kapat

03.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Hukukçulardan tepki
Yürütme yargıya müdahale edemez

Dışişleri Bakanlığı'nın AİHM'in ifade özgürlüğü ile ilgili davalarda aldığı kararlarla ilgili gönderdiği mektup, hukukçulardan büyük tepki aldı. Yürütmenin yargıya müdahale edemeyeceği konusunda hemfikir olan hukukçuların görüşleri şöyle:

PROF. ORHAN ALDIKAÇTI
'Bu akıl alacak bir iş değil'

"İnanılmaz bir mektup. Bu akıl alacak iş değil. İlkokul 5'inci sınıfta birine sorsanız hayır böyle bir mektup yollanamaz, bu yapılamaz derdi. Türkiye'de iş çığrından çıktı artık. Dışişleri'nin böyle bir şeye hakkı yok. Yargı bağımsızdır. Böyle mahkemelere talimat vermeye hiçkimsenin, Başbakanın da cumhurbaşkanın da yetkisi yok.

PROF. ÜLKÜ AZRAK
'Meclis'te kanun çıkarmalılar'

"Akılları başlarına gelmeye başladı, arka arkaya tazminata mahkum olunca. Türkiye'nin zaten itibarı da sarsılıyor, AB'nin de eleştirilerine hedef oluyor bu yüzden. Ama tabii böyle şey olmaz. Ellerini çabuk tutup başka şeylerle uğraşacaklarına bunu getirsinler gündeme ve Meclis'ten kanun çıkartırlarsa olur. Yoksa, mahkemelere kanunlarda öngörülmüş olan cezaları uygulamayın denemez. "

ESKİ BAKAN SELÇUK ÖZTEK
'Böyle bir yazıya inanamıyorum'

"Böyle bir yazı olduğuna ben pek inanamıyorum. Dışişleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi düşünce suçlarıyla ilgili yargılamalarda, kriterleri şu bilgilerinize arz ederiz, diyebilirdi ama AİHM'nin kriterlerinden yola çıkarak, direktifvari bir şey söylemesi kanaatimce pek doğru değil. "

PROF. ERDOĞAN TEZİÇ
'Anayasa'nın 138. maddesine aykırı'

"Kanunda öngörülen yürürlükteki hukuk neyi öngörüyorsa yargıcın da bu konudaki takdir yetkisine kimsenin dışardan müdahale etmesi isabetli olmaz. Mahkemeleri dışardan yönlendiremezsiniz. Anayasanın 138'inci maddesinin düzenlenmesi karşısında, bu tür mahkemelere yönelik açıklamaların yapılması anayasayla bağdaşmaz."

Şirin Dilek ACUN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır