kapat

03.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tekno hüsran
Galiba WAP biraz yanlış anlaşılmış. Bunda gazete ve dergilerin popüler teknolojiye aceleci bir heyecanla ve ağız sulandırıcı bir söylemle yaklaşmasının büyük payı olsa gerek.

Önce bir teknolojiyle tanışıyoruz, işimiz gereği en önce biz tanışıyoruz, sonra o teknolojinin ileriye dönük kullanım potansiyelini de göz önüne alarak 'bakın ne muhteşem şeyler var' diye davul zurnayla duyuruyoruz. Herhangi bir boş zamanınızda elinizin altındaki haftalık, aylık dergilere ve günlük gazetelere bir göz atın mutlaka bu 'fazla' heyecana rastlarsınız. Eğer birkaç yıl öncesinin yayınlarına bakarsanız durum daha eğlenceli, o iyimserliğe göre şimdi hepimizin Jetgiller gibi yaşaması gerekirdi.

YALANDAN SATIŞ
Bunda yanlış bir şey yok belki ama sonuç hüsran olabiliyor. Bir okurumuz gönderdiği e-posta mesajında cep telefonundan web sitelerine ulaşamadığını söylüyor. Gülmeyin, adam haklı, telefona o kadar para vermiş, internet erişimli telefon budur amca diye satmışlar. Yemin etseler başları ağrımaz, WAP da internetin bir parçası.

Ama tabii böyle bir telefonla o site senin bu site benim dolaşmaya kalkarsanız daha ilk denemede çuvallıyorsunuz. Bir kere cihazın amacı o değil. WAP erişimli bir cep telefonu etkileşimli işlemler yapmaya yarar. Çok olsa hava durumunu öğrenirsiniz, rezervasyon yaptırırsınız, borsada işlem emri verirsiniz, mesaj alışverişi yaparsınız, o kadar.

SIRA ÜÇÜNCÜ NESİLDE
Fena mı işte tam manasıyla amaca yönelik bir kullanım. Eğer biraz daha fazla eğlenceli, neşeli şeyler olsun derseniz avuç içi bilgisayarların telsiz olarak internete bağlananları yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başladı. Hem WAP denince iş bitmiyor ki daha sırada üçüncü nesil tabir edilen 3G telefonlar var. GPRS teknolojisi sürekli yenileniyor. Oyun endüstrisinin gözü de bu cihazlarda. Daha önce hüsrana uğrayanlar 'üç vakte kadar' oyuncaklarına kavuşuyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır