kapat

03.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
'Eski teknoloji yasak'
Ankara, 1995 tarihli mevzuata dayanarak gümrük kapılarını "eski teknolojiye" kapattı. Gümrüklerde büyük kargaşa ve yığılma yaratan bu kararla 2000 üretimi bilgisayar ve cep telefonları 'eski' sınıfına sokuldu

Dış Ticaret Müsteşarlığı "Türkiye'yi teknoloji çöplüğüne çevirmeyeceğiz" diyerek yayınladığı bir tebliği ile 2000 yılı üretimi malların gümrüklerden geçişini zorlaştırınca bilişim sektörü ürünleri "gümrük duvarına" çarptı. Müsteşarlık 2000 yılı itibariyle gümrüklere gelen malların, ithal edilmesini durdurdu. Üzerlerinde üretim tarihi olarak 2000 yılı yazan GSM ürünleri, fotokopi ve faks makineleri, bilgisayarlar gümrüklerde beklerken, ithalatçı firmalar gerek Bakanlık'tan gerekse Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen'den randevu almak üzere yoğun çaba içindeler. Ancak bu sırada ithalatçı firmaların birer birer Müsteşarlığı'nın kapısını aşındırdığı edinilen bilgiler arasında.

Süre istiyorlar
Çünkü ithalatçı firma temsilcilerine göre aslında sorun eski teknoloji ürünlerin Türkiye'ye gelmesi değil. 2000 yılında yaklaşık 25 milyar doları bulan dış ticaret açığına karşı alınan bir önlem. Türkiye'nin 2000 yılında cep telefonu için 2 milyar dolar, bilgisayar ürünleri için de 2.5 milyar dolar olmak üzere toplam 4.5 milyar dolar harcadığı tahmin ediliyor. Yani Türk Lirası olarak ifade edildiğinde bu yaklaşık 3 katrilyon lira demek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bir yazı göndererek sorunlarını anlatan Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği Başkanı Behçet Envarlı, söz konusu tebliği ile üretim tarihi 31 Aralık olan bir ürünün dahi gümrükten geçmediğini savunarak, "Şu anda bu sektörün bir aylık ürünlerinin gümrüklerde beklediğini varsaysak bu en az 150-200 milyon dolarlık ürün kapıda bekliyor demektir"dedi.

Sanayi Bakanı'na gönderilen yazıda ise çözüm olarak, "Bir önceki yıl içinde üretilmiş bilgi ve iletişim teknolojisi ürünlerinin, 2001 yılı sonuna kadar gümrüklerden çekilmesine olanak tanınmasını öneriyoruz" denilerek yıl sonuna kadar izin istendi.

10 milyon marklık ürünlerini gümrükten çekemediklerini ifade eden Genpa Genel Müdürü Gündüz Başaran, "Kararı tam anlamış değiliz. Araştırdığımızda bu karar en yüksek kademeden çıktı deniyor"dedi. Aynı şekilde geçen yıl 3 milyon cep telefonu ithal eden KVK yetkilileri de mallarını gümrükten çekmekte zorlandıklarını ifade ettiler.

Sorun bizden kaynaklanmıyor
Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu söz konusu olayın kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek, "Bu Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın mevzuatından kaynaklanıyor. 2000 yılı ürünlerin gümrüklerden geçmesi için izin alınması gerekiyor. Bu sorunla ilgili yumuşama olması konusunda müsteşarlığa önerimiz oldu. Firma aralık ayında malını getirmiş, ancak işlemleri gecikmiş. Şu anda malını içeri sokamıyor" dedi. Konuya genel anlamı ile oldukça radikal yaklaştıklarını da dile getiren Saygılıoğlu, şöyle konuştu: "Örneğin bazı ürünlerde yaş sınırı dahi kaldırılsın istiyoruz. Çünkü bu sefer de sahtekarlık ortaya çıkıyor. Daha önceki gün Bursa'da 300 milyarlık üzerinde üretim tarihi 1991 yazan ancak asıl yaşı 1987 olan makine yakaladık. Bu da engel konulsa da sorunun başka bir boyutu ile sürdüğünü gösteriyor"

1995 yılında devreye girdi
Bilişim sektörü ürünleriyle ilgili gümrüklerde yaşanan sorunun dayanağını ise 1995 yılında yayımlanan İthalat Rejimi Kararı'nın 7. maddesi oluşturuyor. Söz konusu maddede "Eski kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve zamanla dayanıklılığını yitirmiş malların ithali izne tabidir" deniliyor. İşte bu madde uyarınca müsteşarlık bir çok kesim tarafından da defalarca dile getirilen "eski teknoloji ürünlerin" girmesini zorlaştırarak bu anlamda bir denetim mekanizması oluşturma hakkına sahip bulunuyor.

Hacer GEMİCİ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır