kapat

03.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
KISA KISA KISA

İki ayda tam 16 bin Doblo ihraç edildi
Türkiye'ye ilk defa gelen Fiat Auto Satış ve Pazarlama'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Diaz Ruis, Tofaş'ın Bursa'daki fabrikalarını gezdi. Bu göreve yeni atanan Ruis, Bursa'daki fabrikada özellikle Doblo'nun üzerinde durdu. Sadece Türkiye'de üretilerek, tüm dünyaya ihraç edilen ilk araç olan Doblo'nun çok başarılı bir proje olduğunu kaydeden Ruis, "Doblo'nun başarısı elbette döviz getirecek ama bundan daha önemli birşey var. Doblo, Türkiye'nin sanayi alanındaki gücünü gösteriyor. Bu proje daha sonra gerçekleştireceğimiz projeler için ilk adım olacak" dedi. Yılda 90 bin araç üretmeyi planladıklarını belirten Ruis, iç pazara 12 bin araç süreceklerini söyledi. 2 ayda 16 bin aracın ihraç edildiğini açıklayan Ruis, şöyle devam etti: "Araçlar Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelere satılıyor. Bu ülkelerin standartları çok yüksektir." Fiat'ın global üretim yapan bir şirket olduğunu belirten Ruis, "Dolayısıyla üretim yapan merkezlerin de global üretim yapabilecek özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu özellikler yüksek üretim kapasitesi, kaliteli üretim ve fabrikanın yan sanayiye yakın olması. Bursa, bütün bu özelliklere sahip." Türkiye'de yaşanan durgunluğun ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Ruis, Türkiye'de ekonomiyi düzeltmek için alını

Mahmut SANCAK

Körfez geçişine yeni ihale açılıyor
BayIndIrlIk ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Ali Helvacı, dün iptal edilen Körfez Geçişi ihalesi ile ilgili yeni sürecin süratle başlatıldığını bildirdi. Helvacı, "Fransızlar'ın tutumu devam ederse ihaleye özel bir hüküm konularak Fransızlar'ın ihaleye girmesi önlenir" dedi. Helvacı, Helvacı, yeni ihale ile ilgili sürecin başlatılmış olduğunu açıkladı. Helvacı, ihaleye Fransızlar'ın girmesinin teknik olarak mümkün olduğunu söyledi.

Türksat 2A uydusu ticari hizmete hazır
Türkİye'nİn uzaydaki üçüncü uydusu Türksat 2A (EURASIASAT 1) yörünge pozisyonuna oturarak, ticari hizmete hazır hale geldi. Merkezi Monaco'da bulunan ve Türk Telekom'un ortaklığı ile kurulan Eurasiat şirketinden yapılan yazılı açıklamada, 8 Ocak 2001 tarihinde uzaya fırlatılan Türksat 2A'nın yörünge testlerini de başarıyla bitirerek, yolculuğunu tamamladığı ve 31 Ocak Çarşamba günü yörüngesine oturduğu bildirildi.

İhracat Ocak'ta yüzde 21.8 arttı
Türkİye, 2001 yılına ihracat artışı ile girdi. İhracat Ocak ayında yüzde 21.8 artarak 2 milyar 353 milyon dolar olarak gerçekleşti. Artışlar, tarımda yüzde 25, sanayide yüzde 20.7 ve madencilikte yüzde 44.2 olarak belirlendi. İhracatın lokomotifi hazırgiyim ve konfeksiyonda yüzde 10.3 artış kaydedilirken, taşıt araçları ve yan sanayiinde yüzde 32, demir ve demirbaşı metallerde yüzde 35.8, elektrik elektronik ve makinada yüzde 28.5 düzeyinde gerçekleşti.

Alcatel: Biz Türk şirketiyiz
Alcatel Teletaş, yüzde 35'i halka açık, 700 çalışanı olan bir Türk şirketi olarak, Fransa'ya uygulanan ekonomik yaptırımların muhatabı olarak gösterilmelerinin doğru olmadığını bildirdi. Alcatel Teletaş'tan Borsa'ya gönderilen açıklamada, Türk Telekom yönetiminin cep telefonu hattı için gerekli altyapı sağlanmasına yönelik ihalede, ihale dışında bırakıldıklarına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

SPK'dan BJK'ya ön izin
Hisselerini halka arz etmeye hazırlanan Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan ön iznini aldı. Beşiktaş Futbol Yatırımları'ndan yapılan açıklamaya göre, Beşiktaş A Futbol Takımı'nın haklarını BJK Derneği'nden devralarak halka açılacak olan şirketin esas sözleşmesini SPK mevzuatına uyumlu hale getirmek için yaptığı başvuru, olumlu sonuçlandı.

Petkim'in cirosu 1 milyar $
Petkim Petrokimya Holding Genel Müdürü Turgut Bozkurt, Petkim'in yılda ortalama 1 milyar dolar ciro yaparak, kurulduğu günden bu yana ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını bildirdi. Turgut Bozkurt, Petkim'in geçen yıl düzenlenen sanayi kuruluşları arasında enerji tasarrufu projeleri yarışmasında, en çevreci enerji tasarrufu birincilik ödülü aldığını söyledi.

Info'ya bir ay işlem yasak
Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), Info Menkul Değerler'in sermaye piyasası faaliyetlerini, dünden geçerli olmak üzere 1 ay süreyle durdurma kararı aldı. SPK Karar Organı ayrıca, Tukaş Turgutlu Konservecilik A.Ş. hisse senetlerinde gerçekleştirdiği işlemler nedeniyle Emre Yazıcı hakkında işlem yapma yasağı getirdi. Karara göre, Yazıcı, bundan sonra Borsa'da hiçbir şekilde alım satım işlemlerinde bulunamayacak.

Raks'ın cep telefonları geliyor
Raks Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ, Raks markalı Türkiye'nin ilk GSM mobil cep telefonlarını 5 Şubat Pazartesi günü piyasaya sunacak. Raks Elektronik'ten İMKB'ye gönderilen açıklamaya göre, 19 ayrı özellikte, 2 ayrı model ve 4 değişik renkteki cep telefonları, geliştirilmiş sim kartı kullanabiliyor. Cep telefonları, 6 kişi ile aynı anda konferans görüşme, Türkçe menü gibi çok sayıda özelliğe sahip bulunuyor.

1.4 milyar dolar geliyor
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu'nun 5 şubat Pazartesi günü toplanarak 4. Ek Niyet Mektubu'nu göreşeceğini söyledi. Demiralp, "IMF Board'u pazartesi günü toplanacak. Ek rezerv kolaylığı ve stand-by'ın kredi dilimleri serbest bırakılacak. Board toplantısından sonra niyet mektubu hem Hazine'nin hem de IMF internet sayfalarında kamuoyuna açıklanacak" dedi. Demiralp'ın açıklamasına göre 1.1 milyar dolarlık SRF ile 300 milyon dolarlık stand-by kredi dilimleri Merkez Bankası'na aktarılmış olacak.

Bu arada 15 Şubat'tan sonra yapılması öngörülen ekonomik programın altıncı gözden geçirmesinin ise elektrik piyasası yasasının TBMM'den geçmesi gerektiğini kaydeden Demiralp, "Altıncı gözden geçirme elektrik piyasası yasasının çıkmasından sonra yapılacak" dedi.

FAİZ DIŞI FAZLA
Hazine, ocak ayında nakit bazda 3 katrilyon gelir elde etti. 2 katrilyon faiz dışı harcama yaptı. 1 katrilyon faiz dışı fazla oluştu. 1 katrilyon 162.5 trilyon lira faiz ödemesinden sonra Ocak ayında Hazine nakit dengesi 161.5 trilyon açık verdi. Ocakta 220.6 trilyon dış borç ve 1.4 katrilyon iç borç olmak üzere toplam 1.6 katrilyon anapara ödemesi yerine getirilirken, iç ve dış borç servisi 2 katrilyon 773.9 trilyon lira olarak gerçekleşti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır