kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bilgisayarınız ruhunuzun aynası
Son modeller, bir öncekini alt etse de firmalar rekabetin sırf teknolojik yeniliklerle olmadığının farkında. Şimdi 'in' olan tüketicinin duygusal bağ kuracağı üretimler

Herkesin beğenisine uygun, yaşam tarzı ile uyumlu bir bilgisayarı mutlaka olmalı. Artık yaklaşım bu. Nasıl giysi alırken 'bu benim tarzım değil', 'veya 'fazla iddialı' diyebiliyorsanız, artık bilgisayarınızı da öyle seçeceksiniz. Bana bilgisayarını göster sana kim olduğunu söyleyeyim noktasına gelindi sonunda.

TEK TİP
Peki ne oldu? İşlemci ve veriyolu teknolojilerindeki rekabet bitti de mi, şimdi bilgisayarlar birbirinden sadece görünümleriyle ayrılır hale geldi? Teknolojik rekabet bitmiş falan değil elbette. Sürekli daha kuvvetli işlemciler çıkıyor. Ama hemen bütün firmalar işin sadece bundan ibaret olmadığını kavradı. İnsanlar bilgisayarlarıyla özdeşleşiyor, hele bu bir diz üstü bilgisayarsa onunla daha yakın bir ilişki -neredeyse duygusal bir bağ- kuruyor. Bu yüzden sadece yüksek performanslı bir bilgisayar hedef kitleyi kalbinden vuramıyor.

Uzmanlar bu gelişmenin kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar. Bir zamanlar Ford otomobillerinin sadece siyah renkte üretildiğini, bir dine ya da mezhebe mensup insanların yüzyıllarca tek tip giyindiğini, hatırlatıyorlar. Birkaç yıl önce şeffaf ve okyanus mavisi iMac bilgisayarlar ile başlayan renk, stil ve şıklık yarışı kısa sürede yazıcı, zip sürücüsü gibi dış cihazlara, dijital fotoğraf makinelerine ve cep cihazlarına sıçradı.

Uzakdoğulu PC üreticileri de ilginç tasarımlarla ortaya çıkmakta geç kalmadılar.

Geleceğin insanına bilgisayar diye kara bir kutuyu satmak neredeyse imkansız olacak.

KARA KUTU
İlgi çekici dış görünümüne bir de kişiselleştirme programları sayesinde özel bir ekran görünümü eklendiğinde hiç kimsenin bilgisayarı bir başkasınınkine benzemeyecek.

Hangi tasarımlar ilginç?

Diz üstü ya da masaüstü bilgisayarlardan görünüm olarak en çok renk, çeşit ve ilginçlik sunanlar Apple ürünleri. Bu ilgi, diğer PC üreticilerini de böyle şeffaf ve renkli tasarımlar hazırlamaya yöneltti. İlk denenenler, üzerine oturulabilen bir puf tabureyi andıran kaplan desenli Ottoman PC ile Intel'in yeşil bir bakla içi görünümündeki Bean PC'si idi. Ardından Daewoo piramit biçiminde bilgisayarı ile şansını denedi. En son çıkan Titanium PowerBook G4 ise birçok devrimci yeniliğe sahip.

Kendi makyajını kendin yap
Sadece bilgisayarın sizin zevkinize uygun renk ve tasarımda olması yetmez. Ekranın görünümü, masa üstündeki renk ve yazı tipleri, fare imleçleri, sesler ve arka plan resimleri de zevkinize uygun olmalı. Gerek Mac gerekse Windows kullanıcıları bu konuda şanslı. Windows'da Microsoft Plus yüklenirse çok sayıda temadan size en uygun olanını seçip bütün bir görünümü değiştirebiliyorsunuz. Mac OS 8.5 ise görünüm kontrol panelinde hazır setlerden birini seçmenize imkan veriyor. Bunların yanı sıra bağımsız firmalar tarafından geliştirilen ve web'den bulunabilen çok sayıda makyaj yazılımı da mevcut.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır