle:
'Türk-Yunan sınırında 8 Şubat 2001 Perşembe günü keşif v devriye görevi ifa eden 4 askeri personelden oluşan tim, saat 17.30 sıralarında yanlışlıkla Yunanistan hududunu geçmiş, personel bir süre Yunan Hudut Birliği'nde misafir edildikten sonra aynı gece saat 00.00'da Türk tarafında iade edilmiştir.''

Clinton'a soruşturma
ABD Kongresi, ağır derecede yolsuzlukla itham edildiği için yıllardır İsviçre'de yaşayan dolar milyarderi Marc Rich'i de kapsayan bir ''son dakika af kararnamesi'' yayınladığı için, eski başkan Bill Clinton hakkında soruşturma açtı. Soruşturmanın, Marc Rich'in affının ''haklılık derecesinin'' ve Rich ailesinin Clinton'ın mensubu olduğu Demokrat Parti ile mali bağlarının ortaya çıkarılması için açıldığı açıklandı.

Dow Jones düştü
New York Borsası'nda Dow Jones ve Nasdaq endeksleri günü düşüşle kapattı. Borsanın temel göstergesi Dow Jones endeksi, 71 puan düşerek günü 10,875.5 puandan kapattı. Teknoloji şirketlerine ait hisselerin izlendiği Nasdaq ise 45.74 puan düşüşle, 2,562.07 puana geriledi.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır