kapat

03.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Web'de yürü izini belli etme
İnternette elektronik bir maske takan her kötü niyetli kişi canı istediği zaman sizin hakkınızda bilgi toplayabilir. Web'de dolaşıp, kimliği gizli tutmakta fayda var

Hiç yanılıp şaşırıp yetişkinlere göre içeriği olan sitelerden birine girdiniz mi? Eğer bir iki dakikalığına bile olsa girmişseniz, nasıl bir daha yakanızı kurtaramadığınızı çok iyi bilirsiniz. Beklenmedik zamanlarda e-posta mesajları gelir. İnternete bağlandığınızda birdenbire onların sitesi açılır, siz şaşkınlıkla pencereyi kapatmaya uğraşırken yenileri açılır. En olmadık zamanda ele güne rezil ederler.

TEPEDEKİ GÖZ
Her adımınızın başkalarınca izlendiği bir dünya hayal edebiliyor musunuz? Nereye giderseniz gidin nereye bakarsanız bakın ve kiminle ne görüşürseniz görüşün hepsi izleniyor.

Sizin kendiniz ile ilgili her bilgi değerlidir. Her müşterinin tercihlerini ve satın alma davranışını, internette nasıl dolaştığını bilerek, daha çok ürün satabilme, daha doğru strateji geliştirebilme avantajı elde ederler. Sadece bu işi yaparak geçimini sağlayan firmalar da var. Örneğin DoubleClick, insanları yasal ve izinli

olarak web'de dolaşırken izliyor, hangi linkleri tıkladıklarını ve neler yaptıklarını kaydediyor. RealNetworks'ün RealJukebox'u ilk sürümünde, kullanıcıların hangi CD'leri dinlediğine dair bilgileri merkeze gönderiyordu. Bir de ASAP, Dig Dirt ve InfoSeekers gibi firmalar var ki, bunlar neredeyse bu tür bilgileri ayağa düşürmüş durumdalar. Banka kayıtları, rehberde olmayan telefon numaraları gibi verilerin listelerini 100 dolar veren herkese dağıtıyorlar.

Bu yazılımların hepsinin ortak noktası kişisel mahremiyeti koruma. Örneğin anonim browser'lar web'de dolaşırken kimliğinizin gizli kalmasını sağlıyorlar. E-mail güvenlik araçları mesajı kriptolayarak yalnızca alıcının bilgisayarında açıldığında kriptonun çözülmesini sağlıyorlar. Hiçbirimiz James Bond sayılmayız. Güvenliğimizi korumak için sıkı programlar kullansak da bir yerden gedik açıp girmeleri mümkün. Yine de bu programlardan bedava olanını ihmal etmemek gerek.

Web'de izinizi belli etmemek için

SafeWeb www.safeweb.com Bedava.

IDzap www.idzap.com Bedava.

IDsecure www.idzap.com

Anonymizer.com

Subdimension www.subdimension.com

Freedom www.zeroknowledge.com

Privada Control www.privada.com

Hacker'lara karşı koruma duvarı

BlackICE defender 2.1 www.networkice.com

Zone Alarm 2.1 www.zonelabs.com

Zone Alarm Pro 1.0 www.zonelabs.com

eSafe Desktop 2.2 www.ealaddin.com

McAfee Firewall 2.1 www.mcafee-at-home.com

McAfee Internet Guard Dog 3.0 www.mcafee-at-home.com

MUAMMER ÖZDEMİR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır